Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli – Vlees in de oven? Zet er direct een plaat met aardappels bij. Zelfde moeite, grootser resultaat! Je tafelgenoten zullen het fantastisch vinden, vooral als je die kleine, rode roseval aardappeltjes neemt. Kook ze eerst, kneus ze daarna en besprenkel ze dan met een beetje roomboter. Je krijgt dan dat heerlijke krokante korstje waar iedereen dol op is.
Gemak en smaak uit de oven
De Roseval aardappel is een zeer smakelijke egale, rode aardappel. Je ziet ze steeds vaker, vaak verpakt per kilo of 2,5 kg. Deze vastkoker is zeer geschikt om in de schil te koken of te bakken. Hij wordt veel gebruikt om te bakken in de oven. Dit kan voorgekookt zijn, maar ook rauw kan deze aardappel de oven in. Voor deze roseval aardappeltjes uit de oven kook je de aardappels eerst zelf even voor.
Kneuzen en besprenkelen met een beetje roomboter. Je krijgt dan dat heerlijke krokante korstje waar iedereen dol op is.
Stoere smaken = Stoer feest
Durf het eens aan om met een iets ander bijgerecht te komen dan de klassieke gekookte of gebakken aardappelen. Word oprecht blij van een aardappelras dat wat unieker is dan de snelschiller. De Roseval aardappel is er zo één om trots op te zijn en dus ook trots mee voor de dag te komen. Schillen? Nee hoor, gewoon een keertje niet! Even wassen en borstelen, meer moet je er niet aan doen.
Koken, kneuzen, bakken met roomboter en de roseval aardappeltjes uit de oven vervolgens serveren met een aïoli van ja echt… gepofte knoflook. Beter gaat het vandaag niet worden!
Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg Roseval aardappels
- 1 tl zout
- 2-3 takjes rozemarijn
- 1 bol knoflook
- grof zeezout
- 50 gram roomboter
- 2 eidooiers
- 2 el citroensap
- 1/2 tl mosterd
- 250 ml zonnebloemolie
- zout/peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je roseval aardappeltjes uit de oven:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappeltjes en verwijder onregelmatigheden. Kook ze in gezouten water gaar en laat ze afkoelen tot lauw. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de aardappeltjes op. Duw nu alle aardappels met een stamper of met de handen kapot, ze hoeven niet geprakt, maar ze moeten wel openscheuren. Verdeel er de takken rozemarijn tussen en snijd de bol knoflook doormidden en zet beide helften er ook tussen. Smelt de boter en verdeel deze over de aardappeltjes. Zet de plaat in de voorverwarmde oven en bak ze in een uurtje lekker knapperig. Strooi er wat grof zeezout overheen voordat je de roseval aardappeltjes uit de oven op tafel zet.
Vervolgens maak je de aïoli
Gebruik de halve bollen knoflook die je tussen de aardappeltjes in de oven hebt gezet om mee te laten poffen. Haal de halve bollen er na een half uurtje uit en laat afkoelen tot lauw. Meng met een staafmixer of foodprocessor de mosterd, eidooiers, citroensap en een snuf zout. Giet er terwijl de staafmixer / foodprocessor draait de olie in een straaltje in tot je de gewenste dikte hebt van mayonaise. Doe alles in een kommetje. Duw de knoflook uit de schil en plet deze. Roer de knoflook nu samen met wat peper en zout naar smaak door de mayonaise. Serveer de roseval aardappeltjes uit de oven met de aïoli.
Tafel lekker !!