• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon

met za'atar

door Redactie
in Bijgerecht
0
0
Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon- met za'atar

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanon – Of je nou wel of niet het recept voor manakeesh, Libanees platbrood gaat maken, wat labneh is moet je gewoon even lezen! Labneh past namelijk niet alleen uitstekend bij de manakeesh, maar het kan ook met ander (gekocht) Turks of Arabisch brood gegeten worden en het past uitstekend bij allerlei Arabische of mediterrane schotels. Labneh klinkt misschien heel spannend en exotisch, dus ingewikkeld om te maken, maar het tegendeel is waar.

Net als Hangop

In Nederland kennen we ‘hangop’: uitgelekte karnemelk of yoghurt met een kwarkachtige structuur dat vaak als toetje gegeten wordt. In Libanon (en de mediterrane cultuur) is labneh een heel populair bijgerecht en labneh is eigenlijk niets anders dan uitgelekte yoghurt, hangop dus; hoe simpel kan het zijn?!

Het grote verschil met onze hangop is, dat labneh vermengd wordt met een beetje zout en samen met een goede olijfolie en een kruiden- of groentemengsel als dip gegeten wordt.

Wij maken ons hangop toetje eerder een beetje zoeter met (bruine) suiker en/of we combineren het met andere zoete ingrediënten.

Super simpel

Het maken van hangop, of labneh in dit geval, stelt dus geen fluit voor. Je hebt een zeef (vergiet) en een kaasdoek of een schone theedoek nodig. Spoel je doek van te voren met de hand nog even goed uit, zodat er geen wasmiddelen smaakje in je gerecht komt. Gebruik bij voorkeur Turkse yoghurt, te koop in potten van een liter bij het plaatselijke Turkse supermarktje. Je kunt eventueel gewone yoghurt gebruiken, neem dan wel de volle yoghurt, niet de halfvolle- of magere variant.

Het kruiden/specerijenmengsel dat vaak gebruikt wordt bij de labneh is za’atar. Za’atar bestaat uit een mengsel van tijm, gemalen sumak en geroosterd sesamzaad. Je kunt dit mengsel tegenwoordig zelfs in de supermarkt kopen, dus er is niets dat je tegenhoudt om zelf eens labneh te maken, denken wij.

Het maken van hangop, of labneh in dit geval, stelt dus geen fluit voor.

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram tot 1 liter volle yoghurt
  • snufje zout
  • goede smaakvolle olijfolie
  • za’atar kruidenmelange
  • zwarte olijven (erbij)
  • klein gesneden rauwe groente naar keuze (erbij)
  • Arabisch (of Turks) brood om te dippen (erbij)

Bereidingswijze van dit recept

Labneh met za’atar maak je zo:

Leg een uitgespoelde, vochtige thee- of kaasdoek in een vergiet of zeef. Hang de zeef boven een kom die zo diep is dat de zeef de bodem niet raakt. Schep of giet de yoghurt in de doek. Bind de doek aan de bovenkant dicht of zet simpelweg een schoon bord over de zeef om de yoghurt compleet af te dekken.

Zet de yoghurt een nacht in de koelkast.

Haal de yoghurt uit de koelkast. Je ziet nu dat het zure vocht uit de yoghurt is gelopen en onderin de kom zit. Wat achtergebleven is in de doek, is een crèmige dikke substantie, de hangop.

Roer een snufje zout naar smaak door de yoghurt (op 1 liter uitgelekte yoghurt heb je ongeveer een halve theelepel nodig.) Schep de uitgelekte yoghurt in een lage, platte schaal en maak er in het midden een brede, oppervlakkige kuil in. Begiet de uitgelekt yoghurt rijkelijk met een aromatische olijfolie en strooi er wat za’atar overheen. Garneer met zwarte olijven en dip de labneh op met stukjes Libanees platbrood, manakeesh (manoushe), met Turks brood of met pitabroodjes.

Je kunt de za’atar en/of de olijven weglaten bij de labneh en vervangen óf combineren met fijngesneden stukjes frisse groente zoals komkommer, radijs en tomaat. Roer de groente er vlak voor je de labneh serveert doorheen, zodat de frisse smaak behouden blijft. Breng de labneh desgewenst op smaak met wat vers gemalen zwarte peper en kruiden zoals bijvoorbeeld tijm, oregano en munt.

Tafel lekker !!

Tags: ZuivelZuivel - Yoghurt
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bavarois van kwark met mandarijn
Nagerecht

Bavarois van kwark met mandarijn

Hangop zelf maken recept
Kookschool

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Griekse yoghurt met gekarameliseerde banaan en walnoten
Nagerecht

Griekse yoghurt met gekarameliseerde banaan en walnoten

havermout en overnight oats
Specials

Havermout; veel meer dan alleen pap

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Eierragout; Lekker ouderwets in een modern jasje
Bijgerecht

Eierragout; Lekker ouderwets in een modern jasje

Eierragout kennen we nauwelijks meer maar is echt een lekker bijgerecht. Als warme maaltijd met aardappelen en sla, of met...

Lees verder
Mango mousse

Mango mousse

Pastinaaksalade

Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen