- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Groene kool met krokante korst

Groene kool met krokante korst – Deze fantastische koolschotel is een prachtig bijgerecht bij winterse vleesgerechten. Een erg eenvoudige bereidingswijze met een groots resultaat. Kool is super gezond, dus het kan geen kwaad om dit vaker op je menu te zetten. Meer lezen over gezonde kool? Klik hier[1].

Groene kool – ook wel Savooiekool genoemd, naar de streek waar hij oorspronkelijk vandaan komt: de Savoye – is helaas niet zo populair als zijn witte en rode zusjes. Dat is jammer, want de textuur is erg prettig en de kool heeft een volle smaak. Maar als je dit recept uit hebt geprobeerd, zal de populariteit snel terugkomen!

Vervang eventueel runderbouillon voor groentebouillon en laat de spekjes achterwege als je het vegetarisch wilt houden.


Groene kool met krokante korst

Bijgerecht[2] voor 4 personen:

Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Breng in een grote pan de bouillon aan de kook of het water met het bouillonblokje. Verwijder de harde knoest en snijd de kool in reepjes, van +/- 1 cm. breed. Doe ze in het kokende water en blancheer ze – zo noem je dat – 5 minuten. Giet de kool af in een vergiet.

Tip! Bewaar het kookvocht, dat is een prima basis voor een winterse soep.

Ondertussen rasp je de Parmezaanse kaas en verwijder je de groene kern uit de teentjes knoflook.

Doe de slagroom, met de Parmezaanse kaas en de tijm in de pan die je zojuist gebruikte en zet het vuur weer aan. Knijp met een knoflookpers de teentjes fijn en voeg dat toe aan het roommengsel. Breng desgewenst nog op smaak met wat peper en zout. Voeg de reepjes kool weer toe en breng even aan de kook. Roer af en toe even door.

Snijd ondertussen de spekjes in reepjes.

Giet nu het kool-roommengsel in een ovenschotel en verdeel de spekjes er over. Bestrooi rijkelijk met paneermeel of broodkruim, en besprenkel nog even met een beetje olijfolie.

Bak in 20–25 minuten goudbruin. Groene kool met krokante korst is heerlijk bij varkensvlees!

Links in dit recept:
  1. Meer lezen over gezonde kool? Klik hier: http://lekkertafelen.nl/kookschool/je-groeit-als-kool-zo-gezond-is-dat/
  2. Bijgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bijgerecht/