Rode kool met appel en cranberry – Rode kool wordt op veel manieren klaar gemaakt. Het meest bekende is natuurlijk de rode kool met appeltjes, als bijgerecht, naar grootmoeders recept. Rode kool, appel, kruidnagel, nootmuskaat, azijn, suiker en niet te vergeten laurier. Die klassieke rode kool kent iedereen wel. Heerlijk, maar een beetje variatie kan geen kwaad. Met een kleine toevoeging maak je er een heel ander gerecht van. Met rode kool met appel en cranberry maak je heel makkelijk zo’n variant. En reken maar dat je gaat scoren aan tafel. Het kan maar zo gebeuren dat dit recept de nieuwe standaard voor rode kool koken in jouw huishouden wordt.
Zuur toevoegen doe je niet alleen voor de smaak
Als je rode kool kookt voeg je zuur toe. Dit beïnvloedt natuurlijk de smaak. Meestal worden er appels of azijn toegevoegd. Maar bij de rode kool met appel en cranberry zijn het de cranberry’s die het gerecht dat zuurtje geven en het net even anders maken. Ook wordt de rode kool zachter van structuur en de kleur fel paars door het toevoegen van het zuur. Het oog wil tenslotte ook wat. Ook met de kruiden is er in dit recept geëxperimenteerd. De kaneel is gebleven, maar de geijkte laurier, kruidnagel en nootmuskaat zijn in dit geval vervangen door steranijs. Om de zure smaak van de cranberry’s te verzachten voeg je als alles gaar is, een beetje honing naar smaak toe. Je zult versteld staan over hoe lekker de rode kool met appel en cranberry van dit recept is.
Rode kool met appel en verse cranberry
Het is natuurlijk het lekkerst om voor dit recept verse cranberry’s te gebruiken. Nu worden die verse bessen alleen van oktober tot januari in Nederland verkocht. Wil je de rode kool met appel en cranberry op een ander moment maken, dan kun je diepvries cranberry’s gebruiken. Dat heeft geen invloed op de smaak en er is wat makkelijker aan te komen.
Serveer dit gerecht bij een lekker stukje rundvlees, met een gehaktbal of een vegetarisch alternatief. Of zet het eens op tafel bij een wildgerecht.
Rode kool met appel; een fantastische combi
Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Rode kool met appel en cranberry
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram rode kool
- 250 gram cranberry’s
- 250 gram goudrenet
- 2 stokjes kaneel
- 2 stuks steranijs
- honing, naar smaak
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode kool met appel en cranberry:
Snijd de rode kool in zo dun mogelijke reepjes.
Doe de rode kool in een royale pan samen met de geschilde en in stukjes gesneden appel en de cranberry’s.
Voeg zout toe en een half kopje water, leg de kaneel en de steranijs op de kool. Leg de deksel op de pan.
Eenmaal aan de kook af en toe doorroeren en eventueel een klein beetje vocht toevoegen. Voeg zeker niet te veel vocht toe want de appels en de cranberry’s laten ook vocht los tijdens het garen. Kook de kool gaar. Dit duurt afhankelijk van de kool een half uur tot een uur. Laat op het laatst de rodekool een beetje droogstomen door de deksel van de pan te laten. Haal de kaneel en de steranijs uit de rode kool en breng op smaak met honing.
Serveer de rode kool met appel en cranberry’s direct.
Tafel lekker !!
Vind mijn zelfgemaakte rode kool nooit zo lekker, maar als ik dit zo zie ga ik het toch maar weer eens zelf maken volgens dit recept. Zo te zien gebruik je verse cranberry’s? De gedroogde (en gesuikerde) zijn veel zoeter, lijkt me.
Zelf gekookte rode kool is zo lekker, en dit recept vraagt inderdaad om verse cranberry Liduin.