Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rode kool met appeltjes; Zoals oma dat maakte

Vers gemaakte rode kool met appeltjes. Pure nostalgie en lekker bij wild, een stoofpot of groot stuk vlees. Rode kool met appeltjes volgens oma’s recept.

0 6.788

Rode kool met appeltjes – Niets mooier dan zo’n prachtige, grote rode kool op je snijplank leggen. Het is een erg gezonde groente die maar al te vaak vervangen wordt door glazen potten met kant-en-klaar kool. De rode kool met appeltjes is een eeuwenoude klassieker die traditioneel geserveerd wordt bij wild of bij bijvoorbeeld een rollade. Een beetje zout, een beetje kruidig en een beetje friszuur door de appeltjes en de azijn. Maar hoe maak je dat nou? Onderstaand een recept voor rode kool met appeltjes zoals mijn oma dat maakte. Zorg in ieder geval voor een goed mes of een mandoline. Je kunt eventueel ook een keukenmachine gebruiken. Die stevige rode kool moet in mooie ragfijne slierten gesneden worden. Verwijder de harde witte kern en volg dan onderstaande recept.


Rode kool met appeltjes

Bijgerecht voor 4 à 6 personen

  • rode kool van ongeveer 750 gram
  • 40 gram boter
  • 2 appeltjes
  • 2 eetlepels cider – of wijnazijn
  • een snufje zout
  • 6 à 8 kruidnageltjes of ½ tl kruidnagelpoeder
  • 1 ½ el suiker
  • +/- 1 dl water water
  • eventueel 1 tl maïzena

Snijd de kool heel dun en haal de witte steelaanzet weg. Doe de kool in een pan. Schil en snijd de appeltjes in stukjes en voeg toe. Voeg ook de andere ingrediënten, behalve de maïzena toe.

Zet de pan op en laat een deksel (zonder gaatjes) op de pan, anders verdampt het vocht te snel en heb je kans op aanbranden. Laat de kool ruim 45 minuten op een zacht vuurtje koken. Controleer halverwege of de kool niet droog kookt. Als je op het einde van de kooktijd nog wat kookvocht over hebt, vis er een eetlepel van uit de pan (d.w.z. giet wat vocht af in een bakje) en roer er de maïzena door, totdat de maïzena is opgelost. Doe het mengsel terug de pan in en roer nog even door totdat het vocht bindt. Dan krijg je tenminste niet zo’n paars plasje op je bord dat uit de kool lekt. Voor de smaak maakt dat niet uit, maar voor het oog wel: dan worden namelijk ook je andere ingrediënten op het bord paars en dat ziet er een beetje vreemd uit.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer