- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Indische eieren; Maak het zo pittig als je zelf wil

Lekkere pittige Indische eieren – Bij de nasi[1] of bami[2] is het bij mij eigenlijk standaard om even snel een eitje te tikken in de koekenpan. Een gebakken eitje bij mijn Indische gerechten is voor mij gelijk aan een stukje rookworst bij de boerenkoolstamppot. Toch wil ook ik wel eens iets anders met mijn eitje en dat anders heb ik gevonden in deze heerlijke, Indische eieren met een beetje pit.

Deze Indische eieren zijn lekker pittig en een heuse traktatie. Je kunt ze serveren bij een buffet of als bijgerecht bij een Indische rijsttafel, maar ook gewoon als snack zijn ze lekker weg te happen.

Indische eieren

* De lomboks kun je eventueel vervangen door 2 à 3 theelepels sambal oelek, de laos kan eventueel vervangen worden door gemberpoeder en de gula djawa door bruine suiker.

Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken onder koud water en pel ze af. Bewaar ze tot gebruik in een pan met koud water. Snijd de sjalotten, de knoflook en de lomboks zeer fijn. Plet de achterkant van de sereh stengel en leg er vervolgens een knoop in.  Kook het water en schenk het kokende water op de santen en laat de santen volledig oplossen in het water.

Verhit 3 eetlepels arachideolie in een pan. Doe hierin de trassi en de sjalotten en fruit de sjalotten aan. Doe er nu de knoflook, de lomboks, de sereh stengel,  de laos, de koenjit, de ketoembar en de tomaten bij. Laat dit nu een paar minuutjes even zachtjes bakken. Schenk er nu de opgeloste santen bij en doe hierbij de gula djawa en verkruimel het bouillonblokje hierboven. Roer alles goed om en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, vuur laag en het geheel zachtjes circa 15 minuten laten pruttelen, hoe langer je het laat pruttelen hoe steviger de saus zal worden de 15 minuten is dus slechts een leidraad en moet een beetje naar eigen inzicht ingevuld worden.

Tafel lekker !!

Links in dit artikel
  1. nasi: https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/rijstgerechten/nasi-met-kip-uit-de-wok/
  2. bami: https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/hoofdgerechten-met-vlees/bami-met-kip-en-paksoi/