Hasselback aardappels – Die prachtige aardappels moet je in je leven echt een keer gegeten hebben! De aardappels, die een waaiertje vormen naarmate ze langer in de oven staan, zijn zo fotogeniek dat je ze niet kunt weerstaan. En als je de truc weet om de hasselback aardappels heel makkelijk mooi te snijden zou je ze alle dagen wel willen eten. Variëren met aardappelen, waarom niet. Vroeger was er alleen het gekookte aardappeltje en de gebakken aardappel. Maar tegenwoordig heb je keuze genoeg om op een andere manier een overheerlijk aardappelgerecht op het menu te zetten. En het spreekt voor zich dat de hasselback aardappels bij uitstek geschikt zijn om als bijgerecht te serveren bij een dinertje voor een bijzondere gelegenheid of bij een menu voor de feestdagen. Durf jij je te wagen aan dit recept? Het is echt makkelijker dan je verwacht. Probeer het maar eens.
Hasselback aardappels maken moeilijk? Eigenlijk is het best makkelijk!
Ook jij kunt dit recept maken. Als je denkt dat je een echte sterrenchef moet zijn om die mooie hasselback aardappels klaar te maken dan heb je het mis. Het is eigenlijk best makkelijk. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je niet volledig door de aardappel heen snijdt. Maar daar is een handig trucje voor. Leg één aardappel stevig vast tussen de stelen van twee houten lepels. Als je nu de schijfjes snijdt, houden de lepels langs beide kanten het mes tegen zodat je niet door de aardappel heen snijdt. Als je de schijfjes heel dun snijdt, dan kunnen ze lekker krokant bakken en gaan de hasselback aardappels prachtig uitwaaieren.
Als je denkt dat je een echte sterrenchef moet zijn om Hasselback aardappels klaar te maken dan heb je het mis.
Let er wel op welke aardappels je gebruikt
Je kunt niet maar zo elke aardappelsoort pakken voor dit recept. Voor het klaarmaken van hasselback aardappels gebruik je vastkokende aardappels. Als je kruimig kokende aardappels gebruikt loop je het risico dat ze makkelijk stuk gaan en dat zou jammer zijn. Met vastkokende soorten weet je zeker dat ze mooi hun vorm behouden en dat jouw hasselback aardappels een succes zullen zijn!
Wil je variëren met de smaak van dit recept? Gebruik gerust andere kruiden dan in het recept vermeld staan bij het klaarmaken van de aardappels.
Hasselback aardappels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 grote vast kokende aardappelen, gewassen en droog geboend
- 1 knoflookteentje
- 100 g roomboter
- zeezout en peper
- een takje verse rozemarijn en een takje verse tijm
- een klein beetje tijmblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hasselback aardappels:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beboter een vuurvaste ovenschaal.
Laat de roomboter met de kruiden en het teentje knoflook op een zacht vuurtje smelten.
Snijd de aardappelen in dunne schijfjes van maximaal een halve cm.
Leg ze in de schaal en overgiet met de gesmolten boter waaruit je de rozemarijn, tijm en de knoflook uit hebt verwijderd. Laat gedurende 45 à 60 minuten garen.
Kruid af met zwarte peper uit de molen, een snuifje zeezout en strooi er de tijmblaadjes over.
En ziezo, de hasselback aardappels met een krokant gebakken korstje en nog lekker zacht van binnen zijn geboren. Wie had ooit gedacht dat gebakken aardappeltjes zo mooi konden zijn!
Wedden dat je denkt: waarom heb ik dat nog nooit eerder gemaakt! Dus zeker doen!
Tafel lekker !!