• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Rösti van aardappel

door Redactie
in Bijgerecht
0
11
Rösti

Rosti – Rösti komt van oorsprong uit Zwitserland waar het als ontbijt werd geserveerd door boeren in het kanton Bern. Dit is een Duitstalig gedeelte van Zwitserland. In de Franse benaming van dit gerecht, röstis bernois, komt de herkomst goed tot zijn recht. Velen van ons spreken het uit als rustie, maar eigenlijk spreek je het uit als reusjtie. De naam rösti verwijst naar een rond gebakken koek(je) van geraspte aardappel.

Het grappige is dat de rösti zoals je hem maakt volgens recept, totaal niet lijkt op de rösti varianten die je in de diepvries van de supermarkt vind. Maar één dingen hebben ze gelijk, en dat is dat ze van aardappel worden gemaakt. Echt rösti is in de basis van alleen aardappel gemaakt. Op smaak gebracht met wat zout en peper en gebakken in boter.

Belangrijk bij rösti is dat je de aardappel niet spoelt na het raspen. Het zetmeel van de aardappel zorgt ervoor dat de rösti mooi aan elkaar blijft tijdens het bakken. Over het type aardappel voor rösti zijn nogal wat discussies gaande. Zelfs op Duitse receptensites wisselt de discussie tussen een vastkokende aardappel en een iets kruimige aardappel. Persoonlijk houd ik van een iets kruimige aardappel. De buitenkant word lekker knapperig en de binnenkant mooi zacht. Bij een vastkokende aardappel is de structuur aan de binnenkant steviger.

Rösti van aardappel maken is het originele recept maar je kunt er eindeloos mee variëren. Denk bijvoorbeeld aan ui, spekjes, verse kruiden, courgette of paprika. Je kan ook de smaak veranderen door en specerijen aan toe te voegen zoals kerriepoeder. Of maak eens rösti van zoete aardappel. Als je de basis onder de knie hebt, word het variëren heel gemakkelijk.

Rösti

Aardappel bijgerecht voor 4 personen

  • 800 gr. geschilde aardappelen
  • Bakboter om in te bakken
  • Zout & peper
Rosti van aardappel geraspte aardappel
Rosti van aardappel rauw in de pan
Rosti van aardappel gaar in de pan

Rösti bereiden:

Begin met het raspen van de geschilde aardappel. Dit kan op een blokrasp, een mandoline of met een keukenmachine met een raspfunctie. Kijk altijd goed uit met je vingers, met een rasp of mandoline in het bijzonder. De geraspte aardappel doe je in een kom zonder water! Breng de geraspte aardappel op smaak met zout en peper.

Tip: Rasp je met de hand? Raps de aardappel dan in meerdere fases zodat de aardappel niet bruin word. Doe eerst bijvoorbeeld 1/3 deel raspen en bak die. Tijdens het bakken kun je het volgende deel raspen.

Zet een grote koekenpan op het vuur en doe hier de bakboter in. Laat dit uitbruisen. Schep met een opscheplepel een bultje geraspte aardappel uit de kom. Doe deze in de pan en druk het plat tot een koek. Zoals je ook kunt zien op de foto’s. Bak de rösti rustig gaar. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Draai ze halverwege de tijd om zodat beide kanten goudbruin kunnen worden.

Herhaal dit tot alle geraspte aardappel op is. De rösti die klaar is kun je warm houden in de oven op 120 graden Celsius.

Tafel Lekker!

Tags: Aardappel receptenAardappelen basisrecepten luxeZwitserland
DeelPin1186Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde paddenstoelen
Bijgerecht

Gegratineerde paddenstoelen

roergebakken witlof
Bijgerecht

Roergebakken witlof met honing en mosterd

Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Ovenaardappelen met Ras el Hanout
Bijgerecht

Ovenaardappelen met ras el hanout

Gestoofde witte kool
Bijgerecht

Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Zoete aardappel pastinaak koekjes
Bijgerecht

Zoete aardappel pastinaak koekjes – Lekker bij vis

Opgemaakte huzarensalade
Bijgerecht

Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!

Reacties 11

  1. Larissa says:
    1 jaar geleden

    Gisteren gemaakt en och wat lekker! Was lastig om ze niet zo allemaal achter elkaar uit de pan op te eten. Een blijvertje dit recept!

    Beantwoorden
  2. Diny Dekker says:
    2 jaar geleden

    Erg verrassend. Ik had eerst spekkies gebakken, en daarna op een lager pitje een ui bij gedaan. Toen deze glazig was de geraspte aardappel erbij en aangedrukt. Zout en peper erover heen gestrooid. Na een kwartier omgedraaid met behulp van een deksel en nog een kwartier rustig laten garen. Ik vond het heerlijk.!!!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk Diny! het is al leuk om te maken en als het resultaat dan ook nog in de smaak valt is het feest compleet ?

      Beantwoorden
  3. Marian says:
    4 jaar geleden

    Als ik deze rösti wil gebruiken over een ovenschotel tot hoever moet ik het dan afmaken?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      In dat geval kun je de geraspte aardappel heel kort blancheren en vervolgens over de ovenschotel leggen. De oven doet de rest Marian.

      Beantwoorden
  4. Erik Schreuder says:
    4 jaar geleden

    Wat een slecht recept: pap en een aangebakken pan.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Dat is vervelend om te horen Erik. Blijkbaar gaat er iets niet goed. De rösti op de foto is toch echt het resultaat van dit recept. Gezien de aangebrande pan zou ik denken dat de warmtebron te hoog heeft gestaan. De pap zou het gevolg kunnen zijn van een te lange garing.

      Beantwoorden
      • Etienne Mooij says:
        1 jaar geleden

        Van een Zwitserse kok leerde ik om de aardappels vooraf kort (max. 10 minuten) in de schil te koken, ze daarna te schillen en dan het proces als hier beschreven, te volgen. Deze kok legde halverwege het bakken ook nog een deksel met gaatjes op de pan voor een goede garing op laag vuur.

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          1 jaar geleden

          Een leuke tip Etienne, dat gaan we zeker eens proberen!

          Beantwoorden
  5. Vinodh says:
    5 jaar geleden

    Hoi, volgens mij vergeet je 1 belangrijke stap in het proces: na het raspen van de aardappel moet je deze bestrooien met wat zout en dan een minuutje of 10 afgedekt laten staan. Door het zout wordt er wat vocht uit de aardappels getrokken en in combinatie met het zetmeel zorgt DAT er juist voor dat de rösti goed blijft plakken tot een koekje.
    Ik denk dat als je het wachten overslaat, de rösti’s sneller uit elkaar vallen bij het bakken.

    Beantwoorden
    • Astrid says:
      5 jaar geleden

      Hoi ik bak de rosti altijd meteen na het raspen, meestal als 1 grote koek. Valt nooit uit elkaar, wat juist wel gebeurt als je de aardappelen eerst met zout laat rusten… daar worden ze te vochtig van.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen