Rösti – Dit is een Zwitsers gerecht dat voor het grootste deel bestaat uit geraspte aardappelen, die worden gebakken tot een krokante, goudbruine koek. Weet je dat dit gerecht vroeger als ontbijt werd gegeten in het Zwitserse kanton Bern? Dat klinkt ons best vreemd in de oren, niet waar? Tegenwoordig doen de Zwitsers het anders, en is rösti in het hele land populair als bijgerecht bij verschillende maaltijden. In Nederland kennen we allemaal wel de diepvriesvariant van deze aardappelschotel. Maar weet je dat je rösti ook heel makkelijk zelf kunt maken? Dit kan ook nog eens redelijk snel, en met heel weinig ingrediënten. Eigenlijk alleen aardappels, peper en zout. En eventueel een ei voor de stevigheid van de koek. Je bakt het gewoon in een koekenpan. Rösti wordt meestal gegeten als bijgerecht bij vleesgerechten als worstjes of gehaktballen, maar het gerecht is ook heerlijk met een groene salade.
Aardappels
Welke aardappels gebruik je voor het bereiden van rösti? In het recept zijn iets kruimige aardappels gebruikt. Dat werkt goed. Heb je liever vastkokende aardappels? Dat gaat ook prima. Neem liever geen heel erg kruimig kokende aardappels, je loopt dan het risico dat een compacte koek wordt die meer op aardappelpuree lijkt dan op geraspte aardappel.
Rösti -tips
Je kunt een andere draai aan het gerecht geven door het toevoegen van andere ingrediënten. Denk aan ui, spek, kaas et cetera, maar ook een zoete toevoeging als geraspte appel kan het goed doen in rösti. Je kunt ook een specerijenmengsel als kerrie toevoegen om eens een andere smaak aan de aardappel te geven. Ook gerookte paprika doet het goed met aardappel. Kortom, we hebben het hier over een veelzijdig gerecht waarmee je je heel goed creatief kunt uitleven in de keuken!
Spoel de aardappels af nadat je ze hebt geschild. Maar beslist niet meer na het raspen. Je spoelt dan het zetmeel weg, en dat zetmeel helpt nou juist om de geraspte aardappel bij elkaar te houden.
Rösti
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram licht kruimig kokende aardappels
- peper en zout
- 1 ei, optioneel
- een flinke klont boter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rösti:
Schil de aardappels, spoel ze af en rasp ze op een wat grovere rasp. Als je een keukenmachine met een rasp hebt, dan kun je die ook gebruiken.
Doe de geraspte aardappel in een schone theedoek. Draai er een balletje van en druk zo zoveel mogelijk vocht er uit.
Doe de geraspte aardappel in een kom, Meng met wat peper en zout. Als je ook een ei gebruikt, klop dat dan los en meng het ook door de aardappel.
Smelt een flinke klont boter in een koekenpan en doe de rösti daar in. Druk met een spatel of de achterkant van een grote lepel de geraspte aardappel aan tot een koek. Bak de rösti op een laag vuurtje 10 minuten. Leg een deksel op de pan, maar laat er wel wat lucht bij. Na 10 minuten draai je de röstikoek met behulp van het deksel of een bord om, en bak je de andere kant ook 10 minuten goudbruin.
Schuif de gare röstikoek op een bord of een snijplank. Snijd in punten of vierkantjes en serveer direct. Lekker bij een vleesgerecht of een salade.
Tafel lekker !!
Rösti wordt in Zwitserland nog altijd wel als ontbijt gegeten. En waarom zou dat vreemd zijn? Ik eet het zelf ook wel als ontbijt: makkelijk, goedkoop, zo klaar en je kunt er alle kanten mee op. En gezonder dan brood met al die zoetigheid……
Het is Nederland niet echt gebruikelijk om aardappelen als ontbijt te te eten, Gerard. Dat wil overigens niet zeggen dat dat ook zo is in andere landen of eetculturen. En al helemaal niet dat het niet lekker is. Ook in bijvoorbeeld Engeland worden wel aardappels bij het ontbijt geserveerd, denk aan ‘hash browns’. Wat betreft brood en of dat gezond is; er zijn genoeg soorten broodbeleg die heel gezond zijn. Ook verse ingrediënten als fruit en groente kunnen prima als broodbeleg dienen.
Leuke recepten, heb er een paar opgeslagen
Dankjewel voor het compliment, Corry. Fijn da je onze recepten waardeert!