Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Savooiekool met balsamico; de prachtigste kool van allemaal

Deze savooiekool met balsamico is een ideaal bijgerecht om op tafel te zetten. Het zuurtje van de balsamico gaat goed samen met de volle koolsmaak.

0 2.035

Savooiekool met balsamico – Met één grote savooiekool kun je wel twee avonden koken. Zo hadden wij nog een halve savooiekool over in de koelkast en zochten we iets voor bij het standaard aardappel met vlees menu. Iets wat met 20 minuten op tafel staat. Kool leent zich uitstekend voor langere bereidingen maar ook zeker voor korte bereidingen zoals roerbakken. Doordat savooiekool, ook wel groene kool genoemd, een sterke koolsmaak heeft kan deze kool wel sterke tegenhangers gebruiken. Een smaak als balsamico bijvoorbeeld gaat heel goed samen met deze groene vriend. Wij schreven in het verleden een mooi artikel over balsamicoazijn waar je leest waar je op moet letten bij aanschaf en hoe je goede kwaliteit herkend. Voor dit recept hebben we een (zoetige) balsamico met dadel en vijg gebruikt, maar een andere balsamico die jij lekker vindt werkt ook prima.

Savooiekool

Savooiekool gesnedenSavooiekool is een koolsoort met bobbelige bladeren en dikke nerven. De bladeren zitten losser dan bijvoorbeeld bij een rode of witte kool. Dit komt door de bobbels die in het blad zitten. Hierdoor is hij ook iets minder lang houdbaar dan zijn neven de witte en rode kool.

Savooiekool is een groot deel van het jaar verkrijgbaar en wordt van juni t/m maart in Nederland geteeld. Maar zoals met de meeste kolen hebben we daar wel echt een herfst en wintergevoel bij. Als je savooiekool gaat kopen let er dan op dat de bladeren mooi stevig zijn en geen gele of bruine vlekken bevatten. Hij is niet overal goed verkrijgbaar maar je ziet hem weer steeds meer in het spreekwoordelijke “straatbeeld”. Zoek vooral bij de groenteboer en op markt, grote kans dat je hem dan vindt.

Tip: Kook savooiekool niet overgaar, dan krijg je zo’n zware koolsmaak net als bij overgare spruitjes.


Savooiekool met balsamico

Bijgerecht voor 4 personen

  • 1/2 grote Savooiekool
  • 2 eetlepels Boter
  • 1 à 2 eetlepels Balsamico naar keuze
  • Zout & Peper

Snijd de halve savooiekool in reepjes en eventueel nog een keer doormidden voor wat kleinere reepjes. Was de kool onder stromend water als dat nodig is. Doe de boter in een hapjespan en laat deze warm worden. Doe hier de savooiekool in en bak deze in ongeveer 15 minuten gaar op middelmatig vuur. Afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de nerven kan dit wat langer of korter zijn. Ook is de gaarheid afhankelijk van je smaak of je van een bite houdt in je groente of dat je graag hele gare groente hebt. In dat laatste geval bak je de savooiekool nog wat langer. Let er wel goed op dat je savooiekool niet te bruin wordt en overgaar laat worden, dit beïnvloedt heel erg de smaak. Het beste ondervang je dit door tussentijds steeds te proeven.

Voeg de balsamicoazijn toe wanneer de kool de gewenste gaarheid heeft. Ik heb aangegeven een balsamico naar keuze. Ikzelf hou van zoete balsamico’s en vind het zoete van zo’n balsamico erg lekker bij de koolsmaak. Neem in ieder geval een goede kwaliteit balsamico. Voeg steeds een theelepel toe tot je het lekker op smaak vindt. Breng het daarna nog op smaak met een beetje peper en zout om de smaak nog wat verder op te halen.

Serveertip: Deze savooiekool met balsamico smaakt lekker met zelfgemaakte aardappelpuree en gepaneerde schnitzel

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer