Rode kool met appel en cranberry – Rode kool wordt op vele manieren klaar gemaakt, het meest bekende is rode kool als bijgerecht met appeltjes naar grootmoeders recept. Rode kool, appel, kruidnagel, nootmuskaat, azijn, suiker en niet te vergeten laurier. Ik heb hem vele malen gekookt, heerlijk! Nu ben ik persoonlijk een groot liefhebber van cranberry’s. Graag wilde ik deze eens in de rode kool verwerken en eens van mijn standaard recept afwijken. De reacties hier thuis waren zo lovend dat dit weleens mijn nieuwe standaard zou kunnen worden.
Zuur toevoegen, niet alleen voor de smaak
Als je rode kool kookt voeg je zuur toe, dit beïnvloedt natuurlijk de smaak. Meestal zijn dit appels en/of azijn, maar bij dit recept zijn het de cranberry’s wat het net even anders maakt. Ook wordt de rode kool zachter van structuur en de kleur fel paars door het toevoegen van zuur. Het oog wil tenslotte ook wat. Ook met de kruiden ben ik gaan experimenteren, de kaneel is gebleven, maar de geijkte laurier, kruidnagel en nootmuskaat heb ik vervangen door steranijs. Om de zure smaak van de cranberry’s te verzachten voeg ik als alles gaar is honing naar smaak toe. Ik zeg experiment geslaagd.
Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden
Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's', de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Rode kool met appel en cranberry
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram rode kool
- 250 gram cranberry’s
- 250 gram goudrenet
- 2 stokjes kaneel
- 2 stuks steranijs
- honing, naar smaak
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode kool met appel en cranberry:
Snij de rode kool in zo dun mogelijke reepjes. Doe deze in een royale pan samen met de geschilde en in stukjes gesneden appel en de cranberry’s. Voeg zout toe en een half kopje water, leg de kaneel en de steranijs op de kool. Leg de deksel op de pan. Eenmaal aan de kook af en toe doorroeren en eventueel een klein beetje vocht toevoegen. Voeg beslist niet te veel vocht toe want de appels en de cranberry’s laten ook vocht los tijdens het garen. Kook de kool gaar. Dit is afhankelijk van de kool een half uur tot een uur. Laat op het laatst de rodekool een beetje droogstomen door de deksel van de pan te laten. Haal de kaneel en de steranijs uit de rode kool en breng op smaak met honing.
Tip: Kun je niet aan verse cranberry’s komen? Ze worden vaak ook diepgevroren verkocht.
Tafel lekker !!
Vind mijn zelfgemaakte rode kool nooit zo lekker, maar als ik dit zo zie ga ik het toch maar weer eens zelf maken volgens dit recept. Zo te zien gebruik je verse cranberry’s? De gedroogde (en gesuikerde) zijn veel zoeter, lijkt me.
Zelf gekookte rode kool is zo lekker, en dit recept vraagt inderdaad om verse cranberry Liduin.