Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Romige savooiekool; lekker mild van smaak

Romige savooiekool krijgt door de room een lekkere zachte smaak. Een gemakkelijk groente die best lang goed blijft in je koelkast en snel klaar is.

0 3.811

Romige savooiekool – Mooie donker- en lichtgroene bladeren met bobbels en stevige nerven. Dat is wat de savooiekool typeert. Deze kool wordt ook groene kool genoemd. Waarom de kool twee benamingen heeft weten we niet, maar we weten wel dat hij ontzettend lekker is. Hij valt bijna onder de noemer vergeten groente en dat is zonde. Want savooiekool heeft een hele lekkere koolsmaak waar je stevige smaken tegenover kunt zetten of juist zachter kunt maken door hem met room te maken zoals in dit gerecht. Ook kinderen zullen deze variant zeker waarderen.

Even over room

Room is het vette gedeelte van de koemelk dat wordt afgeroomd door de melk even te laten staan. De room komt dan bovenop de melk drijven en dat wordt er dan afgehaald, het afromen. Deze room heeft van nature een vetgehalte van zo’n 15% a 20%. Door de room te centrifugeren kun je het vetgehalte verhogen tot wel 60%. Om room tot slagroom te kunnen kloppen heb je een vetgehalte nodig van minimaal 35%. Gewone room die vaak gebruikt wordt voor soepen en sauzen bevat meestal rond de 20% vet. Denk eraan dat je na het toevoegen van de room aan een gerecht je het niet meer laat koken, dan zal je room namelijk gaan schiften waarbij het vocht en vet van elkaar loslaten waardoor je kleine stukjes vet gaat zien.


Romige savooiekool

Bijgerecht voor 4 personen

  • 1/2 grote savooiekool
  • 100 milliliter room
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels water
  • zout & peper naar smaak

Haal eventueel de lelijke bladeren van de savooiekool af en snijd hem door de helft. Leg de ene helft terug in de koelkast voor een ander gerecht. Snijd de halve savooiekool in fijne reepjes en halveer deze enkele malen. Zet een pan op het vuur met ruim water met zout en breng deze aan de kook. Doe hier vervolgens de savooiekool in en kook deze 10 á 15 minuten. Giet de savooiekool goed af. Voeg de room toe en roer het goed door. Maak van de eetlepel maïzena met de twee eetlepels water een papje en voeg deze toe aan de groente om het geheel wat te binden. Laat het even warm worden tot het begint te binden. Maar laat het niet koken want dan gaat het schiften. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Serveertip: Lekker met vissticks en koolraaprösti’s

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer