Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pompoenkroketjes, een smakelijk bijgerecht

Pompoenkroketjes, een smakelijk bijgerecht – De pompoen biedt ontzettend veel mogelijkheden in de keuken, u kunt hem roerbakken, koken, grillen, puree van maken of het hem frituren. De smaak van een pompoen is niet heel nadrukkelijk of overheersend maar in combinatie met kruiden en/of specerijen is hij zowel in zoete als in hartige gerechten te gebruiken.

Ik ben gek op pompoen en wordt dan ook helemaal blij als de herfst zijn intrede doet en er her en der langs de weg van die kraampjes opduiken met pompoenen, groot, klein, groen, oranje, geel, het maakt niet uit. Pompoenen zijn bij de juiste temperatuur (tussen de 10 en 15 graden) lang houdbaar dus ook de laatste keer dat ik weer langs z’on kraampje reed ben ik gestopt en heb er gelijk maar een aantal ingeslagen. Inmiddels is de voorraad aardig geslonken maar gelukkig was er nog wel één over om deze lekkere kroketjes mee te maken.

Pompoenkroketjes

Voor ca. 10 stuks.

  • 1 pompoen (450 gram puree)
  • 1 rode ui
  • 2 tl ras el hanout
  • 1 eiwit
  • bloem
  • paneermeel
  • 1 liter olie om in te frituren

Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en het vruchtvlees.

Schil de pompoen met behulp van een dunschiller en snijd hem in blokjes. Doe de pompoen in een pan met koud zout water en breng dit aan de kook. Laat vervolgens ongeveer 7 minuten doorkoken. Giet de pompoen af en prak met een vork tot een puree.

Snijd de ui zeer fijn, en bak deze, met een klein klontje boter en op een laag vuur, glazig. Doe 1 tl ras el hanout over de uien en bak even kort mee. Voeg de pompoenpuree toe, en schep hierover vervolgens nog een 1 tl ras el hanout. Bak de pompoen mee tot al het vocht verdampt is. Doe in een schaal en laat de puree goed afkoelen, breng eventueel op smaak met wat zout en/of peper.

Zet 3 borden of schalen klaar met hierop respectievelijk, bloem, eiwit en paneermeel.

Schep bij de afgekoelde puree net zoveel bloem tot er een redelijk stevig massa ontstaat (ongeveer 10 el), in ieder geval stevig genoeg om kroketjes van de rollen.

Neem een flinke eetlepel van de puree en vorm deze met uw handen tot een kroket, om plakken te voorkomen kunt u het best uw handen wat bestrooien met bloem. Rol de pureekroketjes vervolgens door de bloem, het eiwit en als laatste door de paneermeel.

Verhit in een pan de olie tot een temperatuur van maximaal 160 graden en frituur hierin de kroketjes tot ze mooi bruin zijn (ongeveer 4 minuten).

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Wanda de Winter zegt

    Zouden deze kroketjes ook te doen zijn in de air fryer? Heeft iemand hier ervaring mee?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.