Pommes dauphinois – Dit aardappelgerecht heeft zijn naam te danken aan de Franse regio waar deze gratin met aardappelen zijn oorsprong kent. Pommes Dauphinois bestaat uit ongekookte aardappelschijfjes die je in een met knoflook en boter ingesmeerde ovenschaal langzaam in room laat koken. Dit doe je in de oven. In de volksmond heet dit aardappelgarnituur een aardappelgratin.
Er bestaan vele variaties op het recept, maar het klassieke recept bestaat alleen uit aardappelschijfjes, room, knoflook en boter. In dit recept is wat kaas toegevoegd om te gratineren, maar dit kun je natuurlijk achterwege laten. In plaats van Parmezaanse kaas kun je ook kiezen voor gruyère kaas, die heeft een wat meer uitgesproken smaak.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Pommes Dauphinois
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg aardappels
- 250 ml slagroom
- 1 teentje knoflook
- 30 gram roomboter
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- een snufje nootmuskaat
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Pommes Dauphinois:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil het knoflookteentje en snijd door het midden. Wrijf de ovenschaaltjes flink in met de snijkant van de knoflookteentjes. Vet de ovenschaaltjes vervolgens in met de helft van de boter.
Schil de aardappels en snijd ze in heel dunne plakjes. Liefst met een mandoline of keukenmachine en hoe dunner hoe lekkerder. Doe de slagroom in een ruime kom en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout. Doe de aardappel plakjes in de slagroom en meng ze goed door elkaar. Schep voorzichtig het aardappel-slagroom mengsel in de ovenschaaltjes.
Verdeel de overgebleven boter over de schaaltjes en bestrooi daarna met de kaas. Zet in het midden van de oven en laat de pommes dauphinois in ongeveer 1 uur mooi goudbruin worden.
Tafel lekker !!
Wat precies is slagroom?
Hier vind je de uitleg over wat precies slagroom is Johannes: https://lekkertafelen.nl/kookschool/room-een-vet-verhaal/