Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rode bietjes in het zuur

Meestal komen we met een pot augurken aan als het om een zuurtje gaat. Maar rode bietjes in het zuur is een heerlijk alternatief. Lekker in een salade!

0 4.159

Rode bietjes in het zuur – Rode bietjes worden nog veel te veel uit een pot gegeten. Wij stimuleren om verse-, rauwe bieten te kopen. Maar vandaag passen we ons advies toch een klein beetje aan. We kopen nog steeds rauwe bietjes, maar stoppen ze dit keer zelf in een pot. Rode bietjes in het zuur is echt een lekkernij bij vlees of vis, maar je kunt ze ook heel goed in een salade verwerken. Een leuke wetenschap is dat men de rode bietjes vroeger als voedsel voor de armen zag omdat ze op arme grond geteeld kon worden. We kunnen je vertellen dat deze rode bietjes in het zuur een rijke aanwinst voor je maaltijd zijn.

Rode bietjes in het zuur

Bijgerecht

  • 300 ml maltazijn
  • 200 ml water
  • 300 ml suiker
  • 2 eetlepels peperbolletjes
  • 1 eetlepel koriander bolletjes
  • Takjes van rozemarijn
  • 3 Rode bietjes

Ontdoe de bieten van loof en wortels. Haal er niet alles af zodat ze niet al hun sap laten lopen (dit noemen we ook wel doodbloeden). Was de bietjes en leg ze in een grote pan met koud water. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Kook de bieten ca. 30 minuten of tot ze gaar zijn en zet het vuur uit. Laat de bieten afkoelen in het water. Haal ze er dan uit. Tip: Trek nu eerst handschoenen aan. Wrijf de schillen van de bieten.

Snijd de bieten nu in plakken en dan in fijne blokjes. Kook (jam)potten uit en doe hier de bietjes in. Voeg er dan peper- en korianderbolletjes aan toe.

Breng water, suiker en maltazijn aan de kook en giet het dan over de bieten in de pot. Zorg dat alles goed onder staat. Sluit de potten en zet de potten een tijdje op z’n kop weg.

Rode bietjes in het zuur kun je ca. 3 tot 6 maanden bewaren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer