Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lekkere pittige Indische eieren

Lekkere pittige Indische eieren – Bij de nasi of bami is het bij mij eigenlijk standaard om even snel een eitje te tikken in de koekenpan. Een gebakken eitje bij mijn Indische gerechten is voor mij gelijk aan een stukje rookworst bij de boerenkoolstamppot. Toch wil ook ik wel eens iets anders met mijn eitje en dat anders heb ik gevonden in deze heerlijke, Indische eieren met een beetje pit.

Deze Indische eieren zijn lekker pittig en een heuse traktatie. Je kunt ze serveren bij een buffet of als bijgerecht bij een Indische rijsttafel, maar ook gewoon als snack zijn ze lekker weg te happen.

Indische eieren

  • 8 Eieren
  • klein stukje Trassi (ongeveer 1 gram)
  • 2 Sjalotten
  • 2 teentjes Knoflook
  • 2 rode Lomboks*
  • 1 Sereh stengel
  • 2 theelepels Laos*
  • 1.5 theelepel Koenjit (Kurkuma)
  • 1 theelepel Ketoembar (Koriander)
  • 100 milliliter gezeefde Tomaten
  • 2 theelepels Gula djawa*
  • 100 gram Santen
  • 400 milliliter Water
  • 1/2 bouillonblokje
  •  Archideolie

* De lomboks kun je eventueel vervangen door 2 à 3 theelepels sambal oelek, de laos kan eventueel vervangen worden door gemberpoeder en de gula djawa door bruine suiker.

Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken onder koud water en pel ze af. Bewaar ze tot gebruik in een pan met koud water. Snijd de sjalotten, de knoflook en de lomboks zeer fijn. Plet de achterkant van de sereh stengel en leg er vervolgens een knoop in.  Kook het water en schenk het kokende water op de santen en laat de santen volledig oplossen in het water.

Verhit 3 eetlepels archideolie in een pan. Doe hierin de trassi en de sjalotten en fruit de sjalotten aan. Doe er nu de knoflook, de lomboks, de sereh stengel,  de laos, de koenjit, de ketoembar en de tomaten bij. Laat dit nu een paar minuutjes even zachtjes bakken. Schenk er nu de opgeloste santen bij en doe hierbij de gula djawa en verkruimel het bouillonblokje hierboven. Roer alles goed om en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, vuur laag en het geheel zachtjes circa 15 minuten laten pruttelen, hoe langer je het laat pruttelen hoe steviger de saus zal worden de 15 minuten is dus slechts een leidraad en moet een beetje naar eigen inzicht ingevuld worden.

Tafel lekker !!

Printen



Lekkere pittige Indische eieren

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
  1. Brigitta zegt

    Hoi,
    Zijn gemberpoeder en laos niet hetzelfde?
    En zijn koenjit en kurkuma ook niet hetzelfde?
    Hoe zijn dan de verhoudingen?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Gember en laos zijn verschillend Brigitta, hoewel wel vaak onder dezelfde naam verkocht. Dit even in correctie op mijn antwoord van gisteren. Laos is wel familie van de gember, maar komt van de galangawortel. Wil je ze samenvoegen in dit gerecht, dan is dat geen enkel probleem. Koenjit en kurkuma zijn wel gelijk en zal ik ook aanpassen in dit recept.

      1. Ingeborg zegt

        Moet je het ook wel doen hè, aanpassen 😉

        1. Redactie zegt

          Je hebt helemaal gelijk. Meestal zijn we daar ook echt snel in. Bij deze beloven we zeer binnenkort een nieuwe versie van dit recept. 😉

        2. Redactie zegt

          Bij deze Ingeborg!

  2. Henri zegt

    Zie hetzelfde recept (met dezelfde spelfouten) ook op smulweb. Wie heeft van wie gepikt?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Betreffende smulweb auteur heeft in het verleden ook op Lekker Tafelen geschreven Henri. Er is dus geen sprake van pikken. We betreuren uiteraard de spelfoutjes

  3. Suzanne zegt

    Hi,
    Op zoek naar een snel en gemakkelijk indisch recept voor sambal goreng telor kwam ik op dit recept voor pittige Indische eieren. In het recept staan zowel koenjit als kurkuma. Dat is toch hetzelfde nl. geelwortel? Of vergis ik mij?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Geelwortel is inderdaad hetzelfde als kurkuma Susanne

  4. gre zegt

    heerlijke sambal goreng telor
    of lekkere hete pittige eitjes
    uiteraard met boontjes en rijst
    hoeft niet mag ook met een frietje.
    wanneer je wieg in nederlands indie stond
    100 jaar geleden.
    overdreven natuurlijk,maar wel een hele tijd
    geleden, ken je deze recepten.
    het is natuurlijk niet zo dat wij iedere dag een uitgebreide Indische maaltijd nuttigen.
    meestal lekker hollands,veel groente,spaghetti
    vis,ook rijst met vis goreng.
    allemaal lekker en af en toe maak ik een uitgebreide maaltijd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.