• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, december 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Indiase rijst

Een smaakvol en geurige bijgerecht. Lekker bij een pittige curry!

door Elise de Haan
in Bijgerecht
1
2
Indiase rijst

Indiase rijst – Bij een curry serveer je meestal gewone, witte rijst, eventueel aangevuld met naan. Witte rijst kan natuurlijk prima bij een maaltijd met curry of een ander Indiaas gerecht. Maar hoe leuk is het om ook die rijst een Indiaas tintje te geven? Het maakt de maaltijd net weer een beetje anders. Er zijn verschillende recepten voor varianten van Indiase rijst in omloop. Soms wordt de rijst ook gebakken. In het recept hieronder wordt de rijst alleen gekookt en krijgt die door het toevoegen van verschillende specerijen een heerlijke smaak en geur. Het is nauwelijks meer werk dan gewoon rijst koken, dus waarom zou je het niet eens proberen? Indiase rijst is ook een leuk gerecht om bij een rijsttafel te serveren.

Heerlijk geurige, Indiase rijst, door toevoeging van specerijen

Als je specerijen meekookt met rijst kun je een simpele witte rijst een andere smaak geven. Dat kan op een subtiele manier, zoals in het recept. Maar je kunt het resultaat natuurlijk altijd kruidiger of pittiger maken door de hoeveelheid specerijen te vermeerderen. Dit gerecht is dus heel makkelijk aan te passen aan je eigen smaak. In het recept is saffraan gebruikt. Dit geeft, afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt, de Indiase rijst een subtiele smaak en kleur. Wil je een wat meer uitgesproken kleur? Voeg dan eens wat kurkumapoeder toe. Een theelepeltje is al genoeg om de rijst een mooie, gele kleur te geven. Daarnaast kun je natuurlijk altijd nog andere specerijen toevoegen die jij lekker vindt. Wees creatief!

Rijst koken, dat kan op veel manieren

Voor de Indiase rijst wordt de rijst alleen gekookt. Dat klinkt simpel, rijst koken. Er bestaan een heleboel soorten rijst, en je kunt het koken op verschillende manieren. En wat is het verschil tussen snelkookrijst en gewone rijst? Lees meer over rijst koken en hoe je dat het beste kunt doen voor een goed resultaat.

Indiase rijst

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram basmati of pandanrijst
  • 2 kruidnagels
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 4 kardemompeulen
  • 1/2 theelepel saffraan
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Indiase rijst:

Voeg alle specerijen toe aan de rijst. Voeg wat zout toe en breng de rijst aan de kook.

Kook de rijst zoals aangeven op de verpakking, of kijk naar de verwijzing over rijst koken in de tekst.

Serveer de Indiase rijst, met de specerijen er nog in, direct. Maak je tafelgenoten er wel even op attent dat ze de specerijen niet opeten.

Dit gerecht is heerlijk bij een curry, of een andere Indiase maaltijd. Natuurlijk kun je dit gerecht ook bij een ander soort Aziatische maaltijd serveren.

Tafel lekkker !!

DeelPin12TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

aardappel kaas gratin
Bijgerecht

Romige aardappel kaas gratin in mini-pannetjes

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel
Bijgerecht

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

fondant aardappelen
Bijgerecht

Fondant aardappelen; luxueuze gekookte, gebakken aardappeltjes

stoofpeertjes in glühwein
Bijgerecht

Stoofpeertjes in glühwein; alsof oma zelf weer in de keuken staat

Salade van rauwe spruitjes
Bijgerecht

Salade van rauwe spruitjes

geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten
Bijgerecht

Geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten

Gestoofde appeltjes met verse cranberry's
Bijgerecht

Gestoofde appeltjes met verse cranberry’s

gebakken aardappels recept rauw zonder blancheren
Bijgerecht

Gebakken aardappels, zonder blancheren

Reacties 2

  1. Joyce Ilahibaks says:
    2 maanden geleden

    Goedemiddag,

    De gerechten zien er allemaal overheerlijk uit. Heeft u ook ayurvedische pitta recepten / gerechten ?

    Met vriendelijke groet,

    Joyce

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 maanden geleden

      Dankjewel voor het compliment, Joyce. Onze recepten zijn gebaseerd op de keuze verse ingrediënten met een goede smaak te gebruiken. Wij hangen bij het ontwikkelen van onze recepten dus geen bepaalde levensstijl of een bepaald dieet aan.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Varkensvlees
Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Check het recept of lees de info
gedroogde linzen recepten

Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters

Winterpeen

Winterpeen

Bloemkool bakken of roerbakken

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Recept in de picture

Kaasfondue met bier
Hoofdgerecht

Kaasfondue met bier; met oude boerenkaas en Romero

Kaasfondue met bier, dat is eens wat anders dan met wijn. We gebruikten Romero en oude boerenkaas en dat geeft heel veel smaak aan de fondue!

Check het recept of lees de info
Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

koolraapstamppot recept vegetarisch

Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
  • Redactie op Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
  • Eric op Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
  • Gerda Croese-Bosch op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • F.M. Prinsen op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
  • G.M. Willemsen op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Jaap op Bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade
  • Marina op Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
  • Greet Schut op Krokant gefrituurd ei
  • Connie Derks op Limburgse rijstevlaai

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen