• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon

met za'atar

door Redactie
in Bijgerecht
0
0
Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon- met za'atar

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanon – Of je nou wel of niet het recept voor manakeesh, Libanees platbrood gaat maken, wat labneh is moet je gewoon even lezen! Labneh past namelijk niet alleen uitstekend bij de manakeesh, maar het kan ook met ander (gekocht) Turks of Arabisch brood gegeten worden en het past uitstekend bij allerlei Arabische of mediterrane schotels. Labneh klinkt misschien heel spannend en exotisch, dus ingewikkeld om te maken, maar het tegendeel is waar.

Net als Hangop

In Nederland kennen we ‘hangop’: uitgelekte karnemelk of yoghurt met een kwarkachtige structuur dat vaak als toetje gegeten wordt. In Libanon (en de mediterrane cultuur) is labneh een heel populair bijgerecht en labneh is eigenlijk niets anders dan uitgelekte yoghurt, hangop dus; hoe simpel kan het zijn?!

Het grote verschil met onze hangop is, dat labneh vermengd wordt met een beetje zout en samen met een goede olijfolie en een kruiden- of groentemengsel als dip gegeten wordt.

Wij maken ons hangop toetje eerder een beetje zoeter met (bruine) suiker en/of we combineren het met andere zoete ingrediënten.

Supersimpel

Het maken van hangop, of labneh in dit geval, stelt dus geen fluit voor. Je hebt een zeef (vergiet) en een kaasdoek of een schone theedoek nodig. Spoel je doek van tevoren met de hand nog even goed uit, zodat er geen wasmiddelen smaakje in je gerecht komt. Gebruik bij voorkeur Turkse yoghurt, te koop in potten van een liter bij het plaatselijke Turkse supermarktje. Je kunt eventueel gewone yoghurt gebruiken, neem dan wel de volle yoghurt, niet de halfvolle of magere variant.

Het kruiden / specerijenmengsel dat vaak gebruikt wordt bij de labneh is za’atar. Za’atar bestaat uit een mengsel van tijm, gemalen sumak en geroosterd sesamzaad. Je kunt dit mengsel tegenwoordig zelfs in de supermarkt kopen, dus er is niets wat je tegenhoudt om zelf eens labneh te maken, denken wij.

Het maken van hangop, of labneh in dit geval, stelt dus geen fluit voor.

yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram tot 1 liter volle yoghurt
  • snufje zout
  • goede smaakvolle olijfolie
  • za’atar kruidenmelange
  • zwarte olijven (erbij)
  • klein gesneden rauwe groente naar keuze (erbij)
  • Arabisch (of Turks) brood om te dippen (erbij)

Bereidingswijze van dit recept

Labneh met za’atar maak je zo:

Leg een uitgespoelde, vochtige thee- of kaasdoek in een vergiet of zeef. Hang de zeef boven een kom die zo diep is dat de zeef de bodem niet raakt. Schep of giet de yoghurt in de doek. Bind de doek aan de bovenkant dicht of zet simpelweg een schoon bord over de zeef om de yoghurt compleet af te dekken.

Zet de yoghurt een nacht in de koelkast.

Haal de yoghurt uit de koelkast. Je ziet nu dat het zure vocht uit de yoghurt is gelopen en onderin de kom zit. Wat achtergebleven is in de doek, is een crèmige dikke substantie, de hangop.

Roer een snufje zout naar smaak door de yoghurt (op 1 liter uitgelekte yoghurt heb je ongeveer een halve theelepel nodig.) Schep de uitgelekte yoghurt in een lage, platte schaal en maak er in het midden een brede, oppervlakkige kuil in. Begiet de uitgelekt yoghurt rijkelijk met een aromatische olijfolie en strooi er wat za’atar overheen. Garneer met zwarte olijven en dip de labneh op met stukjes Libanees platbrood, manakeesh (manoushe), met Turks brood of met pitabroodjes.

Je kunt de za’atar en/of de olijven weglaten bij de labneh en vervangen óf combineren met fijngesneden stukjes frisse groente zoals komkommer, radijs en tomaat. Roer de groente er vlak voor je de labneh serveert doorheen, zodat de frisse smaak behouden blijft. Breng de labneh desgewenst op smaak met wat vers gemalen zwarte peper en kruiden zoals bijvoorbeeld tijm, oregano en munt.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin20Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Gegratineerde paddenstoelen
Bijgerecht

Gegratineerde paddenstoelen

roergebakken witlof
Bijgerecht

Roergebakken witlof met honing en mosterd

Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Ovenaardappelen met Ras el Hanout
Bijgerecht

Ovenaardappelen met ras el hanout

Gestoofde witte kool
Bijgerecht

Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Zoete aardappel pastinaak koekjes
Bijgerecht

Zoete aardappel pastinaak koekjes – Lekker bij vis

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen