Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten

Ratatouille zelf maken is een feest. Dit Franse bijgerecht maak je het best 2 uur van tevoren. De ratatouille kun je bovendien ook heel goed invriezen.

1 4.608

Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten. De basis bestaat uit tomaat, ui, knoflook, courgette en aubergine. Het is een ideaal bijgerecht omdat je er zelf nog andere groentes naar wens aan kan toevoegen. Zo kun je het gerecht helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Persoonlijk vind ik het erg lekker bij rijst met kleine pittige gehaktballetjes, maar serveer de ratatouille ook gerust met pasta, brood of bij een barbecue.

Ratatouille kan zowel warm als koud gegeten worden. Het lekkerste is de ratatouille als je hem minimaal 2 uur van tevoren maakt omdat dan de smaken even de tijd krijgen om te combineren.

Ratatouille bewaren

Maak een dubbele portie als de groenten volop te verkrijgen zijn en doe een gedeelte in de vriezer. Op momenten dat koken even niet lukt vanwege tijdgebrek serveer je de ratatouille uit de vriezer met vers stokbrood. Je hebt dan in no time een smaakvolle en verantwoorde maaltijd op tafel staan.


Ratatouille, dat maak je zo:

Bijgerecht voor 4 tot 6 personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 winterwortel
  • 1 rode paprika
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 500 gram verse tomaten
  • takje verse oregano of een theelepel gedroogd
  • zout / peper

Snijd de uien grof en leg deze apart. Verdeel de courgette in de lengte in 4 en dan in dikke plakken. Doe dit ook met de aubergine. Snijd de wortel doormidden en verdeel deze in dunne plakjes omdat het wat langer duurt voordat deze gaar is. Snijd de paprika in stukjes ongeveer even groot als de aubergine en courgette. Neem een grote pan en verwarm hierin de olijfolie. Bak hierin zachtjes de uit tot hij glazig ziet, het hoeft niet bruin te worden. Pers er de knoflook boven uit en voeg de rest van de groenten toe en bak deze even aan. Nu mag het blikje tomaten puree erbij, deze moet je even goed mee verwarmen zodat de puree minder zuur wordt. Voeg er nu een pond verse ontvelde tomaten in stukken aan toe. Doe er de oregano en wat zout en peper naar smaak bij. Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Laat deze stoofpot liefst 2 uur of langer staan om zijn smaak optimaal te laten ontwikkelen.

Kooktip

Tomaten ontvellen: Zet een pannetje met water op het vuur en breng het water aan de kook. Zet een kom met koud water klaar. Snijd met een scherp mesje op de onderkant van de tomaat een kruis. Steek een tomaat aan een vork en houdt deze ongeveer 10 tellen in het kokende water en leg deze dan gelijk in de kom met koud water. Nu zal het velletje zich makkelijk laten verwijderen.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Cor Koning zegt

    Ik heb dit gerecht gemaakt Connie Derks en het was ontzettend lekker, heb over en dat eet ik de volgende dag. Ben bezig met een dieet (Cambridge) en ga nu aan de afbouwweken (drie) beginnen. Heb nu voor de eerste maal na vele weken weer gegeten, heerlijk. Bedankt voor het heerlijke idee.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More