Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen – Eigenlijk vindt iedereen friet wel lekker en zou je dat graag wat vaker eten, maar normaal gesproken is friet vrij calorierijk. Vaak grijpen we dan als alternatief naar de ovenfriet uit de vriezer. Die zijn echter al voorgebakken en bevatten dus ook al veel olie. Ook de verse friet uit de supermarkt is voorgebakken. Dus we gaan het zelf doen, zo hebben we controle over wat we eraan toevoegen. Het is allemaal heel eenvoudig, en als je ze eenmaal geproefd hebt, maak je voortaan je eigen ovenfriet!
Ovenfriet voorkoken in plaats van voorbakken, dat scheelt vet
Neem bij voorkeur bintjes, maar een andere licht kruimige aardappel mag ook. In plaats van die voor te bakken kook je ze 5 minuten voor. Dat scheelt dus veel calorieën. Daarna doe je er een beetje olijfolie op om de ovenfriet vervolgens in de oven knapperig te bakken. Je zou, als je er een hebt, de ovenfriet ook in de airfryer kunnen bakken.
Wil je meer lezen over zelf friet bakken? kijk dan eens hier We leggen uit hoe je perfecte Vlaamse frieten uit de frituurpan haalt.
Patat; aardappelen frituren of toch…?
Een heerlijke knapperig frietje, met of zonder mayonaise , lusten we allemaal wel. Maar moet die patat uit de frituur of uit de oven komen?
Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg aardappelen
- 1 eetlepel olijfolie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Ovenfriet maak je zo:
Schil de aardappelen, snij ze in plakken en snij ze dan in frieten.
Spoel de aardappelen af en kook ze in ongeveer 5 minuten in ruim kokend water beetgaar.
Laat de frietjes op een bakplaat helemaal afkoelen.
Verdeel een eetlepel olie over de frieten en meng er die voorzichtig doorheen.
Zet de bakplaat een ongeveer half uur in een oven van 180 graden en schep dit tussentijds 1 of 2 keer om tot de frieten goudbruin en knapperig zijn.
Strooi wat zout over de ovenfriet en serveer direct.
Tafel lekker !!
Patat
Ik wil liever geen plantaardige olie (seed oils zijn ongezond) gebruiken, zou het ook gaan met bijvoorbeeld Ghee?
Wij hebben dat nog niet geprobeerd Delila, het is ook wat lastiger over de friet te verdelen, maar het zou moeten kunnen. Waarschijnlijk krijgt de friet dan ook wat minder kleur. Maar als je het geprobeerd hebt horen we graag wat het resultaat was.
Dat komt mooi uit want olijfolie is geen seed oil. Een olijf is een vrucht.
Bedankt voor dit recept! Wat fijn dat het hiermee mogelijk is om toch enigszins gezond en mager friet te eten. Ik heb de friet nu een paar keer zo gemaakt en doe er soms ook wat paprikapoeder en knoflookpoeder op. Mijn man vindt het heerlijk. Met Remia Friteslijn erbij mis je niks.
Graag gedaan hoor! Genieten van frietjes zonder schuldgevoel maakt ze nog lekkerder.
Wat voor aardappelen gebruik je?
Gisteren de ovenfriet getest. Heerlijk! Die durf ik wel aan frietliefhebbers te geven.
Leuk om te horen. Verse friet valt altijd wel in de smaak. En als deze ook nog eens minder vet is is dat mooi meegenomen.