Mini aardappelgratin met port salut – Dit klassieke romige Franse aardappelgerecht, gegratineerd met een zachte, romige roodkorst kaas, is luxe tot en met. Dit zalig zachte, romige bijgerecht, maak je in eenpersoons porties of je maakt het in een grote ovenschaal en steekt er als het koud is porties uit, die je later makkelijk in de oven of airfryer opwarmt. Hoe je het ook doet, ze zijn heerlijk zacht en romig van smaak, passen bij de meest uiteenlopende gerechten en zijn geliefd bij iedereen. Het recept staat onderaan de pagina.
Een heerlijk romige en volle smaak
Het recept voor aardappelgratin met port salut staat bekend om zijn heerlijk romige en volle smaak, met een licht zout korstje door de gegratineerde Franse kaas. De romige smaak komt door de slagroom, waarin knoflook en tijm heel subtiel hun smaken afgeven. Het gerecht krijgt hierdoor een heerlijke volle smaak, die perfect in balans is en waarin niets overheerst.
Welke aardappel gebruik je voor de mini aardappelgratin met port salut?
De meningen over welke aardappel je moet gebruiken voor een recept van een aardappelgratin met port salut lopen nogal uiteen. Het is de bedoeling dat je flinterdunne laagjes aardappel bij elkaar houdt met een smakelijk en romig mengsel van slagroom en kaas. Vaak zie je dat er flinterdunne plakjes vastkokende aardappels gebruikt worden, omdat die mooi in vorm blijven. Maar van de andere kant, als je licht bloemige aardappels gebruikt, zal het eindresultaat zachter zijn, omdat bloemige aardappels meer vocht opnemen. Zeker als je later miniporties uit een grote schaal steekt, werkt dat in je voordeel omdat vastkokende aardappels makkelijker van elkaar af schuiven. Als je schaaltjes met eenpersoons porties maakt, maak je dan geen zorgen. Maak je echter een grote schaal aardappelgratin, waar je de mini aardappelgratins met port salut uitsteekt, dan is het beter om licht bloemige aardappels voor het recept te gebruiken, zoals Bintjes of Frieslanders.
Tips voor het beste en lekkerste eindresultaat bij dit recept
Als eerste is het belangrijk dat je dus de goede aardappel gebruikt voor de mini aardappelgratin met port salut. Maar niet minder belangrijk is dat je die aardappel die je eerst goed wast en vervolgens in heel dunne plakjes snijdt. Gebruik hiervoor een mandoline of als je die niet hebt een heel scherp mes. Die schijfjes aardappel mag je niet meer wassen, het zetmeel dat aan die schijfjes zit zorgt ervoor dat de saus licht bindt en die romige structuur krijgt.
Je kunt het roommengsel met de aardappels mengen en dan in de met boter ingesmeerde bakvormpjes doen. Die zet je dan minimaal een uur in de oven, zodat het een lekker zacht en romig geheel wordt. Maar wil je oventijd besparen, kook die schijfjes dan 10 minuten heel zachtjes in het roommengsel, waarna je ze dan in de uitgekozen vormpjes doet. Door ze even mee te koken zijn ze al licht voorgegaard en wordt de mini aardappelgratin met port salut mooier en gelijkmatiger gaar. Ze hoeven dan maar 30 tot 45 minuten in de oven.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond
Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!
Mini aardappelgratin met port salut
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo Bintjes of Frieslander aardappels
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse tijm
- een klontje roomboter voor de schaaltjes
- 350 ml volle melk
- 300 ml slagroom
- 100 gram vers geraspte jonge kaas
- 200 gram port salut
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je mini aardappelgratin met port salut:
Giet de melk en de room in een ruime pan waar ook de aardappelschijfjes bijpassen.
Pers de knoflook uit en meng die samen met de tijm en een flinke theelepel zout bij de room. Verwarm de room en laat 5 min tegen de kook aan de smaken intrekken.
Schil en was de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Doe de plakjes bij de room en roer even goed door. Laat dit 5 minuten met de deksel op de pan tegen de kook aan garen. Draai het vuur uit, roer even door en laat nog 5 minuten staan met de deksel op de pan.
Besmeer de gekozen vormpjes met boter. Het is afhankelijk van de grootte van de vormpjes hoeveel er nodig zijn. Van de standaard hoge witte vormpjes zou je er ongeveer 10-12 kunnen vullen. Tip: vul zo veel vormpjes als er personen mee-eten en doe de rest in een ovenschaal voor een andere keer. Je kunt dit namelijk perfect invriezen.
Vul de vormpjes met een bodempje aardappels en verdeel er een beetje geraspte kaas over. Vul de vormpjes verder, maar maak ze niet te vol, ze koken vrij snel over! Zet de vormpjes daarom op een bakplaat om een vieze oven te voorkomen.
Snijd de port salut in dunne plakken. Dit gaat het beste met een nat koksmes. Verdeel de plakken in reepjes en verdeel die over de aardappelgratin.
Zet de mini aardappelgratin met port salut minimaal 30 minuten in een oven van 180 graden. Prik met een vork in het midden om te testen of de aardappels mooi zacht zijn. Laat ze 5 minuten rusten alvorens ze te serveren.
Maak je een grote schaal en wil je daar mini aardappelgratins met port salut uitsteken, bak dit dan 15 minuten langer. Doe dit het liefst een dag vooraf zodat de aardappelschotel helemaal koud en mooi stevig wordt. Steek er met een ronde steker mooie rondjes uit en warm ze in ongeveer 15 minuten op in de oven of airfryer, op 180 graden, tot ze goudbruin en warm zijn.
Tafel lekker !!