- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Savooiekoolrolletjes in tomatensaus

Savooiekoolrolletjes in tomatensaus – Soms heb je van die gerechten die gewoon verrassend lekker zijn. En voor mij valt dit gerecht in die categorie. De rolletjes zien er speels uit en zo zet je eens wat anders op tafel. Met het gehakt kun je heel goed variëren. Ik heb gebruik gemaakt van kipgehakt, maar je kan ook heel goed gebruik maken van half-om-half gehakt, runder- of varkensgehakt. Gebruik vooral de buitenste bladeren van de savooiekool omdat deze het grootste zijn. Geen savooiekool in huis maar wel een witte kool of spitskool? Deze kun je ook prima gebruiken als alternatief voor je savooiekoolrolletjes.

Savooiekool

Savooiekool is lange tijd slecht verkrijgbaar geweest in onze winkels. En dat is jammer want dat betekent dat er weinig vraag naar was. Maar gelukkig zien we hem weer steeds meer, op de markt, bij de groenteboer en zelfs in de supermarkt. Al is de kwaliteit bij die laatste niet altijd even geweldig. Het is mij meermaals opgevallen dat bij de laatste er vaak slappe bladeren omheen zitten. Dat wil je niet. Zoek er eentje waar nog de donkergroene bladeren aan zitten. Van Hollandse bodem is hij van juni t/m maart beschikbaar. De smaak is wat sterker dan bij een witte kool of chinese kool maar wel op een hele prettige manier. De grote bladeren zijn ideaal om te vullen zoals in dit gerecht.


Savooiekoolrolletjes in tomatensaus

Bijgerecht[1] voor 4 personen

Voor de rolletjes:

Voor de saus:

Begin met de saus, dan kan deze nog mooie even trekken voor je hem bij de savooiekoolrolletjes doet in de ovenschaal. Snipper de ui heel fijn en fruit deze in een steelpannetje met de boter tot hij glazig is geworden. Pers de knoflooktenen en voeg deze toe aan de ui en fruit hem even mee. Voeg de passata, oregano, tijm, appelazijn en suiker toe samen met een snufje zout en peper.

Breng 2 liter water met het zout aan de kook. Blancheer in het kokende water de savooiekool bladeren, ongeveer 3 minuten, dan zijn de bladeren mooi flexibel.

Doe het gehakt in een kom met 1 ei. Snipper de sjalotjes heel fijn en voeg dit bij het gehakt. Voeg daar het paneermeel bij samen met de gehaktkruiden. Ik gebruik een melange zonder zout zodat ik zelf eventueel nog zout kan toevoegen indien dat nodig is. Meng het gehakt goed door elkaar en zet dit opzij zodat het paneermeel zijn werk kan doen en het geheel wat steviger maakt. Proef de tomatensaus of deze op smaak is en maak hem eventueel af met nog een beetje zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een blad van de kool voor je en snijd de eerst 5 cm van de nerf eraf. Hierdoor rolt het straks wat beter op. Verdeel het gehaktmengsel en 4 gelijke delen. Leg 1 deel in het koolblad en rol eerst de onderkant naar binnen. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol hem dan op naar boven tot je een mooi rolletje krijgt. Doe deze in een kleine ovenschaal. Herhaal dit met de 3 andere koolbladeren. Giet de tomatensaus over de rolletjes heen tot ze bijna helemaal onder staan.

Zet de schaal 35 minuten in de oven zodat het gehakt kan garen. Haal de schaal na 35 minuten uit de oven laat hem nog even 5 minuten rusten. Serveer de koolrolletjes lekker met rijst of aardappelpuree[3].

Variatietip: Rasp wat jong belegen kaas over de rolletjes in tomatensaus voordat je ze de oven in doet!

Tafel lekker !!

Links in dit recept:
  1. Bijgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bijgerecht/
  2. savooiekool: https://lekkertafelen.nl/special/groene-kool/
  3. aardappelpuree: https://lekkertafelen.nl/recepten/aardappelpuree-basisrecept/