Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Polenta Basisrecept; romig comfortfood uit Italië

Hoe zit het nu eigenlijk met Polenta? Is het maïsmeel, maïsgriesmeel, wordt het de traditionele- of de instantversie? Wat info + het polenta basisrecept

0 10.430

Polenta Basisrecept; romig comfortfood uit Italië – Terwijl het polenta basisrecept eigenlijk heel simpel is: maïs(gries)meel, met vocht koken en roeren, zijn er eindeloze discussies over hoe je precies de perfecte polenta krijgt: met melk of water, of een mengsel ervan en in welke verhouding? Eerst water koken en dan bijgieten, of meteen? Hoe vaak moet je roeren? Hoe lang moet de polenta koken? Die discussie zal ik je hier besparen. We geven je gewoon een goed polenta basisrecept en laten je vrij om zelf te variëren en te experimenteren.

Polenta smaakt een beetje flauw, en daarom wordt hij meestal op smaak gebracht met peper en zout, boter en (Parmezaanse) kaas. Maar breng gerust je eigen smaakmakers toe en varieer. Ook lekker bijvoorbeeld: gerookte mozzarella ( scarmoza ); truffelkaas, fijngesneden kruiden of bladgroenten.

Klik hier om meer te lezen over polenta

Maïsmeel of maïsgriesmeel gebruiken voor polenta?

Maïsgriesmeel is iets grover en geeft meer smaak en bite. Maïsmeel is fijner en geeft een meer fluwelen mondgevoel. Maïsmeel kun je vervolgens weer gebruiken om ook pasta mee te maken, maïsgriesmeel niet. Maar als je toch niet van plan bent zelf pasta te maken, maakt dat voor de bereiding niets uit.  Voor dit polenta recept maakt het ook niet uit.

Instant- of traditioneel mais(gries)meel gebruiken?

Wij zullen zal deze vraag niet voor jou beantwoorden. Maar we kunnen je wel meegeven wat het verschil is, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Instant: de voordelen van instant zijn: snel klaar (inkoppertje) en minder afwas (zie nadeel traditionele polenta). Het nadeel is dat het een bewerkt product is, misschien daardoor minder voedzaam is en iets minder smaak heeft.

Traditioneel polenta: de voordelen hiervan zijn: eerlijker voedsel en meer smaak. De nadelen zijn de lange bereidingstijd (40 à 45 minuten en je moet heel regelmatig blijven roeren) en je pan is lastig schoon te krijgen omdat de kans heel groot is – ook met een dikke bodem – dat de bodem aankoekt.


Polenta Basisrecept

Bijgerecht voor 4 personen

  • 150 – 200 gr. maïs(gries)meel
  • 375 ml – ½ l. melk
  • +/- 50 gr. Parmezaanse kaas
  • +/- 25 gr. boter
  • peper en zout

Reken voor het basis polenta recept op een verhouding van 1 : 5. Doe bij 200 gr. maïs(gries)meel een halve liter melk met een halve liter water in een diepe pan met een dikke bodem. Een gietijzeren pan is hiervoor ideaal. Zorg dat je er een deksel bij hebt, want de polenta moet met de deksel erop koken.

Zet de pan op het vuur. Zelf giet ik het meel er bij voordat het water kookt, want anders heb je kans op klontjes die je er niet meer uit krijgt. Italiaanse pro’s raden je bovendien aan om het maïs(gries)meel zachtjes tussen je vingers te laten glijden in de pan. Enfin, wat jij wilt…. Nu begint eigenlijk het roeren. Zodra het water/melk mengsel kookt, zet het vuur dan zachter. Afhankelijk van de soort polenta die je koopt – kijk op de verpakking! – hoef je haast niet of lang bij het vuur te staan. Roer goed door, en doe het deksel er dan weer op. Elke minuut ongeveer even checken en nog een paar keertjes roeren.

Instant polenta is meestal binnen een paar minuten klaar (check daar ook voor de verhouding vocht/polenta, dat kan variëren).

Het traditionele polenta recept vraagt 40 tot 45 minuten roeren. Op het laatst moet het een dikke pap zijn geworden.

Toch nog te weinig vocht gebruikt? Voeg dan naar eigen inzicht een beetje vocht extra toe.

Toch teveel vocht gebruikt? Zet dan een paar minuten voor het einde van de kooktijd de deksel er af en het vuur iets hoger. Blijf doorroeren, zo verdampt er extra vocht en krijg je alsnog  een stevige polenta.

Ondertussen kun je de Parmezaanse kaas raspen. Zodra de polenta klaar is, zet je het vuur uit en voeg je de kaas, boter en peper en zout naar smaak toe. Even roeren, proeven en opscheppen.

Tip: maak wat extra van dit polenta basisrecept, dan kun je de volgende dag polenta bakken of grillen! Erg lekker.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer