- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Witte asperges uit de grillpan

Witte asperges uit de grillpan – Soms kom ik een bereiding tegen van iets, waarvan ik eigenlijk niet echt geloof dat het werkt. Zo ook rauwe asperges in de grillpan. De groene kan ik me nog wel wat bij voorstellen, die zijn vaak dunner en zullen sneller garen, maar de dikke witte? Dan zit er niets anders op dan het te testen.
Dus stonden er hier op het werkblad in de keuken 3 bordjes met asperges. Op het eerste bordje lagen beetgaar gekookte asperges, het tweede bordje rauwe asperges ingesmeerd met wat olie en op het derde inderdaad de rauwe asperges zonder iets anders. Op het fornuis een hete grillpan. Timer ernaast en proberen!

Testen!

Zoals ik verwachtte totaal geen probleem met de beetgaar gekookte asperges. Maar die rauwe, hoe zouden die zich houden? Na een tijdje trokken ze wat krom en lag alleen het kopje en het uiteinde op de pan. Logisch en dus tijd om ze om te draaien. En inderdaad na verwarming van de andere kant lagen ze weer volledig plat op de grillpan. Toen de timer na 10 minuten afging was het tijd om te proeven. Ze moeten wat glazig in de kern zijn. Kan het? Welke zou ik een volgende keer weer klaarmaken of zou ik het nooit meer doen?

Verbazing

Verbazing aan de testtafel hier. De rauwe zonder olie zijn knapperig en hebben een pure, sterke smaak vermengd met een grillsmaak en zijn gaar! Olie toevoegen aan de rauwe asperges bij het grillen voegt mijn inziens niets toe. De gekookte hebben minder tijd nodig op de grill, maar missen het knapperige van de rauwe versie.
Nog een keer doen? De gekookte versie houd ik persoonlijk het liefst zo, ham en eitje erbij, niets meer aan doen. Maar voor wie eens afwisseling wil is de rauwe gegrilde versie zeker ééntje die je moet proberen. Zonder eerst in te smeren met olie, die kan je beter later als citroendressing toevoegen. Geef er wat geraspte kaas en een gekookt eitje apart bij voor wie wil. Testen in de keuken is leuk, doe het vooral zelf ook!


Witte asperges uit de grillpan

Wat heb je nodig?

Voor de dressing:

Voor erbij:

Schil de witte asperges en snijd het houtige uiteinde (ca. 2 cm) eraf. Halveer de asperges in de lengte.

Verhit een grillpan zonder olie en rooster de asperges aan twee kanten tot ze mooi gestreept zijn. De asperges laten vanzelf los, dat is het moment om ze te keren. Wanneer de kern glazig is zijn ze gaar. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Test een klein stukje om het zeker te weten. Houd er rekening mee dat gegrilde asperges veel meer een bite hebben dan gekookte.

Meng het citroensap, de olie en de peterselie en breng op smaak met peper en zout. Serveer de citroenolie, de geraspte kaas en het gekookte eitje samen met de asperges.

Eet lekker!