• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, januari 19, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Savooiekoolrolletjes in tomatensaus

door Redactie
in Bijgerecht
Savooiekoolrolletjes op bord licht
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Savooiekoolrolletjes in tomatensaus – Soms heb je van die gerechten die gewoon verrassend lekker zijn. En voor mij valt dit gerecht in die categorie. De rolletjes zien er speels uit en zo zet je eens wat anders op tafel. Met het gehakt kun je heel goed variëren. Ik heb gebruik gemaakt van kipgehakt, maar je kan ook heel goed gebruik maken van half-om-half gehakt, runder- of varkensgehakt. Gebruik vooral de buitenste bladeren van de savooiekool omdat deze het grootste zijn. Geen savooiekool in huis maar wel een witte kool of spitskool? Deze kun je ook prima gebruiken als alternatief voor je savooiekoolrolletjes.

Savooiekool

Savooiekool is lange tijd slecht verkrijgbaar geweest in onze winkels. En dat is jammer want dat betekent dat er weinig vraag naar was. Maar gelukkig zien we hem weer steeds meer, op de markt, bij de groenteboer en zelfs in de supermarkt. Al is de kwaliteit bij die laatste niet altijd even geweldig. Het is mij meermaals opgevallen dat bij de laatste er vaak slappe bladeren omheen zitten. Dat wil je niet. Zoek er eentje waar nog de donkergroene bladeren aan zitten. Van Hollandse bodem is hij van juni t/m maart beschikbaar. De smaak is wat sterker dan bij een witte kool of chinese kool maar wel op een hele prettige manier. De grote bladeren zijn ideaal om te vullen zoals in dit gerecht.

Savooiekoolrolletjes in tomatensaus

Bijgerecht voor 4 personen

Voor de rolletjes:

  • 4 grote bladeren savooiekool
  • 1 theelepel zout
  • 300 gram gehakt
  • 1 ei
  • 2 sjalotjes
  • 3 eetlepel paneermeel
  • 1 theelepel gehaktkruiden (zonder zout)

Voor de saus:

  • 1 ui
  • 2 eetlepel boter
  • 3 tenen knoflook
  • 500 milliliter passata
  • 1/2 eetlepel oregano
  • 1/2 eetlepel tijm
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • zout & peper

Begin met de saus, dan kan deze nog mooie even trekken voor je hem bij de savooiekoolrolletjes doet in de ovenschaal. Snipper de ui heel fijn en fruit deze in een steelpannetje met de boter tot hij glazig is geworden. Pers de knoflooktenen en voeg deze toe aan de ui en fruit hem even mee. Voeg de passata, oregano, tijm, appelazijn en suiker toe samen met een snufje zout en peper.

Breng 2 liter water met het zout aan de kook. Blancheer in het kokende water de savooiekool bladeren, ongeveer 3 minuten, dan zijn de bladeren mooi flexibel.

Doe het gehakt in een kom met 1 ei. Snipper de sjalotjes heel fijn en voeg dit bij het gehakt. Voeg daar het paneermeel bij samen met de gehaktkruiden. Ik gebruik een melange zonder zout zodat ik zelf eventueel nog zout kan toevoegen indien dat nodig is. Meng het gehakt goed door elkaar en zet dit opzij zodat het paneermeel zijn werk kan doen en het geheel wat steviger maakt. Proef de tomatensaus of deze op smaak is en maak hem eventueel af met nog een beetje zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een blad van de kool voor je en snijd de eerst 5 cm van de nerf eraf. Hierdoor rolt het straks wat beter op. Verdeel het gehaktmengsel en 4 gelijke delen. Leg 1 deel in het koolblad en rol eerst de onderkant naar binnen. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol hem dan op naar boven tot je een mooi rolletje krijgt. Doe deze in een kleine ovenschaal. Herhaal dit met de 3 andere koolbladeren. Giet de tomatensaus over de rolletjes heen tot ze bijna helemaal onder staan.

Zet de schaal 35 minuten in de oven zodat het gehakt kan garen. Haal de schaal na 35 minuten uit de oven laat hem nog even 5 minuten rusten. Serveer de koolrolletjes lekker met rijst of aardappelpuree.

Variatietip: Rasp wat jong belegen kaas over de rolletjes in tomatensaus voordat je ze de oven in doet!

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Kool - Groene kool

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Savooiekool met Ossenhaaspuntjes
Hoofdgerecht

Savooiekool met Ossenhaaspuntjes in paprika saus

Romige savooiekool
Bijgerecht

Romige savooiekool; lekker mild van smaak

Burgers van groene kool en aardappel
Recepten

Burgers van groene kool en aardappel

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei...

Lees verder
wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Nieuwe recepten

Flammkuchen
Hoofdgerecht

Flammkuchen maken – Niks ingewikkelds aan!

Dit recept voor flammkuchen is er zo één die je je gewoon eigen moet maken. Deze "pizza uit de Elzas"...

Lees verder
Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Factcheckers op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen