Krieltjes op een stokje – Ben je nog op zoek naar een leuk bijgerechtje, voor bij de barbecue, of bij een gewone maaltijd? Aardappels kunnen altijd en krieltjes zeker. Heb je al eens bedacht dat je krieltjes op een stokje kunt prikken? Wel even voorkoken natuurlijk. Supereenvoudig! Vervolgens rooster je ze, op de barbecue, of in de oven. Lekker sausje, of wat mayo erbij en je bijgerecht is compleet.
Krieltjes zijn jonge aardappeltjes
Althans, dat horen het te zijn
Aardappels die een formaat hebben van 23-30 mm noemen we krieltjes. Deze aardappeltjes zijn heel jong, ze hebben een heel dunne schil en je hoeft ze dus niet te schillen voor gebruik. Je gebruikt natuurlijk wel verse krieltjes. Verse krieltjes zijn rauwe, ongeschilde aardappels. En niet de krieltjes of minikrieltjes uit het koelschap van de supermarkt. Vaak zijn dit niet eens krieltjes, maar aardappelbolletjes die gesneden worden uit grote aardappels. Hartstikke makkelijk natuurlijk, voorgekookt en wel. Maar wat is nou de moeite van zelf koken? Daarnaast, vers en zelfgekookt is gewoon veel lekkerder. Wat wel verse krieltjes zijn, zijn de geschrapte krieltjes die bij de groenteboer worden aangeboden. Ze worden machinaal geschrapt, en verder niet bewerkt. Voor de krieltjes op een stokje gebruik je ongeschilde krieltjes.
Wat is nou de moeite van zelf koken?
Krieltjes op een stokje kun je voorkoken
Je kunt de krieltjes op een stokje voorbereiden door de aardappeltjes van tevoren te koken. Zet ze vervolgens ook vast in de marinade. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Je kunt de krieltjes ook niet op een stokje rijgen en gewoon los op de bakplaat of grillplaat van de oven of de barbecue grillen.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Krieltjes op een stokje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 32 krieltjes, ongeveer even groot
- 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes, gehakt
- het sap van een halve citroen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook, zeer fijn gehakt of geperst
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de krieltjes op een stokje:
Kook de krieltjes voor in water met wat zout, tot ze gaar zijn.
Meng in een schaal de rozemarijn, het citroensap, de olijfolie, de knoflook, zout en peper. Schep hierin de krieltjes om en laat een half uurtje marineren.
Rijg de krieltjes aan de spiesjes. Doe 4 aardappeltjes aan een stokje.
Rooster de krieltjes op de barbecue, de grillpan, of in de oven, zodat ze warm en rondom bruin worden. Draai ze op tijd om, zodat ze niet verbranden.
Reken 2 spiesjes per persoon. Serveer de krieltjes op een stokje direct.
Tafel lekker !!
Toffe recepten.
Dank Willy, hopelijk smaken ze net zo goed 😉