Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pommes Dauphinois – aardappel gratin

De klassieke Franse aardappelgratin met slagroom, knoflook en kaas heet ook wel Pommes Dauphinois. Een verrassend lekker en heel eenvoudig bijgerecht.

0 287

Pommes dauphinois – Gratin Dauphinois heeft zijn naam te danken aan de Franse regio waar deze aardappel gratin zijn oorsprong kent. Gratin Dauphinois zijn ongekookte aardappel schijfjes die je in een met knoflook en boter ingesmeerde ovenschaal langzaam in room laat koken. Dit doe je in de oven. In de volksmond heet dit aardappel garnituur een aardappel gratin. Er bestaan vele variaties op het recept, maar het klassieke recept bestaat alleen uit aardappelschijfjes, room, knoflook en boter. In dit recept heb ik wat kaas toegevoegd om te gratineren, maar dit kun je natuurlijk achterwege laten. In plaats van Parmezaanse kaas kun je ook kiezen voor gruyère kaas, die heeft een wat meer uitgesproken smaak.

Pommes Dauphinois

Bijgerecht voor 6 kleine bakjes of 1 grote schaal

  • 1 kg aardappels
  • 250 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram roomboter
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • een snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Zo maak je Pommes Dauphinois:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil het knoflookteentje en snijd door de midden. Wrijf de ovenschaaltjes flink in met de snijkant van de knoflook teentjes. Vet de ovenschaaltjes vervolgens in met de helft van de boter.

Schil de aardappels en snijd ze in heel dunne plakjes. Liefst met een mandoline of keukenmachine en hoe dunner hoe lekkerder. Doe de slagroom in een ruime kom en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout. Doe de aardappel plakjes in de slagroom en meng ze goed door elkaar. Schep voorzichtig het aardappel slagroom mengsel in de ovenschaaltjes.

Verdeel de overgebleven boter over de schaaltjes en bestrooi daarna met de kaas. Zet in het midden van de oven en laat ze in ongeveer 1 uur mooi goudbruin worden.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer