Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pompoen met bietjes uit de oven

Op zoek naar een lekker bijgerecht? Probeer dan eens pompoen met bietjes uit de oven. Sinaasappel en honing maken het gerecht helemaal in balans.

0 5.219

Pompoen met bietjes uit de oven – Pompoen is erg veelzijdig, je kunt het koken, bakken, grillen en pureren. De smaak is goed te combineren met zoet en met hartig. Zo komt het dat je van dezelfde pompoen een ovenschotel maakt en een heerlijke cake bakt, en als de pompoen dan ook nog een beetje uit de kluiten gewassen is heb je er ook nog een lekkere pannetje soep van.

Bietjes in vele kleuren

De meeste bietjes die we kennen zijn rood. Maar er zijn zo veel meer bietjes dan alleen de rode. Ik zag bij mijn groenteboer deze mooie witte, gele en rode gestreepte bietjes liggen en bedacht me om deze samen met pompoen in de oven te roosteren. De bietjes zien er prachtig uit met hun mooie strepen. Snij ze daarom ook zo dat de strepen goed zichtbaar zijn. Het oog wil tenslotte ook wat.

Sinaasappel en honing

Sinaasappel ik gebruik hem geregeld bij het koken en bij het bakken. De smaak is zachter dan die van citroen en het haalt de smaak van een gerecht vaak echt op waar een citroen te zuur kan zijn. Sinaasappel is een perfecte begeleider van pompoen en bietjes vind ik het lekkerst als ze een beetje zoetzuur zijn. Zo kwam ik op het idee om een soort marinade te maken van sinaasappelsap, rasp en honing. Deze marinade verdampt in de oven en geeft de pompoen en de bietjes een heerlijk zoetzure smaak.

Pompoen met bietjes uit de ovenPompoen met bietjes uit de oven

Bijgerecht voor 4 personen

  • 500 gram pompoen
  • 500 gram bietjes liefst in verschillende kleuren
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper
  • 1 tak rozemarijn
  • 1 teen knoflook (optioneel)

Schil de pompoen en snij deze in grove stukken. Schil ook de bietjes en snij deze doormidden of in kwarten en dan in dikke plakjes. Rasp de schil van de sinaasappel en pers een helft uit. Meng het sap en de rasp met de honing en de olijfolie. Voeg peper en zout toe naar smaak en meng alles door de gesneden groenten. Verdeel alles over een met bakpapier beklede bakplaat. Steek de takjes rozemarijn en knoflook ertussen. Bak de groente in ongeveer 45 minuten gaar in een oven van 180 graden. Schep tussendoor enkele keren om zodat de groenten gelijkmatig garen. Haal als de groenten gaar zijn de rozemarijn en knoflook ertussen uit. Knijp de pulp uit de knoflook en roer deze met een klein beetje olijfolie glad. Verdeel dit over de groenten en meng goed door. Doe de groenten op een schaal en serveer.

Tafel lekker!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer