• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Polenta Basisrecept; romig comfortfood uit Italië

door Redactie
in Bijgerecht
0
0
Polenta basisrecept

Polenta Basisrecept; romig comfortfood uit Italië – Terwijl het polenta basisrecept eigenlijk heel simpel is: maïs(gries)meel, met vocht koken en roeren, zijn er eindeloze discussies over hoe je precies de perfecte polenta krijgt: met melk of water, of een mengsel ervan en in welke verhouding? Eerst water koken en dan bijgieten, of meteen? Hoe vaak moet je roeren? Hoe lang moet de polenta koken? Die discussie zal ik je hier besparen. We geven je gewoon een goed polenta basisrecept en laten je vrij om zelf te variëren en te experimenteren.

Polenta smaakt een beetje flauw, en daarom wordt hij meestal op smaak gebracht met peper en zout, boter en (Parmezaanse) kaas. Maar breng gerust je eigen smaakmakers toe en varieer. Ook lekker bijvoorbeeld: gerookte mozzarella ( scarmoza ); truffelkaas, fijngesneden kruiden of bladgroenten.

Klik hier om meer te lezen over polenta

Maïsmeel of maïsgriesmeel gebruiken voor polenta?

Maïsgriesmeel is iets grover en geeft meer smaak en bite. Maïsmeel is fijner en geeft een meer fluwelen mondgevoel. Maïsmeel kun je vervolgens weer gebruiken om ook pasta mee te maken, maïsgriesmeel niet. Maar als je toch niet van plan bent zelf pasta te maken, maakt dat voor de bereiding niets uit.  Voor dit polenta recept maakt het ook niet uit.

Instant- of traditioneel mais(gries)meel gebruiken?

Wij zullen zal deze vraag niet voor jou beantwoorden. Maar we kunnen je wel meegeven wat het verschil is, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Instant: de voordelen van instant zijn: snel klaar (inkoppertje) en minder afwas (zie nadeel traditionele polenta). Het nadeel is dat het een bewerkt product is, misschien daardoor minder voedzaam is en iets minder smaak heeft.

Traditioneel polenta: de voordelen hiervan zijn: eerlijker voedsel en meer smaak. De nadelen zijn de lange bereidingstijd (40 à 45 minuten en je moet heel regelmatig blijven roeren) en je pan is lastig schoon te krijgen omdat de kans heel groot is – ook met een dikke bodem – dat de bodem aankoekt.

Polenta recepten inspiratie en ideeen

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties

Alles over Polenta. Ontdek de lekkerste Polenta recepten en we delen natuurlijk ook handige en/of nuttige tips en ideeën met polenta.

Polenta Basisrecept

Bijgerecht voor 4 personen

  • 150 – 200 gr. maïs(gries)meel
  • 375 ml – ½ l. melk
  • +/- 50 gr. Parmezaanse kaas
  • +/- 25 gr. boter
  • peper en zout

Reken voor het basis polenta recept op een verhouding van 1 : 5. Doe bij 200 gr. maïs(gries)meel een halve liter melk met een halve liter water in een diepe pan met een dikke bodem. Een gietijzeren pan is hiervoor ideaal. Zorg dat je er een deksel bij hebt, want de polenta moet met de deksel erop koken.

Zet de pan op het vuur. Zelf giet ik het meel er bij voordat het water kookt, want anders heb je kans op klontjes die je er niet meer uit krijgt. Italiaanse pro’s raden je bovendien aan om het maïs(gries)meel zachtjes tussen je vingers te laten glijden in de pan. Enfin, wat jij wilt…. Nu begint eigenlijk het roeren. Zodra het water/melk mengsel kookt, zet het vuur dan zachter. Afhankelijk van de soort polenta die je koopt – kijk op de verpakking! – hoef je haast niet of lang bij het vuur te staan. Roer goed door, en doe het deksel er dan weer op. Elke minuut ongeveer even checken en nog een paar keertjes roeren.

Instant polenta is meestal binnen een paar minuten klaar (check daar ook voor de verhouding vocht/polenta, dat kan variëren).

Het traditionele polenta recept vraagt 40 tot 45 minuten roeren. Op het laatst moet het een dikke pap zijn geworden.

Toch nog te weinig vocht gebruikt? Voeg dan naar eigen inzicht een beetje vocht extra toe.

Toch teveel vocht gebruikt? Zet dan een paar minuten voor het einde van de kooktijd de deksel er af en het vuur iets hoger. Blijf doorroeren, zo verdampt er extra vocht en krijg je alsnog  een stevige polenta.

Ondertussen kun je de Parmezaanse kaas raspen. Zodra de polenta klaar is, zet je het vuur uit en voeg je de kaas, boter en peper en zout naar smaak toe. Even roeren, proeven en opscheppen.

Tip: maak wat extra van dit polenta basisrecept, dan kun je de volgende dag polenta bakken of grillen! Erg lekker.

DeelPin42Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde paddenstoelen
Bijgerecht

Gegratineerde paddenstoelen

roergebakken witlof
Bijgerecht

Roergebakken witlof met honing en mosterd

Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Ovenaardappelen met Ras el Hanout
Bijgerecht

Ovenaardappelen met ras el hanout

Gestoofde witte kool
Bijgerecht

Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Zoete aardappel pastinaak koekjes
Bijgerecht

Zoete aardappel pastinaak koekjes – Lekker bij vis

Opgemaakte huzarensalade
Bijgerecht

Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen