Rosti – Rösti komt van oorsprong uit Zwitserland waar het als ontbijt werd geserveerd door boeren in het kanton Bern. Dit is een Duitstalig gedeelte van Zwitserland. In de Franse benaming van dit gerecht, röstis bernois, komt de herkomst goed tot zijn recht. Velen van ons spreken het uit als rustie, maar eigenlijk spreek je het uit als reusjtie. De naam rösti verwijst naar een rond gebakken koek(je) van geraspte aardappel.
Het grappige is dat de rösti zoals je hem maakt volgens recept, totaal niet lijkt op de rösti varianten die je in de diepvries van de supermarkt vind. Maar één dingen hebben ze gelijk, en dat is dat ze van aardappel worden gemaakt. Echt rösti is in de basis van alleen aardappel gemaakt. Op smaak gebracht met wat zout en peper en gebakken in boter.
Belangrijk bij rösti is dat je de aardappel niet spoelt na het raspen. Het zetmeel van de aardappel zorgt ervoor dat de rösti mooi aan elkaar blijft tijdens het bakken. Over het type aardappel voor rösti zijn nogal wat discussies gaande. Zelfs op Duitse receptensites wisselt de discussie tussen een vastkokende aardappel en een iets kruimige aardappel. Persoonlijk houd ik van een iets kruimige aardappel. De buitenkant word lekker knapperig en de binnenkant mooi zacht. Bij een vastkokende aardappel is de structuur aan de binnenkant steviger.
Rösti van aardappel maken is het originele recept maar je kunt er eindeloos mee variëren. Denk bijvoorbeeld aan ui, spekjes, verse kruiden, courgette of paprika. Je kan ook de smaak veranderen door en specerijen aan toe te voegen zoals kerriepoeder. Of maak eens rösti van zoete aardappel. Als je de basis onder de knie hebt, word het variëren heel gemakkelijk.
Rösti
Aardappel bijgerecht voor 4 personen
- 800 gr. geschilde aardappelen
- Bakboter om in te bakken
- Zout & peper
Rösti bereiden:
Begin met het raspen van de geschilde aardappel. Dit kan op een blokrasp, een mandoline of met een keukenmachine met een raspfunctie. Kijk altijd goed uit met je vingers, met een rasp of mandoline in het bijzonder. De geraspte aardappel doe je in een kom zonder water! Breng de geraspte aardappel op smaak met zout en peper.
Tip: Rasp je met de hand? Raps de aardappel dan in meerdere fases zodat de aardappel niet bruin word. Doe eerst bijvoorbeeld 1/3 deel raspen en bak die. Tijdens het bakken kun je het volgende deel raspen.
Zet een grote koekenpan op het vuur en doe hier de bakboter in. Laat dit uitbruisen. Schep met een opscheplepel een bultje geraspte aardappel uit de kom. Doe deze in de pan en druk het plat tot een koek. Zoals je ook kunt zien op de foto’s. Bak de rösti rustig gaar. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Draai ze halverwege de tijd om zodat beide kanten goudbruin kunnen worden.
Herhaal dit tot alle geraspte aardappel op is. De rösti die klaar is kun je warm houden in de oven op 120 graden Celsius.
Tafel Lekker!
Gisteren gemaakt en och wat lekker! Was lastig om ze niet zo allemaal achter elkaar uit de pan op te eten. Een blijvertje dit recept!
Erg verrassend. Ik had eerst spekkies gebakken, en daarna op een lager pitje een ui bij gedaan. Toen deze glazig was de geraspte aardappel erbij en aangedrukt. Zout en peper erover heen gestrooid. Na een kwartier omgedraaid met behulp van een deksel en nog een kwartier rustig laten garen. Ik vond het heerlijk.!!!
Leuk Diny! het is al leuk om te maken en als het resultaat dan ook nog in de smaak valt is het feest compleet ?
Als ik deze rösti wil gebruiken over een ovenschotel tot hoever moet ik het dan afmaken?
In dat geval kun je de geraspte aardappel heel kort blancheren en vervolgens over de ovenschotel leggen. De oven doet de rest Marian.
Wat een slecht recept: pap en een aangebakken pan.
Dat is vervelend om te horen Erik. Blijkbaar gaat er iets niet goed. De rösti op de foto is toch echt het resultaat van dit recept. Gezien de aangebrande pan zou ik denken dat de warmtebron te hoog heeft gestaan. De pap zou het gevolg kunnen zijn van een te lange garing.
Van een Zwitserse kok leerde ik om de aardappels vooraf kort (max. 10 minuten) in de schil te koken, ze daarna te schillen en dan het proces als hier beschreven, te volgen. Deze kok legde halverwege het bakken ook nog een deksel met gaatjes op de pan voor een goede garing op laag vuur.
Een leuke tip Etienne, dat gaan we zeker eens proberen!
Hoi, volgens mij vergeet je 1 belangrijke stap in het proces: na het raspen van de aardappel moet je deze bestrooien met wat zout en dan een minuutje of 10 afgedekt laten staan. Door het zout wordt er wat vocht uit de aardappels getrokken en in combinatie met het zetmeel zorgt DAT er juist voor dat de rösti goed blijft plakken tot een koekje.
Ik denk dat als je het wachten overslaat, de rösti’s sneller uit elkaar vallen bij het bakken.
Hoi ik bak de rosti altijd meteen na het raspen, meestal als 1 grote koek. Valt nooit uit elkaar, wat juist wel gebeurt als je de aardappelen eerst met zout laat rusten… daar worden ze te vochtig van.