- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Rösti van aardappel

Rosti – Rösti komt van oorsprong uit Zwitserland waar het als ontbijt werd geserveerd door boeren in het kanton Bern. Dit is een Duitstalig gedeelte van Zwitserland. In de Franse benaming van dit gerecht, röstis bernois, komt de herkomst goed tot zijn recht. Velen van ons spreken het uit als rustie, maar eigenlijk spreek je het uit als reusjtie. De naam rösti verwijst naar een rond gebakken koek(je) van geraspte aardappel.

Het grappige is dat de rösti zoals je hem maakt volgens recept, totaal niet lijkt op de rösti varianten die je in de diepvries van de supermarkt vind. Maar één dingen hebben ze gelijk, en dat is dat ze van aardappel worden gemaakt. Echt rösti is in de basis van alleen aardappel gemaakt. Op smaak gebracht met wat zout en peper en gebakken in boter.

Belangrijk bij rösti is dat je de aardappel niet spoelt na het raspen. Het zetmeel van de aardappel zorgt ervoor dat de rösti mooi aan elkaar blijft tijdens het bakken. Over het type aardappel voor rösti zijn nogal wat discussies gaande. Zelfs op Duitse receptensites wisselt de discussie tussen een vastkokende aardappel en een iets kruimige aardappel. Persoonlijk houd ik van een iets kruimige aardappel. De buitenkant word lekker knapperig en de binnenkant mooi zacht. Bij een vastkokende aardappel is de structuur aan de binnenkant steviger.

Rösti van aardappel maken is het originele recept maar je kunt er eindeloos mee variëren. Denk bijvoorbeeld aan ui, spekjes, verse kruiden, courgette of paprika. Je kan ook de smaak veranderen door en specerijen aan toe te voegen zoals kerriepoeder. Of maak eens rösti van zoete aardappel. Als je de basis onder de knie hebt, word het variëren heel gemakkelijk.


Rösti

Aardappel bijgerecht[1] voor 4 personen

Rösti bereiden:

Begin met het raspen van de geschilde aardappel. Dit kan op een blokrasp, een mandoline of met een keukenmachine met een raspfunctie. Kijk altijd goed uit met je vingers, met een rasp of mandoline in het bijzonder. De geraspte aardappel doe je in een kom zonder water! Breng de geraspte aardappel op smaak met zout en peper.

Tip: Rasp je met de hand? Raps de aardappel dan in meerdere fases zodat de aardappel niet bruin word. Doe eerst bijvoorbeeld 1/3 deel raspen en bak die. Tijdens het bakken kun je het volgende deel raspen.

Zet een grote koekenpan op het vuur en doe hier de bakboter in. Laat dit uitbruisen. Schep met een opscheplepel een bultje geraspte aardappel uit de kom. Doe deze in de pan en druk het plat tot een koek. Zoals je ook kunt zien op de foto’s. Bak de rösti rustig gaar. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Draai ze halverwege de tijd om zodat beide kanten goudbruin kunnen worden.

Herhaal dit tot alle geraspte aardappel op is. De rösti die klaar is kun je warm houden in de oven op 120 graden Celsius.

Tafel Lekker!

Links in dit artikel:
  1. Aardappel bijgerecht: https://lekkertafelen.nl/?category_name=bijgerecht&tag=aardappelen
  2. aardappelen: https://lekkertafelen.nl/special/aardappel-recepten/