Salade van wintergroenten en noodles – Bij een salade denk je al snel aan de wat meer zomerse groenten als sla, tomaten en komkommer. Toch kun je ook een lekkere salade maken met de groenten uit het winter- en najaarsseizoen. De meeste wintergroenten zijn wel geschikt om in een salade te verwerken. En als je ze dan combineert met wat Oosters aandoende ingrediënten, dan krijg je een heel verrassende, bijzonder lekkere salade van wintergroenten en noodles. Het Oosterse tintje wordt nog versterkt door de heerlijke sesamdressing die je erbij maakt. De salade is geschikt als vegetarische maaltijdsalade voor een lunch, maar misstaat ook niet, in een wat kleinere portie, als bijgerecht bij een stukje vlees of vis dat ook op een Oosters aandoende manier is klaargemaakt.
Wintergroenten, wat zijn dat?
Welke groenten moet je aan denken bij wintergroenten? Echte wintergroenten zijn spruitjes, boerenkool, knolselderij, koolraap, allerlei soorten kool en winterpeen. In het recept van de salade van wintergroenten en noodles zijn spruitjes en koolraap verwerkt. Die zijn gecombineerd met zoete aardappel en rode ui. Voor de frisse én Oosterse toets aan het geheel is er wat Chinese kool aan de salade toegevoegd. Dat is dan weer iets minder winters, maar het past er wel heel goed bij.
Salade van wintergroenten en noodles – tips
De salade is bij uitstek geschikt om restjes wintergroenten in te verwerken. In plaats van de zoete aardappel kun je blokjes pompoen gebruiken, of blokjes of reepjes winterpeen. De rode ui kun je natuurlijk vervangen door een gewone ui, maar wat ook erg lekker is, zijn sjalotjes. De Chinese kool zou je kunnen vervangen door fijngesneden spitskool. Kortom, de salade van wintergroenten en noodles is een recept waarop je heel goed je eigen creativiteit in de keuken kunt loslaten.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Salade van wintergroenten en noodles
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram spruitjes, schoongemaakt
- 200 gram koolraap, in dunne repen
- 400 gram zoete aardappels, geschild en in blokjes
- 2 rode uien, in partjes
- 2 eetlepels neutrale olie
- een halve, kleine Chinese kool, in repen
- 2 bosuien, gesneden
- 1 rode chilipeper, in ringetjes
- 150 gram noodles, ongekookt
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels gembersiroop
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels sesamzaad
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een salade van wintergroenten en noodles:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop een dressing voor de salade van wintergroenten en noodles door de gembersiroop, de sesamolie, de sojasaus, de rijstazijn en de mayonaise te mengen. Roer er twee theelepels sesamzaad doorheen.
Kook de spruitjes 4 minuten voor in water met wat zout. Spoel ze koud en laat ze goed uitlekken.
Doe de blokjes zoete aardappel, de rode ui, de koolraap en de spruitjes in een braadslee of een grote ovenschaal. Meng ze met 2 eetlepels olie en wat zout en peper. Plaats de braadslee ongeveer 20 minuten in de oven, zodat de groenten gaar worden geroosterd. Haal de braadslee uit de oven.
Kook de noodles gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze koud. Laat ze goed uitlekken.
Meng de noodles, de Chinese kool, de chilipeper en de bosui door de groenten in de braadslee, die best nog wat lauwwarm mogen zijn.
Schep de salade van wintergroenten en noodles over in een saladeschaal of op de borden en schenk er wat van de dressing overheen. Serveer direct.
Tafel lekker !!