Potato farl; Ierse aardappel pannenkoeken – Alleen maar gekookte of gebakken aardappelen is al snel saai. Durf het eens lekker anders te doen.
Niet de bekende pannenkoeken maar een Iers ontbijt
Je hebt misschien nog nooit van potato farl gehoord. Het zijn een soort aardappelpannenkoekjes die het midden houden tussen scones, brood en pannenkoeken. Ze lijken niet op de pannenkoeken die we hier in Nederland kennen. De structuur is losser en de smaak is vrij naturel en erg goed te combineren met zowel zoet als hartig beleg. In Ierland worden ze vaak als ontbijt gegeven samen met bijvoorbeeld gebakken ei of black pudding/bloedworst. Maar ook met een klodder clotted cream en jam zijn ze erg lekker.
Potato farl betekent aardappel kwart
Potato farl betekent aardappel kwart. Nu is het geen kwart aardappel, maar de koek wordt in vieren gesneden voordat hij gebakken wordt. Je zou natuurlijk ook meerdere kleine rondjes kunnen vormen en deze bakken. Traditioneel werden ze gebakken met havermout en werd er geen bloem of bakpoeder aan toegevoegd. Dit zorgde voor een vrij vaste structuur. In de loop van de jaren is het gerecht al heel veel aangepast. Net zoals bij onze pannenkoeken maakt ook hier iedereen deze potato farl weer anders. Onderstaand recept is met bloem en bakpoeder om het een beetje een luchtigere structuur te geven.
Zes ingrediënten en iets lekkers op tafel
Hoe leuk! Met zes ingrediënten en een half uurtje van je tijd zet je een Iers ontbijt op tafel. Tenminste, je kan dat als ontbijt serveren. Maar voor Nederlandse begrippen is dit best een heftig ontbijt. Je kunt ze daarom beter als bijgerecht serveren.
De aardappel is een belangrijk ingrediënt voor de potato farl. Je moet die aardappel kunnen pureren, dus zorg vooral voor een bloemige aardappel. Geschikte aardappels zijn de Irene (seizoensgebonden), de eigenheimer of de doré. Kies ook voor een ras. Ga niet alleen af op de term kruimige aardappelen. Als je een ras kiest weet je zeker dat je een lekkere aardappel eet, en in dit geval dat de potato farl straks ook echt lekker smaakt.
Aardappelpannenkoekjes
Aardappelpannenkoekjes worden in verschillende culturen gegeten, en hebben soms ook een bijzondere betekenis. Kijk hier voor de recepten!
Potato Farl; Ierse aardappel pannenkoeken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloemige aardappelen
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- ¼ theelepel bakpoeder
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je potato farl:
Kook de aardappelen gaar. Stoom ze droog en laat er dan de boter bij smelten.
Mix de aardappelen met de mixer helemaal fijn en zeef er de bloem en de bakpoeder boven. Mix nu nog even door tot zich een egale bal vormt. Verdeel het deeg in 2 en vorm er bollen van. Duw de bollen plat op een met bloem bestoven aanrecht, je kunt ze ook uitrollen als je dat prettiger vindt, maar dit gaat prima.
Zorg ervoor dat de plak een doorsnede van ongeveer 15 centimeter heeft. Snijd de plak in vier kwarten. Doe dit ook met de andere helft van het deeg.
Verwarm een koekenpan met een beetje boter en bak hierin de kwarten op iedere zijde 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer de potato farl naar wens, met uitgebakken spek, gebakken ei, jam of net wat jou maar lekker lijkt.
Tafel lekker !!