Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pastinaakchips uit de oven; Een gezonde en lekkere snack

Gezond snacken wordt een feest met deze pastinaakchips uit de oven. Niets frituren, geen vette hap, gewoon lekker en gezond!

1 2.925

Pastinaakchips uit de oven – Een van de ‘vergeten groentes’ die we gelukkig de laatste tijd weer wat vaker tegen komen is de pastinaak. Gelukkig, want hoe onterecht is het dat we deze groente zomaar opzij hebben geschoven, hij zit vol met vitamines, mineralen, anti-oxidanten en is een mooie bron van vezels. Een wat zoetige smaak heeft deze witte wortel die vroeger ook gebruikt werd bij het maken van jams en cakes in plaats van suiker. Een stuk gezonder dan zomaar een pond suiker in een bakblik te gooien.

De pastinaak kan de hele winter door geoogst worden, want de wortel vriest niet dood. Vorst zou zelfs de smaak ten goede komen. Buiten dat groenten natuurlijk altijd gezond zijn (hartziekten, bloeddruk etc.) wordt aan de pastinaak nog wat extra’s toegeschreven. Het is een prima groente voor mensen die een (extreme) suikerbehoefte hebben door de zoete smaak in combinatie met weinig calorieën en een laag vetgehalte. Daarnaast stimuleert pastinaak de nieren en zorgt op die manier voor een snelle afvoer van afvalstoffen. En schijnbaar werkt het ook tegen cellulitis, alleen daarvoor is het al de moeite van het proberen waard nu we langzaam aan weer richting voorjaar gaan! De wortel is tot ongeveer maart vers te krijgen dus grijp je kans!

De pastinaak kan op allerlei manieren in de keuken gebruikt worden: rauw, gekookt, gebakken, gefrituurd, geroosterd. Hij past prima in stoofschotels en zoals eerder gezegd, past prima in een cake!

Een super manier om pastinaak te gebruiken is als chips uit de oven. Ik ben geen fan van chips, maar op deze manier lust ik ze graag. Zelfs onze pubers lusten ze graag, ontdekte ik. Soms wil je niet precies weten wat ze uitspoken, maar toen een van hen reageerde met:  “Lekker, die heb ik al eens eerder gegeten!”, vond ik dat toch een leuk dingetje om wel mee te krijgen. Voordat ik het wist was het bakje leeg. Geslaagd dus deze pastinaak chips en werkelijk te makkelijk om klaar te maken, dus probeer het echt een keer. Ik had meteen een appel in dunne plakjes gesneden en ook puur op de bakplaat in de oven gelegd, samen met de pastinaakchips een prima snack.

Pastinaakchips uit de oven

Oven op 180 graden, pastinaak in dunne reepjes snijden, in een bakje met wat olijfolie, peper, zout, paprikapoeder de pastinaakreepjes omroeren. Een bakplaat met wat bakpapier bekleden, de reepjes erop leggen en na zo’n 25 minuten haal je de pastinaakchips uit de oven.

Deze groente kan je op zoveel manieren gebruiken, ik ben er voorlopig nog niet klaar mee, maar zoek je iets met pastinaak probeer dan ook eens een van deze heerlijke gerechten: een heerlijke dikke soep van pastinaak  en peterseliewortel met verse gember en mierikswortel of pastinaak-aardappelpoffertjes die je als een soort rosti bij je hoofdgerecht kan serveren, lekker bij een visje. Nooit meer vergeten dus deze groente!

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Arianne zegt

    idd, super lekker is dit…!!!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer