Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rode kool met appel en cranberry

Rode kool met appel kennen we allemaal. Maar rode kool met appel en cranberry is minder bekend, maar zeker niet minder lekker. Probeer het maar eens.

0 4.193

Rode kool met appel en cranberry – Rode kool wordt op vele manieren klaar gemaakt, de meest bekende is rode kool met appeltjes naar grootmoeders recept. Rode kool, appel, kruidnagel, nootmuskaat, azijn, suiker en niet te vergeten laurier. Ik heb m vele malen gekookt, heerlijk! Nu ben ik persoonlijk een groot liefhebber van cranberry’s. Graag wilde ik deze eens in de rode kool verwerken en eens van mijn standaard recept afwijken. De reacties hier thuis waren zo lovend dat dit weleens mijn nieuwe standaard zou kunnen worden.

Zuur toevoegen, niet alleen voor de smaak

Wanneer je rode kool kookt voeg je zuur toe, dit beïnvloedt natuurlijk de smaak. Meestal zijn dit appels en/of azijn maar bij dit recept zijn het de cranberry’s wat het net even anders maakt. Ook wordt de rode kool zachter van structuur en de kleur fel paars door het toevoegen van zuur. Het oog wil tenslotte ook wat. Ook met de kruiden ben ik gaan experimenteren, de kaneel is gebleven maar de geijkte laurier, kruidnagel en nootmuskaat heb ik vervangen door steranijs. Om de zure smaak van de cranberry’s te verzachten voeg ik als alles gaar is honing naar smaak toe. Ik zeg experiment geslaagd.

Rodekool met appel en cranberryRode kool met appel en cranberry

Bijgerecht voor 4 personen

  • 750 gram rode kool
  • 250 gram cranberry’s
  • 250 gram goudrenet
  • 2 stokjes kaneel
  • 2 steranijs
  • Honing naar smaak
  • 1 theelepel zout

Snij de rode kool in zo dun mogelijke reepjes. Doe deze in een royale pan samen met de geschilde en in stukjes gesneden appel en de cranberry’s. Voeg zout toe en een half kopje water, leg de kaneel en de steranijs op de kool. Leg de deksel op de pan. Eenmaal aan de kook af en toe doorroeren en eventueel een klein beetje vocht toevoegen. Voeg beslist niet te veel vocht toe want de appels en de cranberry’s laten ook vocht los tijdens het garen. Kook de kool gaar. Dit is afhankelijk van de kool een half uur tot een uur.  Laat op het laatst de rodekool een beetje droog  stomen door de deksel van de pan te laten. Haal de kaneel en de steranijs uit de rode kool en breng op smaak met honing.

Tip: Kun je niet aan verse cranberry’s komen? Ze worden vaak ook diepgevroren verkocht.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer