Roergebakken witlof – In een mum van tijd heerlijke witlof op tafel? Maak eens roergebakken witlof! Lekker bij gekookte aardappels en stoofvlees.
Witlof roerbakken? Dat doe je zo!
Witlof is een heerlijke groente met een licht bittere nasmaak, al is dat bittere bijna helemaal weg als je er de kern uit snijdt. Vaak wordt witlof rauw gegeten of gekookt. Roergebakken witlof is ook een lekkere manier om witlof als bijgerecht te serveren. Door het witlof grof te snijden kun je die makkelijk, al omscheppend, in een hete wok of pan garen. Roergebakken witlof heeft een zachte buitenkant en een licht knapperige kern. Hoe gaar je het witlof precies wil is persoonlijk, de ene wil een nog vrij stevige witlof, een ander heeft hem liever iets zachter. Door te roerbakken kun je makkelijk de voor jou juiste garing bepalen.
Roergebakken witlof met honing en mosterd
Honing en mosterd is een geweldig lekker duo, zeker in combinatie met het licht bittertje van het witlof. Tijdens het roerbakken op hoog vuur voeg je de honing toe, zodat die de blaadjes van het witlof licht karameliseert. Als de roergebakken witlof de gewenste garing heeft voeg je er nog een lepel lekkere mosterd aan toe en klaar ben je.
Roerbakken, kort op hoog vuur
De geroerbakte witlof is in 10 minuten gemaakt, dit komt doordat je het witlof kort op een hoog vuur gaart. Zet je het vuur te laag of is de pan nog niet heet genoeg? Dan laat het witlof te veel vocht los. Je voorkomt bijna niet dat witlof vocht loslaat, maar zorg voor een grote pan die heet is, zodat het witlof niet te veel op elkaar ligt en het vocht gelijk kan verdampen. Serveer de roergebakken witlof direct, want door hem te laten staan gaart hij nog na en zal dan alsnog vocht verliezen.
Roergebakken witlof maak je in 10 minuten!
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Roergebakken witlof met honing en mosterd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 stronkjes witlof
- een klontje boter
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel grove mosterd
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je roergebakken witlof met honing en mosterd:
Haal de eventuele lelijke blaadjes van het witlof. Snijd de onderkant van het struikje weg. Snijd nu de struikjes in kwarten en snijd de kern eruit. Snijd nu de stukken doormidden.
Verhit een koekenpan of wok en doe daar een klontje boter in. Als de boter begint te verkleuren voeg je er de gesneden witlof aan toe. Roerbak dit 1 tot 2 minuten op hoog vuur. Voeg er nu de honing en een beetje zout en peper aan toe. Bak tot de randen beginnen te verkleuren.
Als het witlof na ongeveer 3 minuten nog net niet gaar is (het witlof hoort nog een beetje stevig te zijn) voeg je er de mosterd aan toe. Roer even kort door en serveer de roergebakken witlof met honing en mosterd direct.
Tafel lekker !!