Karbonade met appel en mosterd – Gekarameliseerde karbonades met frisse appel en pittige mosterd, dat is pas smaak op je bord.
Gekarameliseerde karbonade
Karbonade is een heerlijk betaalbaar stukje vlees. Nu kun je karbonade op veel manieren klaarmaken, maar deze is toch wel een van de favorieten hier in huis. Bij karameliseren denk je als snel aan zoet maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vlees heeft sappen en deze sappen bevatten van nature suikers. Met een beetje alcoholhoudende drank kun je deze laten karameliseren. Dat klinkt misschien moeilijk, maar dat is het absoluut niet. En het mooie is, het vlees wordt er lekker zacht door. In onderstaand recept voor karbonade met appel en mosterd gaan we de karbonade dus laten karameliseren. Heel eenvoudig en op deze manier ontdek je misschien wel een techniek die je nog niet ontdekt had.
Bij karameliseren denk je als snel aan zoet maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Smaak
Naast het karameliseren van de karbonade gaan we natuurlijk ook kijken naar de smaakcombinatie op het bord. Appel is een prima begeleider bij varkensvlees en dus ook bij karbonade. De frisheid van appels haalt de smaak van de karbonade omhoog. Als je daar dan ook nog eens mosterd aan toevoegt, is het smaakpalet compleet. Serveer deze karbonade met appel en mosterd bijvoorbeeld met gekookte aardappels of aardappelpuree en geef er sperziebonen of bijvoorbeeld rode kool bij.
De lekkerste karbonade bereiden? Tips & Recepten
Alles over de karbonade. Niet alleen een karbonade bereiden maar ook meer weten over de verschillende soorten. Inclusief recepten uiteraard.
Karbonade met appel en mosterd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 schouderkarbonades
- 2 elstar of jonagold appels
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 borrelglas whisky, sherry of witte wijn
- zout en peper
- takje rozemarijn of tijm (optioneel)
- boter
- 1 theelepel maizena (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je karbonade met appel en mosterd:
Verwarm een grote pan en smelt hierin de boter. Kruid het vlees met peper en zout en de rozemarijn. Bak het vlees aan beide kanten op hoog vuur tot het mooie bruine randjes krijgt.
Haal het vlees uit de pan en voeg er een glas warm water met daarin het borrelglas drank naar keuze. Kook de aanbaksels los en leg het vlees in de jus. Laat het vocht verdampen en voeg er opnieuw een half kopje water, nu met de lepel mosterd erbij, aan toe. Doe nu de deksel op de pan en laat dit ongeveer 15 minuten stoven.
Schil ondertussen de appels en haal het klokhuis eruit. Snij de appel in kleine partjes en bak die in een andere pan mooi bruin en gaar.
Haal de deksel van de pan en laat het vocht opnieuw verdampen. Zorg ervoor dat het vlees rondom bedekt is met een dun laagje jus. Leg het vlees op een bord en verdeel er de stukjes appel overheen.
Wil je graag een jus voor bij de aardappelen? Neem een kopje water en los hier een beetje mosterd en een theelepel maizena in op. Giet dit in de pan met aanbaksels en kook dit even samen los tot een lekkere jus.
Serveer de karbonades met appel en mosterd goed heet. Eet er gekookte aardappelen en puree van groenten van het seizoen bij.
Tafel lekker !!