Ratatouille – Een Frans gerecht van gestoofde groenten. De basis bestaat uit tomaat, ui, knoflook, paprika, courgette en aubergine. Het is een ideaal bijgerecht omdat je er zelf nog andere groenten naar wens aan toe kunt voegen. Zo kun je het gerecht helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Wij vinden het erg lekker bij rijst met kleine pittige gehaktballetjes, maar serveer de ratatouille ook gerust met pasta, met brood of bij een barbecue.
Ratatouille kan zowel warm als koud gegeten worden. Het lekkerste is als je dit gerecht minimaal 2 uur van tevoren maakt omdat dan de smaken even de tijd krijgen om te combineren.
Maak een beetje extra in het seizoen
Maak een dubbele portie als de groenten volop te verkrijgen zijn en doe een gedeelte in de vriezer. Op momenten dat koken even niet lukt vanwege tijdgebrek serveer je de ratatouille uit de vriezer met vers stokbrood. Je hebt dan in no-time een smaakvolle en verantwoorde maaltijd op tafel staan.
Maak een dubbele portie als de groenten volop te verkrijgen zijn en doe een gedeelte in de vriezer.
Ratatouille
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 winterwortel
- 1 rode paprika
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 500 gram verse tomaten
- takje verse oregano of een theelepel gedroogd
- zout / peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je zelf ratatouille maken:
Snijd de uien grof en leg deze apart. Verdeel de courgette in de lengte in vieren en snijd deze repen dan in dikke plakken. Doe dit ook met de aubergine. Snijd de wortel doormidden en verdeel deze in dunne plakjes. Vooral dun, omdat het wat langer duurt voordat deze gaar is. Snijd de paprika in stukjes ongeveer even groot als de aubergine en courgette. Neem een grote pan en verwarm hierin de olijfolie. Bak hierin zachtjes de uit tot hij glazig ziet, het hoeft niet bruin te worden. Pers er de knoflook boven uit, voeg de rest van de groenten toe en bak deze even aan. Doe het blikje tomatenpuree erbij, deze moet je even goed mee verwarmen zodat de puree minder zuur wordt. Voeg er nu 500 gram verse ontvelde tomaten in stukken aan toe. Doe er de oregano en wat zout en peper naar smaak bij. Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Laat de ratatouille liefst 2 uur of langer staan zodat de smaak zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen.
Kooktip
Tomaten ontvellen: Zet een pannetje met water op het vuur en breng het water aan de kook. Zet een kom met koud water klaar. Snijd met een scherp mesje op de onderkant van de tomaat een kruis. Steek een tomaat aan een vork en houdt deze ongeveer 10 tellen in het kokende water en leg deze dan gelijk in de kom met koud water. Nu zal het velletje zich makkelijk laten verwijderen.
Geniet van deze heerlijke ratatouille.
Tafel lekker !!
Jaren geleden dat ik nog Ratatouille heb gemaakt (meestal vergeten) Maar uw recept terug op mijn bucketlist gezet… En gemaakt… Was super lekker, gezond, niet duur en makkelijk te maken…
Dankuwel voor het recept…
Gerda uit België (Vlaanderen)
Graag gedaan Gerda, lekker en gezond eten kan zo makkelijk zijn.
Ik heb dit gerecht gemaakt Connie Derks en het was ontzettend lekker, heb over en dat eet ik de volgende dag. Ben bezig met een dieet (Cambridge) en ga nu aan de afbouwweken (drie) beginnen. Heb nu voor de eerste maal na vele weken weer gegeten, heerlijk. Bedankt voor het heerlijke idee.