Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Prei met een melksausje (à la crème)

Als mijn moeder in de winter vroeg in welke groente ik zin in had, dan was mijn eerste antwoord spinazie en de tweede prei. Prei met een melksausje uiteraard.

0 38.484

Prei met een melksausje – Er zijn van die recepten die je hart verwarmen als je er alleen al aan denkt. Recepten waar fijne herinneringen bij horen. En soms zijn dat de meest simpele en ouderwetse recepten die je maar kunt voorstellen. Recepten die zich kenmerken door eenvoud maar des te meer smaak bevatten. Zo’n recept ga ik vandaag met jullie delen .

Als mijn moeder in de winter vroeg in welke groente ik zin in had, dan was mijn eerste antwoord spinazie en de tweede prei. Verse spinazie is er niet in de winter, dus werd het prei. Ze kookte de prei en terwijl het stond uit te lekken in een vergiet maakte ze van boter, bloem en melk een sausje, een melksausje heette dat toen der tijd. Tegenwoordig staat een saus van boter en bloem met melk bekend als bechamel. De boter en bloem om het te binden word een roux genoemd. Maar in mijn moeders tijd heette dat dus gewoon een melkssausje. De tijden zijn veranderd maar vaak verlangen we nog terug naar de recepten van onze ouders.

Tegenwoordig word prei vaak gebruikt als smaakmaker in recepten. Als onderdeel van een groentemix, de nasi, ovenschotel etc. Maar prei is een groente die ook heerlijk is als hoofdgroente voor bij je aardappelen en vlees. De prei heeft een hele zachte smaak in dit recept en is daarom heel toegankelijk voor kinderen en volwassenen. Houd er rekening mee dat prei wel erg slinkt tijdens het koken.

Prei met een melksausje

Prei melksausje 7Bijgerecht voor 3 à 4 personen:

  • 4 kleine of 2 grote preien
  • 1 el. bloem
  • 1 el. boter
  • 200 ml. melk
  • Zout & peper
  • Nootmuskaat

Zet een pan met water op het vuur en voeg hier een snuf zout aan toe. Breng het water aan de kook. Snij ondertussen de prei in de lengte door zoals op de foto, maar laat de prei bij het kontje aan elkaar zitten. Was de prei nu grondig tussen alle rokken om het zand weg te spoelen. Doe dit bij alle preien die je hebt. Snij de prei vervolgens lekker grof in stukken van 1 à 2 cm.

Als het water kookt voeg je de prei hier aan toe. Kook de prei tot deze net zacht is, de prei heeft dan nog steeds zijn mooie frisse groene kleur. Giet de prei af in een vergiet. Zet de pan vervolgens weer op het vuur. Voeg nu de el. boter toe aan de pan en laat deze uitbruisen (zachtjes laten smelten tot er geen bubbeltjes meer zijn).

Voeg nu de el. bloem hier aan toe en roer de bloem en de boter goed door elkaar met een garde. Je hebt nu een roux gemaakt. Roer deze rustig door zodat hij niet verbrand maar wel gaart. Dit duurt ongeveer een minuut. Zo voorkom je dat je sausje straks een bloem-smaak heeft. Voeg nu eerst de helft van de melk toe en roer dit goed door elkaar. Laat dit aan de kook komen zodat de saus kan binden.

Als de saus dikker is, voeg je de andere helft van de melk te. Roer dit weer door elkaar en laat ook dit weer aan de kook komen. Als de saus wat dikker is geworden zet je het fornuis uit. Haal de pan van het vuur en roer er nu de uitgelekte prei doorheen. Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer