Deze romige aardappelpuree die heb ik ook zelf ontwikkeld en die past prima bij visgerechten met een Mediterraans tintje of bij Mediterrane kip. Géén melk, géén boter, maar gezonde olijfolie om iets romig mee te maken. Ik pas tegenwoordig ook nog enkel olijfolie toe om zuurkool- andijvie of boerenkoolstamppot op gezonde wijze romig te maken en dat is bij velen in goede aarde gevallen. Deze aardappelpuree is een echte smaaksensatie en is derhalve een uitstekend bijgerecht. Bovendien is hij snel klaar, proef zelf maar. Hij is ook prima geschikt als bijgerecht bij andere gerechten met kerst.
- 750 gram kruimige aardappels
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- Bosje verse platte peterselie (gesnipperd)
- Zwarte peper
- Zeezout
- 2 el citroensap
- 1 – 1 ½ el Parmezaanse kaas
- Goede olijfolie
- Optioneel: Olijfolie met truffel die heb ik ook en is natuurlijk helemaal heerlijk
Schil de aardappels en kook ze in een pan water met wat zout gaar. Giet ze af en stamp fijn met een stamper of staafmixer. Doe de knoflook, citroensap en de Parmezaanse kaas er in (niet teveel) en ietsje meer dan de helft van de gesnipperde peterselie. Giet er nu de olijfolie bij totdat het al roerend/stampend romig genoeg is. Proef dan even en breng verder op smaak met zeezout en zwarte peper. Op het bord of in schaal afgarneren met de laatste verse peterselie. Met wat olijfolie met truffel (want zo`n fles heb ik dus ook staan) wordt het nog lekkerder, dan maak je eenvoudig een `koninklijke` puree met een ster! Ook leuk om met visite en eters er met een RVS ring rondjes mee te steken en die op het bord te leggen. Smullen maar. Heerlijk bijgerecht bij vis, vlees, kip, wild of andere hoofdgerechten.
Lijkt me erg lekker, Alex. Dit ga ik zeker eens proberen!