Zelf de beste patat bakken? In dit artikel lees je hoe je van een frietje een culinair feestje maakt. In welk klein plaatsje je ook komt in België, bijna overal vind je wel de frituur. De bekende Belgische frietzaken. Anders als onze Nederlandse snackbar want bij een frituur koop je echt goede Vlaamse frieten. Bezoek zo’n nostalgische houten frituur midden op het plein, je ziet er bijna geen reclame want kwaliteit is hun wapen (ook al zit er daar kaf onder het koren).
In Nederland nemen we een zak voorbereide aardappelen van een groot fabrikant mee onder de naam friet en dumpen dat in een frituurpan. Vaak weten we niet eens hoe heet deze moet staan. Goede frieten vragen liefde, aandacht en een beetje van je tijd. Het resultaat is echter dat je met je gasten of je gezin enorm kunt genieten van een eenvoudig portie friet op tafel. Nou en of dat een culinair hoogstandje is. Patat bakken is niet moeilijk, maar gebruik wel het juiste recept.
De Vlaamse friet serveer je met echte mayonaise en eventueel mosselen of Mechelse koekoek. Gewoon een flinke schaal Vlaamse Frieten op tafel is al een feest met een schaaltje homemade mayonaise.
De lekkerste patat bakken? Volg deze tips!
Kies de juiste aardappel |
Leg aardappels geruime tijd in water |
Bak op de juiste temperatuur (2 afbaktemperaturen) |
Neem de tijd |
Je ingrediënt bepaalt de kwaliteit.
Wie van koken houdt, kent zijn ingrediënt. De aardappel in dit geval. Patat bakken is niet een kwestie van een willekeurige zak aardappelen uit de supermarkt grissen, snijden en binnen 10 minuutjes afbakken. Nee, voor echte frieten neem je bij voorkeur bintjes. Je weet wel die aardappel die we uit de supermarkt verbannen hebben. Omdat je deze aardappel in Nederland nauwelijks meer kan krijgen moet je uitwijken. We nemen dan een licht kruimige aardappel. Denk hierbij aan Berber, Frieslander of Santé. Over het algemeen kun je de zakken met de blauwe kleur uit de supermarkt gebruiken. Je vindt ze niet veel meer, maar haal het liefst je aardappelen bij een echte aardappelboer. Een man met ervaring op dat gebied, hij weet precies wat jij lekker vindt.
Een kruimige aardappel en niet een vastkoker. Neem geen vastkokers voor deze friet. Hoewel vaak gedacht wordt dat je vastkokers nodig hebt. Nee, dat is wel als je aardappeltjes bakt, maar zeker niet als je frieten bakt. In een goede Vlaamse friet zit nou eenmaal veel zetmeel. Kies dus voor een zetmeelrijke aardappel. Je hebt uiteraard ook grote aardappelen nodig.
Friet bakken
Het recept, met liefde bereid.
Schil je kruimige, grote aardappelen. Zorg dat ze volledig schoon zijn. Laat geen plekken of knoesten zitten. Snijd de aardappel over de lengte in schijven en snijd de schijven weer in frieten. 1 1/2 centimeter moet je aanhouden. Doe de gesneden frieten in een pan met lauw water. Je zult zien dat het water snel troebel wordt. Dit komt door zetmeel dat uit de aardappel onttrokken wordt. Goed, want hierdoor gaan je patatjes straks niet aan elkaar plakken. Laat vervolgens je frieten heel goed uitlekken. Doe je dit niet dan zal je frituurolie gaan spatten en het is bovendien erg slecht voor je olie.
Dan gaan we bakken. Neem de tijd. Bakken van frieten doen we in 2 etappes. Eerst bakken we de friet voor op 140 graden. We laten ze even rusten en bakken ze vervolgens af op 190 graden.
Het voorbakken:
Verwarm je frituurolie op 140 graden. Bak de frieten in de olie 5 minuten voor tot ze mooi goudgeel zien. De gebakken friet doen we over in een vergiet. Om niet al dat vet in je gootsteen te krijgen is het handig daar een flinke prop keukenpapier op een bord onder te leggen. Laat ze gerust een tijdje in het vergiet liggen. Ze mogen afkoelen, en het vet mag er echt uitdruipen.
Het afbakken:
Verwarm je frituurolie nu op 190 graden. Hierin gaan we de frieten krokant en stevig bakken. Door de hogere temperatuur worden ze mooi krokant zoals dat bij Vlaamse frieten hoort. Bak de frieten nog een 4 à 5 minuten in de olie. Gooi ze weer in het vergiet en laat ze nog heel kort uitlekken. Ze zullen bijna geen vet meer loslaten. Daarna kunnen ze op het bord, geserveerd met echte mayonaise.
Dieet? Even niet!
Sorry voor iedereen die op dieet is, maar echte frieten eet je met echte volvette mayonaise. Ga niet rommelen met halfvolle en light producten. Natuurlijk kun je ze serveren zoals je dat zelf lekker vindt, maar een echte Vlaamse Friet eet je met echte volle mayo. Dat is genieten met een grote G.
Patat; aardappelen frituren of toch…?
Een heerlijke knapperig frietje, met of zonder mayonaise , lusten we allemaal wel. Maar moet die patat uit de frituur of uit de oven komen?
Hallo
Eten al lang ovenfriet geen gedoe meer met olie of vet
Hebben nog twee zakken diepvries fritten om gewoon in de olie klaar te maken al voorgebakken
Vraagje kan men die in de oven klaarmaken staat geen oven friet op de verpakking
Groeten
Paul
Helaas Paul, als het geen ovenfriet is zul je de friet toch echt in vet moeten bakken.
Ik heb 250 gram per portie gedaan, correct zo ?
Dat lijkt me zeer geschikt Cor. Eet smakelijk straks 😉
Hallo,
In kleine porties voorbakken.
Wat is een klein portie in grammen.
Dank u.
Dat is afhankelijk van de grootte van de frituurpan Cor. Bij een grote frituurpan kun je ook grotere porties voorbakken. Het doel van kleine porties afbakken is om te voorkomen dat de temperatuur van het frituurvet te ver daalt. Je zult dit dus zelf in moeten schatten.
ik ga mijn spreekbeurt over friet houden
Leuk Thijs, dan ga je vast heel veel interessante dingen tegenkomen.
Ter informatie: Fontane is een heerlijke friet aardappel. Het grootste frietras van Europa! Maar ook dit ras is alleen bij boeren te koop en niet in de winkel.
En in Groningen?
Klopt op het Hogeland in Groningen. Bij Uithuizen.
Leuk, die echt lokale producten!
Goedendag, misschien een late reactie maar toch. Bedankt voor “t recept . Want zelf gebakken friet is toch wel “t lekkerste he. En ja wat betreft de “bintjes”. Ik heb ze vroeger wat vervoerd naar Duitsland. Daar waren ze er gek op. Ik zelf ook, want je kon er zo lekker mee “soppen in de jus”. En ja de “Belse pattatekes” zijn toch “t lekkerst. Nu komt mijn vraag. Hoe zit “t met dat heerlijke Belgische stoofvlees bij de patatjes, wat wil je nog meer? Dus ik wacht geduldig af voor “t recept. Met vriendelijke groet, Albert Brummelhuis.
Op verzoek Albert….
Stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier
1 kilo sukadelappen
boter
2 grote uien
3 plakken ontbijkkoek
3 el mosterd
1 flesje Corsendonk rood8bruin (of een ander sterk donker bier)
350 ml vleesfond
3 kruidnagels
3 laurierbladeren
peper en zout
Pel de ui en snijd hem in grove stukken.
Snij, desgewenst, het vlees in grote stukken. Verhit op een matig vuur een pan en smelt er een klontje boter in. Breng het vlees op smaak met zout en peper en braad het aan. Het hoeft niet te garen, maar moet wel een bruin korstje krijgen. Doe daarom niet teveel vlees tegelijk in de pan. Dan braad je het namelijk niet meer, maar ga je het koken.
Verhit op laag vuur je stoofpan en smelt daarin een klont boter. Fruit hierin de ui aan. Schep het aangebraden vlees bij de ui.
Blus de braadpan met het bier en roer de aanbaksels goed los. Giet in de stoofpan bij het vlees en de uien. Voeg de vleesfond toe.
Smeer de plakken ontbijtkoek dik in met mosterd en leg ze bovenop het mengsel. Voeg ook kruidnagels en laurierbladeren toe.
Laat 2 ½ tot 3 uur sudderen. Als je een snelkookpan gebruikt hoef je maar 1 uur te rekenen.
Laat het Stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier een dag staan en smullen maar!
