- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Rode kool met balsamico en appel

Rode kool met balsamico en appel – Rode kool vind ik best lekker. Alleen eet ik het niet zo heel vaak en in het verleden kwam het wel eens uit een diepvriesdoosje. Vaak uit puur gemak kocht ik dan een eigen merk doosje of potje. Maar afgelopen week besloot ik dat de kant en klare rode kool tot het verleden moest blijven. In de supermarkt lag er een mooie rode kool in de schappen met een mooi zacht prijsje. En met het herfstachtige weer van de laatste dagen had ik hier echt zin in.

Maar ja, hoe zou ik deze kool toch eens bereiden? In een ovenschotel? Of toch gewoon gekookt met een appeltje erdoor? Vele kookboeken en websites later was ik nog niet veel verder. Ik besloot maar gewoon aan de gang te gaan. En daaruit is dit lekkere recept voor rode kool uit voortgekomen.

Rode kool met balsamico en appel

Snij de rode kool fijn. Dit kan je met het mes doen maar ook met een keukenmachine (gebruik de rasp voor plakjes). Snij de ui in stukjes en fruit deze in een pan met dikke bodem aan. Doe hierbij het laurierblaadje, de kruidnagels en het karwijzaad. Als de ui glazig is voeg je de rode kool toe samen met het water, de balsamicoazijn, bruine suiker en het bouillonblokje. Breng dit aan de kook en laat dit 25 minuten pruttelen tot het bijna gaar is.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appel in stukjes maar niet te fijn. Stukjes van ongeveer 1 cm in doorsnee zijn prima. Voeg deze ongeveer (als het bijna gaar is) na de 25 minuten toe aan de rode kool en laat dit opstaan tot er nog maar een vingerkootje water in de pan zit. Let wel op dat het niet droog kookt!

Als de appel lekker zacht is strooi je de allesbinder bij het kookvocht zodat het vocht indikt tot een sausdikte. Voeg als laatste een dikke lepel appelstroop toe en breng de rode kool met appel en balsamico verder op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk.

Links in dit artikel
  1. rode kool: https://lekkertafelen.nl/specials/rode-kool/