Makkelijke groente muffins – Ook jij hebt ongetwijfeld wel eens restjes groente over. Die gooi je uiteraard niet weg, maar daar maak je iets lekkers mee. Je kunt ze natuurlijk in de groentesoep stoppen of bij elkaar in de wok gooien, maar het kan anders. Anders en veel origineler. Maak er eens makkelijke groente muffins van. Muffins? Jazeker! Kleurige muffins, bomvol verse groenten. Je serveert ze als borrelhap of bijgerecht bij een warme maaltijd. En reken maar dat dat een succes wordt, dus zorg dat je er genoeg hebt. Het recept om ze te maken vind je hieronder.
Makkelijke groente muffins
Zoals de titel van het artikel al zegt, de makkelijke groente muffins uit het recept zijn eenvoudig te maken. Het snijden van de verse groenten is het meeste werk, de rest is zo gepiept. Je maakt een heel ander soort beslag dan dat je normaal voor muffins maakt. Voor de groente muffins maak je een soort dik pannenkoekenbeslag, waar je lekker veel verse groenten en een beetje kaas doorheen mengt. Verder is het een kwestie van cupjes vullen en afbakken, dat is alles. Hartstikke makkelijk dus!
Kleurrijke groenten van het seizoen
De groenten in de muffins mogen lekker kleurrijk zijn, je mag ze tenslotte best zien. In het recept zijn de groenten die op het moment van maken in het seizoen waren gekozen, en omdat dat in de zomer was, zijn dat er best veel. In de makkelijke groente muffins zit courgette, paprika, bloemkool, boontjes, wortel en lente-ui. Maar dat hoeft echt niet allemaal. De courgette, paprika, wortel en lente-ui is de basis, de rest is helemaal aan jou. Neem gewoon wat je nog hebt liggen.
Een recept om restjes op te maken
In het recept om de groente muffins te maken worden rauwe groenten gebruikt, omdat dat weer extra werk scheelt. Snijd de groenten daarom niet te grof. Rasp de wortel en snijd de rest in kleine stukjes. Het zijn niet voor niets makkelijke groente muffins. Trek de koelkast open en gebruik die paar gekookte erwtjes, boontjes, broccoli, bloemkool, of wat voor groenten er ook liggen, die over zijn gebleven. Je kunt ze uitstekend in het beslag verwerken. De maximale hoeveelheid groenten in gewicht is 600 gram. Gebruik je meer, dan zal het beslag niet goed kunnen werken en krijg je natte en kleffe muffins. Gebruik ook niet meer dan 200 gram “natte” groenten, zoals courgette of tomaat, die laten tijdens het garen vocht los. Snijd bij grote courgettes en tomaten daarom ook de zaadlijsten eruit.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Makkelijke groente muffins
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram courgette
- 100 gram wortel
- 1 paprika
- max 200 gram restjes groente
- 60 + 25 gram gesmolten boter
- 150 + 50 gram geraspte kaas
- 90 ml melk
- 90 ml yoghurt
- 2 lente-ui
- 260 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel honing
- 1 eetlepel cajunkruiden
- 4 takjes basilicum
- zout en peper
- 2 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de makkelijke groente muffins:
Snijd de wortel heel fijn of rasp hem op een grove rasp. Snijd de paprika, courgette, bloemkool en lente-ui in kleine stukjes. Snijd de basilicumblaadjes in grove stukken en snijd de steeltjes fijn.
Zeef het zelfrijzend bakmeel met de baking soda boven een kom en meng er de cajunkruiden en zout en peper naar smaak bij.
Klop de eieren met de melk, de honing en de yoghurt los en voeg dat samen met 60 gram gesmolten boter aan het bloemmengsel toe. Roer dat tot een glad beslag. Voeg er 150 gram geraspte kaas, de gesneden groenten en basilicum aan toe en meng alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smeer een muffinvorm in met de resterende boter en bestrooi met een beetje paneermeel.
Schep de holtes van het muffinblik bijna vol en bestrooi ze met geraspte kaas.
Bak de groente muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Het kan zijn dat er mengsel overblijft, bak dat dan nadat je de eerste lading gebakken hebt.
Je kunt de groente muffins 3 dagen in de koelkast en tot 2 maanden in de diepvries bewaren.
Wil je de makkelijke groente muffins opwarmen? Bak ze dan iets korter en niet helemaal bruin. Opwarmen kan op 180 graden, 5 minuten in de airfryer of 10 minuten in de oven.
Tafel lekker !!
Leuk recept! Makkelijk van je left overs afkomen. Heb je enig idee wat de voedingswaarde hiervan is?
Leuk idee deze muffins ga dat proberen
Leuk Cornelia, gaat vast lukken.