Maar!!! Probeer ook deze eens: Limburgs zuurvlees – Klik hier voor het recept
na het snijden kun je de frieten afspoelen en drogen met een theedoek, Er zijn echter ook voorstanders om juist dat zetmeel aan de buitenkan te laten zitten voor een beter resultaat. Voorbakken doe j ehet best in kleine porties ca 8 -10min bij 120C je “gaart de friet” bij 140 heb je kans dat je al aan het bruinen bent… Heel belangrijk is om de fireten na het voorbakken in een grote schaal of zinkenbak te laten rusten en afkoelen. ze hoeven niet uit te lekken, afbakken doe je in 3-4 min bij 170C, Het best gebruik je Ossenwit of 50% Ossenwit, 50% Zonnebloemolie.
direct na het onderdompelen in het vet, zowel bij voor als afbakken moet je de frietjes “van elkaar los rammelen, dat doe tijdens het bakken ook enkele keren, natuurlijk doe je de afgebakken friet in een metalenschaal waar je het zout toevoegt en dan gooi ze een paar keer op, hierdoor verdeeld het zout zich en gaat vet aan de koele metalenbak kleven.
probeer deze variatie maar eens…
Laten uitlekken is niet genoeg, na het snijden! Goed drogen met een schone theedoek werkt veel beter. Tip: gesneden frites bestrooien met ruim zout, in pan onder water zetten, uurtje laten staan (zout water maakt de buitenkant van de frietjes droger), dan drogen met een theedoek. Vóór het voorbakken een beetje Maizena over de frites strooien en doorschudden, maakt de korst krokanter.
Ik heb dit gevolgd en geprobeerd, helaas word de patat slap en niet krokant. Wat doe ik verkeerd?
Verkeerde aardappelen echt probeer eens agria aardappelen gebruikt Bram ladage ook is niks frieslanders
Misschien teveel frites in de pan bij het afbakken? Hierdoor koelt het vet teveel af…
hallotjes ik ben benieuwd naar hoe jullie het nieuwste recept erop zetten
Hoe bedoel je dat Femke? Ik snap de vraag niet.
hoi ik wil jullie recept overnemen maar het lukt niet misschien kun je helpen
Direct onder het recept staat een printknop Femke
Fantastisch recept, verslavend!!!
Ik heb zonnebloemolie gebruikt en NIET in frituurpan, maar ik zo’n zilveren dure BK- koekenpan, een onding, maar uitermate geschikt voor dit recept 🙂
Vraagje: zonnebloemolie is toch gezond? Of in dit kader niet?
In ieder geval bedankt!
Ps; Nu ga ik beginnen met jullie recept Gehaktballen in de jus………………
Dankjewel Robert. Wat leuk dat het zo goed in de smaak viel. Frituren is nooit de meest gezonde bereidingsmethode Robert, en als je dan frituurt kun je maar beter voor de beste smaak gaan. Succes met de gehaktballen ?
Hartelijk dank hiervoor. Ik ben over de vijftig en vanavond heb ik voor het eerst van mijn leven patat friet gebakken die gelukt is. De eerste keer!.
Alleen denk ik dat de frituurtijden iets afhangen van de soort aardappel die gebruikt wordt.
Wat leuk om te horen! Frituurtijden kunnen altijd iets verschillen. Het soort aardappel, maar ook hoe groot ze gesneden zijn, is bepalend. Maar let vooral op de temperatuur. Ik werk het liefst met een thermometer in het vet ipv het bekende lampje of de sensor van de pan.
Agria is de beste aardappel, 150 graden voorbakken uitspreiden bakplaat (afkoelen) afbakken in ruim Ossewit liefs met een spaander (zonder mandje) lekker ruim laten zwemmen op 170 graden laten zingen( gaan dan drijven)dan uit kloppen in een ruime bak ophoog gooien met wat zout.p.s Agria koop je bij de aardappelboer ook een heerlijke pof aardappel op bbq.
Hoi, hier even een reactie van een Belg.
Het recept dat hier beschreven staat is niet onaardig maar heb toch wel enkele puntjes die voor verbetering vatbaar zijn.
– als je frietjes gesneden zijn, mag je ze niet meer spoelen. Spoel de aardappel eventueel voor je er frietjes van maakt, maar niet meer daarna. Het is juist het zetmeel dat er voor zorgt dat ze heerlijk zacht zijn aan de binnenkant en lekker krokant aan de buitenkant. Je kan ze wel best even droogdeppen in een propere keukenhanddoek.
– gebruik frietvet ipv olie, bij voorkeur ossenwit. Dit geeft een veel betere smaak. Gebruik zeker geen olijfolie want dat heeft een heel uitgesproken smaak. Voor diegenen die over het gezondheidsaspect willen discussiëren, frietjes zijn nu eenmaal niet gezond… Dus bak ze dan in wat hen de lekkerste smaak geeft.
– als de frietjes voorgebakken zijn, laat ze dan afkoelen op een met keukenpapier bedekte bakplaat. Het papier neemt het overtollig vet op en zo kan je de frietjes wat uitspreiden wat er voor zorgt dat ze niet aan elkaar gaan kleven. Laat ze ook zeker afkoelen tot kamertemperatuur.
– tot slot, het afbakken kan gerust op ongeveer 175-180° en hoeft maar 2-3 minuten.
Njammie, ik heb er alweer zin in… Morgen nog eens een portie maken.
Leuk Leen, dank voor je tips! We waren al erg tevreden over dit recept, maar we gaan je tips zeker uitproberen.
In de supermarkt kan je inderdaad geen normale aardappel meer kopen.
Moet goedkoop zijn voor een goede aardappel betaal je algauw een euro de kilo
En niet 40 cent. Maar ik zou het bintje vervangen voor een agria dit is echt de patat aardappel bij uitstek.
Klopt bij het verhaal denk ik Marco, een (licht) kruimige aardappel is inderdaad noodzaak om het zetmeel naar buiten te laten komen.
Kokosolie of olijfolie is goud. Al die proces olie zoals zonnebloem, raapolie etc, zijn chemisch verminkte olie die afwijkende vetzuren bevatten, chemisch bewerkt. Die vetzuren ga jij opnemen in je celmembramen. Daarmee creeer je verminkte celmembramen. Maar die voelen misschien wel lekker. ;-(
We zijn veel bezig met olie Marcel, maar zo kort door de bocht is het niet. Lees ons artikel over olijfolie maar eens. Bovendien heb je hier ook te maken met een hoge temperatuur die niet alle olieën aan kunnen. Ons stuk over koolzaadolie vind je mogelijk ook interessant.
Bedankt voor het recept en de waardevolle reacties en tips. Met alle respect voor de Vlamingen, maar er wordt hier in NL telkens dezelfde fout gemaakt, ze noemen het Vlaamse friet. In heel België worden fantastische frieten gebakken volgens hetzelfde recept. Dus ook in Wallonië en in de Duitstalige gebieden van België. Het zijn dan ook BELGISCHE frieten die voor het hele land een verbindend element zijn en symbool staan voor deze nationale lekkernij. En ja in Vlaanderen heet het frietkot, in Wallonië een friture en in de Duitstalige gebieden friture of Frittenbude.
Thx Mathieu, wat een leuke wetenswaardigheden.
Als Opa van een flink aantal kinderen en kleinkinderen bak ik, al jaren, de friet in grote lijnen volgens dit recept. Iedereen vind mijn frietjes het beste van de hele wereld. Wij gebruiken ook echte mayonaise.
Ik heb veel inmiddels vele recepten voorbij zien komen. Dit recept/advies is er 1 van en niet verkeerd. Overigens: frietjes kan je ook bakken met schil, mits je de goede aardappel gebruikt, maar dat is een verhaal apart.
Het frituren in 2 fases is echt een must. De lange afkoeltijd vind ik overbodig. Wat ik mis is het deppen van de aardappelen vooraf in keukenpapier om het vocht direct weg te nemen. Na het afbakken: idem: dep het af met keukenpapier. De frietjes worden dan goed ontvet. Het afbakken: 180 graden is voldoende, 2 a 3 minuten. Totdat ze goudbruin zijn. Daarna: weer even ontvetten met keukenpapier. Dat gaat snel en je krijgt zeer vet arme frites.
Ik gebruik cholesterol vrije zonnebloemolie. Smaken verschillen, maar gezond is het wel.
Je kan, als je alleen maar verse aardappelen bakt, gerust 6 a 7 keer in dezelfde olie bakken. Doe je dat niet en bak je ook andere producten in dezelfde olie, dan is mijn advies: filter de olie na elke frituurbuurt.
En inderdaad: niets is zo lekker als vers gefrituurde frietjes. Erg jammer, al die restaurants die kiezen voor diepvries patat. Een echt goed restaurant tof zelfs cafetaria neemt even de moeite een aardappel te schillen en te frituren. Voor je het weet heb je er een ster bij en heel tevreden klanten want het smaak verschil is enorm. Je kan zelfs aan je klanten vragen hoe ze hun friet willen hebben: dun, dik met of zonder schil etc.!!! Dat is pas service en een garantie voor succes.
Over de aardappel keuze: ja bintjes zijn erg goed. Maar als je die keuze niet hebt kies voor een kruimige aardappel!
En ja de mayonaise: dat is je eigen keuze, Persoonlijk vind ik echte volle mayonaise niet lekker en te vet. Een goede en lichtere frites saus vind ik net zo lekker en het vetarm.
Laatste tip: gebruik weinig zout of gebruik de kruiden die je lekker vind (maar gebruik het wel acthteraf, na het bakken). Ook een goede knoflooksaus is lekker en gezond. Maar goed dat is een kwestie van smaak en kiezen voor een echt vet arme maaltijd. Want het meeste vet dat je eet zit ‘m toch in de mayonaise en de hoeveelheid. Als je daar op let is friet eten gewoon gezond!
Goed verhaal Frank, dank voor het compliment. Wat de mayonaise betreft, tijdens het weken van de friet kun je misschien deze mayonaise zelf maken.
Maïsolie maakt me wel nieuwsgierig. Gaan we toch eens proberen! Dank voor de tip
Echte stoofvlees maakt men met
Paarden vlees.
Olie wel voorverwarmen op 175 a 180 graden maar als je de frieten erin doe de temp. terug zetten naar 140.
Ik gebruik liefst maisolie is 1 van de droogste oliën.
Heerlijk die Vlaamse friet! Het is even wachten maar dan heb je ook wat!
ik heb 21 jaar als hulp in ’t frituur gewerkt ,nog een klein toevoegsel ,( men moet de fritten na ’t spoelen afdrogen , bv met een propere keuken handdoek ,minder spatten en minder water in ’t vet ! )voorbakken doe je op 175 a 180 graden anders valt het vet bijna koud en kookt de frit ,ipv bakken , en tussen voorbakken en afbakken moet de frit minstens een half uur afkoelen .Veel succes met de Belgische fritjes
Leuk, dank voor je aanvulling Lee
Nog een vraagje. Wat is de beste frituurolie?
Marieke
Dat is altijd een persoonlijke keus Marieke, maar zelf gebruik ik liefst arachide omdat deze makkelijk een hoge temperatuur bereikt.
Mijn keuze is Ossewit er kan niks boven Ossewit zelfs de buren vragen zich af wat voor lekkers is ie nu weer aan t koken 😉 Een complimentje aan onze zuiderburen die voor hun Belgische frieten ook dit product gebruiken.
Toch wel grappig dat iedereen in olie bakt terwijl dat nou juist zeer ongezond is omdat olie niet tegen die hoge temperaturen kan. Ossewit is the key word!
Komt denk ik door de gedachte dat verzadigd vet (ossewit) cholesterol verhoogd. En dat industrieel geproduceerde zaadoliën gezonder zouden zijn. Er komt steeds meer onderzoek beschikbaar dat eerder het tegendeel aantoont. Zaadoliën worden veel eerder ranzig, dat is echt onwenselijk.
Van de andere kant is frituren zoals al eerder benoemd niet de meest gezonde manier van bereiden, maar dan kies ik toch liever voor ossewit.
Goed recept om een keer te maken. Wist ook niet dat je kruimige aardappel moest gebruiken voor frites.
Marieke
Heerlijk dit spul, maar een beter ‘Belgisch’ woord voor ‘f rituur’ is ‘frietkot’. Wij Hollanders lachen er om, maar is wel waar. En die lekkere Vlaamse frieten, gewoon een schep Hachee er over gieten en lekker tafelen. Krijgt niemand spijt van.
In Limburg kennen ze dat ook al heel lang van het patatje met zuurvlees of zoervleisj
Hallo,
Wat ik wil weten is: Wat is er lekker bij patat (behalve sausjes) Ik bedoel een ander gerecht, patat lekker te serveren bij…… (een gerecht)
Groeten Elsemieke
Bij goeie vlaamse friet hoort stoverij of zoervleisj. Maar ook ’n goeie biefstuk met sla is heerlijk. Als je goeie friet serveert, zorg dan voor ’n goed stuk vlees en lekkere groente, niet teveel smaakjes toevoegen, eerlijke producten voor een (h)eerlijke smaak 🙂