Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl! – In de supermarkt, in het schap met de Oosterse producten, vind je allerlei kant-en-klare mixen om Oosterse maaltijden mee te maken. Wat je daar ook vaak tegen komt, is een mix om Indonesische sperziebonen, sajoerboontjes of sambalboontjes te maken. Hartstikke makkelijk natuurlijk, maar je kunt ze ook zelf maken. En dat is niet zoveel meer werk dan als je die kant-en-klaar mix pakt. En zeg nu zelf, het is toch veel leuker om tegen je tafelgenoten te kunnen opscheppen dat je die sambalboontjes helemaal zelf hebt gemaakt! Deze sambalboontjes zijn een lekker bijgerecht bij een vleesgerecht als rendang of babi ketjap. Wat witte rijst erbij en je hebt een complete Oosterse maaltijd. Natuurlijk zijn sperziebonen Indonesische stijl ook een leuk gerecht om als onderdeel van een rijsttafel te serveren.
Zeg nou zelf, het is toch veel leuker om tegen je tafelgenoten te kunnen opscheppen dat je die sambalboontjes helemaal zelf hebt gemaakt!
Wat heb je allemaal nodig?
Als je het recept doorleest lijkt het of je enorm veel nodig hebt om een simpel groentegerecht te maken, maar laat je niet afschrikken door die lange ingrediëntenlijst. Er staat vast al een en ander in je keukenkastje, en de rest kun je in bijna alle supermarkten vinden. En anders biedt de toko wel uitkomst.
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Sambalboontjes: sperziebonen Indonesische stijl!
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram sperziebonen, schoongemaakt
- 2 uien, gesnipperd
- 1 tomaat, in kleine blokjes
- 1 rode chilipeper, in ringetjes, eventueel zonder zaad
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
- 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel koenjit (kurkuma of geelwortel)
- 1 eetlepel sambal badjak
- 400 ml kokosmelk
- zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je sambalboontjes:
Verhit wat olie in een wok of een hapjespan. Bak hierin de uien, de knoflook en de chilipeper aan. Voeg dan de tomaat, de sambal, de djinten, de koenjit, de ketoembar en de laos toe en bak dat even mee.
Schenk de kokosmelk in de pan en voeg de sperziebonen toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat op een laag vuurtje sudderen tot de sperziebonen beetgaar zijn. Breng op smaak met wat zout.
Serveer de sambalboontjes direct. Lekker met een Indonesisch vleesgerecht en witte rijst.
Tafel lekker !!
Hmm.. vreemd recept. Ketumbar djintan is altijd in de verhouding 2:1, dat weet iedere Indo. En wel laos,aar geen salam?? Kunjit hoort er eigenlijk niet in, en ik mis een heel belangrijk ingrediënt: trassi!
heerlijk recept!!
Dankjewel voor het compliment, Gerrit. Daar doen we het voor!
Daar gaat het om en of je nu kunjit of laos en geen salaam toevoegt! Lieve groet Cecile