Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Savooiekool uit de wok; makkelijk en snel

Deze savooiekool uit de wok zet je in 15 minuten op tafel. Door de oosterse smaakmakers geef je de kool een hele eigen smaak. Heerlijk bij rijstgerechten.

0 13.218

Savooiekool uit de wok; makkelijk en snel – Groene kool of savooiekool is een koolsoort die we de laatste jaren weinig in de winkel hebben zien liggen. En ook op de markt moest je goed zoeken. Gelukkig zien we de laatste weken deze grote groene kool weer in het winkelbeeld terugkomen. Wij zijn daar erg blij mee en maakten gelijk dit snelle wokgerecht die je heerlijk als bijgerecht kunt serveren. Voor dit recept heb ik de grote groene bladeren apart gehouden, deze kun je vullen met gehakt of een andere groente/vleesvulling en ze dan bijvoorbeeld lekker stomen. Maar dat is een recept voor een andere keer.

Savooiekool of groene kool

Savooiekool wordt ook wel groene kool genoemd en herken je aan zijn donkergroene buitenbladeren met lichtgroene kern. De bladeren zijn bobbelig met stevige nerven. De kool heeft een echte koolsmaak maar wel op een prettige manier. Let erop bij het kopen dat de bladeren goed stevig aanvoelen en de bladeren mooi heel zijn zonder bruine of gele plekken. Savooiekool kun je erg goed bewaren in de groentelade of in een koele kelder. De kool blijft niet zo lang goed als een witte kool maar 1 à 2 weken red hij prima. We hoeven je niet te vertellen dat je met deze groente ontzettend goed kunt variëren en er alle kanten mee op kunt. Denk aan ovenschotels, gevuld of lekker uit de wok zoals met dit recept.


Savooiekool uit de wok

Savooiekool uit de wok op tafelBijgerecht voor 4 personen

  • 1/2 Savooiekool
  • 2 eetlepels Zonnebloemolie
  • 2 tenen Knoflook
  • 1,5 eetlepel Sojasaus
  • 1,5 eetlepel Ketjap
  • 1/2 theelepel Zout
  • 2 eetlepels Sesamzaadjes (optioneel)

Zet je wok alvast op het vuur en laat deze ondertussen goed heet worden. Snijd de savooiekool door de helft en dan vervolgens in reepjes. Snijd het vervolgens nog een keer door de midden. Pers de knoflook. Doe de zonnebloemolie in de wok en laat deze warm worden. Voeg de knoflook toe en vervolgens de savooiekool. Houd de savooiekool in beweging want hij wordt gauw bruin. Wok de kool tot je gewenste gaarheid. De een houdt van nog wat een bite terwijl de ander liever een groente heeft die goed gaar is. Dit kun je het beste doen door af en toe een stukje te proeven. Voeg dan de sojasaus en ketjap toe. Proef het en breng het indien nodig op smaak met zout. Serveer je savooiekool uit de wok direct.

Serveertip: Sprenkel wat sesamzaadjes over je savooiekool uit de wok voor smaakvariatie.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer