Peperonata; klassieker uit Italië – Peperonata dankt zijn naam aan het hoofdingrediënt, de paprika. Voor dit gerecht worden dun gesneden reepjes paprika gestoofd met knoflook, ui en tomatensaus. Zoals met veel klassiekers zijn er talloze variaties in omloop. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het zuiden van Italië. Tegenwoordig wordt het echter in heel Italië geserveerd. Gebruik het als bijgerecht bij pasta, bij rijst of bij de barbecue, maar ook als koud voorgerecht. Tip: Serveer de peperonata ook eens op een knapperige bruschetta.
Wij gebruiken een variant met olijven en gehakte koriander. In plaats van zwarte olijven kun je ook kiezen voor groene als je dit lekkerder vindt.
Peperonata
Bijgerecht voor 4 personen
- 800 gram tomatenblokjes (van 1 kilo tomaten)
- 1 rode ui, in halve ringen
- 2 rode paprika’s, in reepjes
- 2 groene paprika’s, in reepjes
- 2 gele paprika’s, in reepjes
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 eetlepels vers gehakte koriander
- 2 eetlepels zwarte olijven, fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Verwarm de olie in een grote braadpan of hapjespan. Voeg de ui toe en fruit deze even aan in ca. 5 minuten. Doe de paprika’s erbij en laat nog eens 5 minuten meebakken. Voeg tomaten en koriander toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de groenten afgedekt in ca. 30 minuten garen. Roer vlak voor het serveren de olijven door de peperonata.
Tafel Lekker!