Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Knolselderij aardappel gratin

Gebruik knolselderij eens anders dan alleen in de soep. Deze knolselderij aardappel gratin kun je ook in kleine ovenschaaltjes bereiden.

0 4.693

Knolselderij aardappel gratin – We kennen knolselderij van de soep en met name de erwtensoep. Maar deze heerlijke knol is ook lekker in een salade of als bijgerecht .Ook zie je deze knol steeds vaker als vervanger van aardappels in een stamppot. Hij heeft een lichte nootachtige smaak en wordt als deze gaar is lekker zacht van structuur.

Gratin

De aardappel gratin is een echte Franse klassieker. Deze schotel is een variatie hierop. Om hem iets minder zwaar te maken heb ik een gedeelte van de room vervangen door bouillon. Ook het gebruik van knolselderij maakt de schotel minder zwaar maar zeker niet minder lekker. Maak hem tijdig want hij heeft enige tijd in de oven nodig en is het lekkerste als hij even gestaan heeft. Je kan de oven eventueel op 90 graden zetten en de schotel zo warm houden tot je deze op tafel wil zetten. Niks is zo vervelend als moeten wachten op een gerecht wat niet gaar is als de rest wel klaar is.

Liever met vlees?

Je kan ervoor kiezen om in deze schotel vlees te verwerken. Neem dan blokjes gekookte ham of bak wat gekruid gehakt rul en voeg deze er samen met de uien aan toe.

Tip: Maak deze schotel eens in kleine potjes, deze zijn ook eerder gaar dan een grote schotel


Knolselderij aardappel gratin

Bijgerecht voor 6 personen

 • 750 gram knolselderij
 • 750 gram bloemige aardappels
 • 150 gram bouillon
 • 200 gram slagroom
 • 200 gram geraspte kaas
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 grote ui
 • ½ theelepel gedroogde tijm
 • Peper/zout
 • Boter

Verwarm de slagroom met de bouillon en de in plakjes gesneden teen knoflook. Wanneer dit kookt mag het vuur uit en kan de smaak van de knoflook in de room trekken. Snij de knolselderij in vieren en schil deze. Schil de aardappels. Snij van beide plakjes van ongeveer 3 mm. Doe de aardappelschijfjes in een kom en meng er de bloem en de tijm doorheen. Snij de ui in halve ringen en bak deze glazig in een klein beetje olie. Breng op smaak met peper en zout. Vet een ruime ovenschaal in met een beetje boter en leg de helft van de plakjes knolselderij mooi verdeeld over de bodem. Verdeel er de helft van de uien over en strooi er 1/4 deel van de kaas over. Leg hierop de helft van de aardappelen, daarop gaat weer 1/4 deel van de kaas. Nu weer een laag knolselderij, ui, 1/4 kaas en als laatste een mooie laag aardappels. Haal de knoflook uit het roommengsel en giet het roommengsel voorzichtig over de aardappelen. Bestrooi met de laatste kaas en zet dit ruim een uur in een oven van 190 graden. Test met een prikker of de aardappels en de knolselderij gaar zijn. Wanneer de schotel te donker van kleur dreigt te worden bedek deze dan met aluminiumfolie om verder kleuren te voorkomen. Serveer met een lekker stukje vlees of vis.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer