- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Rode bietjes in het zuur

Rode bietjes in het zuur – Rode bietjes worden nog veel te veel uit een pot gegeten. Wij stimuleren om verse-, rauwe bieten te kopen. Maar vandaag passen we ons advies toch een klein beetje aan. We kopen nog steeds rauwe bietjes, maar stoppen ze dit keer zelf in een pot. Rode bietjes in het zuur is echt een lekkernij bij vlees of vis, maar je kunt ze ook heel goed in een salade verwerken. Een leuke wetenschap is dat men de rode bietjes vroeger als voedsel voor de armen zag omdat ze op arme grond geteeld kon worden. We kunnen je vertellen dat deze rode bietjes in het zuur een rijke aanwinst voor je maaltijd zijn.


Rode bietjes in het zuur

Bijgerecht[1]

Ontdoe de bieten van loof en wortels. Haal er niet alles af zodat ze niet al hun sap laten lopen (dit noemen we ook wel doodbloeden). Was de bietjes en leg ze in een grote pan met koud water. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Kook de bieten ca. 30 minuten of tot ze gaar zijn en zet het vuur uit. Laat de bieten afkoelen in het water. Haal ze er dan uit. Tip: Trek nu eerst handschoenen aan. Wrijf de schillen van de bieten.

Snijd de bieten nu in plakken en dan in fijne blokjes. Kook (jam)potten uit en doe hier de bietjes in. Voeg er dan peper- en korianderbolletjes aan toe.

Breng water, suiker en maltazijn aan de kook en giet het dan over de bieten in de pot. Zorg dat alles goed onder staat. Sluit de potten en zet de potten een tijdje op z’n kop weg.

Rode bietjes in het zuur kun je ca. 3 tot 6 maanden bewaren.

Links in dit recept:
  1. Bijgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bijgerecht/
  2. Rode bietjes: https://lekkertafelen.nl/special/rode-bietjes/