• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Indische eieren; Maak het zo pittig als je zelf wil

door Samantha
in Bijgerecht
0
13
Indische eieren

Lekkere pittige Indische eieren – Bij de nasi of bami is het bij mij eigenlijk standaard om even snel een eitje te tikken in de koekenpan. Een gebakken eitje bij mijn Indische gerechten is voor mij gelijk aan een stukje rookworst bij de boerenkoolstamppot. Toch wil ook ik wel eens iets anders met mijn eitje en dat anders heb ik gevonden in deze heerlijke, Indische eieren met een beetje pit.

Deze Indische eieren zijn lekker pittig en een heuse traktatie. Je kunt ze serveren bij een buffet of als bijgerecht bij een Indische rijsttafel, maar ook gewoon als snack zijn ze lekker weg te happen.

Indische eieren

  • 8 eieren
  • klein stukje trassi (ongeveer 1 gram)
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode lomboks*
  • 1 sereh stengel
  • 2 theelepels laos*
  • 1.5 theelepel koenjit (Kurkuma)
  • 1 theelepel ketoembar (Koriander)
  • 100 milliliter gezeefde tomaten
  • 2 theelepels gula djawa*
  • 100 gram santen
  • 400 milliliter water
  • 1/2 bouillonblokje
  • Ā arachideolie

* De lomboks kun je eventueel vervangen door 2 Ć  3 theelepels sambal oelek, de laos kan eventueel vervangen worden door gemberpoeder en de gula djawa door bruine suiker.

Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken onder koud water en pel ze af. Bewaar ze tot gebruik in een pan met koud water. Snijd de sjalotten, de knoflook en de lomboks zeer fijn. Plet de achterkant van de sereh stengel en leg er vervolgens een knoop in.Ā  Kook het water en schenk het kokende water op de santen en laat de santen volledig oplossen in het water.

Verhit 3 eetlepels arachideolie in een pan. Doe hierin de trassi en de sjalotten en fruit de sjalotten aan. Doe er nu de knoflook, de lomboks, de sereh stengel, de laos, de koenjit, de ketoembar en de tomaten bij. Laat dit nu een paar minuutjes even zachtjes bakken. Schenk er nu de opgeloste santen bij en doe hierbij de gula djawa en verkruimel het bouillonblokje hierboven. Roer alles goed om en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, vuur laag en het geheel zachtjes circa 15 minuten laten pruttelen, hoe langer je het laat pruttelen hoe steviger de saus zal worden de 15 minuten is dus slechts een leidraad en moet een beetje naar eigen inzicht ingevuld worden. Doe de gekookte eieren bij de saus en laat nog 5 minuten zachtjes de smaken intrekken.

Tafel lekker !!

Tags: EierenOosterse keuken
DeelPin1211Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Baba ganoush
Bijgerecht

Baba ganoush

boterboontjes
Bijgerecht

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

Bloemkoolpuree
Bijgerecht

Bloemkoolpuree met Serranoham en Pecorino

Geplette krieltjes uit de oven
Bijgerecht

Geplette krieltjes uit de oven

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Aardappelsalade met asperges
Bijgerecht

Aardappelsalade met asperges; Proef het voorjaar

Komkommersalade met sesam
Bijgerecht

Komkommersalade met sesam

Geglaceerde bospeen
Bijgerecht

Geglaceerde bospeen, heerlijk zoete worteltjes!

Reacties 13

  1. Anne says:
    3 jaar geleden

    Wanneer doe je de hardgekookte eieren in de saus? Ik neem aan dat ze anders niet pittig worden? šŸ™‚

    Beantwoorden
    • henk says:
      2 jaar geleden

      Beste redactie, wat is hierop
      het antwoord?

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        2 jaar geleden

        Oops. We hebben dit zojuist toegevoegd aan het recept.

        Beantwoorden
  2. Brigitta says:
    7 jaar geleden

    Hoi,
    Zijn gemberpoeder en laos niet hetzelfde?
    En zijn koenjit en kurkuma ook niet hetzelfde?
    Hoe zijn dan de verhoudingen?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Gember en laos zijn verschillend Brigitta, hoewel wel vaak onder dezelfde naam verkocht. Dit even in correctie op mijn antwoord van gisteren. Laos is wel familie van de gember, maar komt van de galangawortel. Wil je ze samenvoegen in dit gerecht, dan is dat geen enkel probleem. Koenjit en kurkuma zijn wel gelijk en zal ik ook aanpassen in dit recept.

      Beantwoorden
      • Ingeborg says:
        4 jaar geleden

        Moet je het ook wel doen hĆØ, aanpassen ?

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          4 jaar geleden

          Je hebt helemaal gelijk. Meestal zijn we daar ook echt snel in. Bij deze beloven we zeer binnenkort een nieuwe versie van dit recept. ?

          Beantwoorden
        • Redactie says:
          4 jaar geleden

          Bij deze Ingeborg!

          Beantwoorden
  3. Henri says:
    9 jaar geleden

    Zie hetzelfde recept (met dezelfde spelfouten) ook op smulweb. Wie heeft van wie gepikt?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Betreffende smulweb auteur heeft in het verleden ook op Lekker Tafelen geschreven Henri. Er is dus geen sprake van pikken. We betreuren uiteraard de spelfoutjes

      Beantwoorden
  4. Suzanne says:
    9 jaar geleden

    Hi,
    Op zoek naar een snel en gemakkelijk indisch recept voor sambal goreng telor kwam ik op dit recept voor pittige Indische eieren. In het recept staan zowel koenjit als kurkuma. Dat is toch hetzelfde nl. geelwortel? Of vergis ik mij?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Geelwortel is inderdaad hetzelfde als kurkuma Susanne

      Beantwoorden
  5. gre says:
    9 jaar geleden

    heerlijke sambal goreng telor
    of lekkere hete pittige eitjes
    uiteraard met boontjes en rijst
    hoeft niet mag ook met een frietje.
    wanneer je wieg in nederlands indie stond
    100 jaar geleden.
    overdreven natuurlijk,maar wel een hele tijd
    geleden, ken je deze recepten.
    het is natuurlijk niet zo dat wij iedere dag een uitgebreide Indische maaltijd nuttigen.
    meestal lekker hollands,veel groente,spaghetti
    vis,ook rijst met vis goreng.
    allemaal lekker en af en toe maak ik een uitgebreide maaltijd.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen