Schorseneren bereiden doe je zo – Schorseneren noemen we ook wel winter asperges. Ze kunnen door hun robuuste structuur de hele winter in de grond blijven zitten. Een ideale groente dus in de eerste maanden van het jaar. Je kunt ze tot ver in maart kopen en ze verdienen echt vaker een plekje op je persoonlijke menukaart.
Niet zonder handschoenen!
Het schillen van de schorseneren is best even een dingetje. Niet moeilijk, maar wel even handschoenen aantrekken. Doe je dat niet dan zitten je handen in een mum van tijd onder een bruin, kleverig sap.
Schrob de schorseneren schoon onder stromend water, met een groenteborstel. Zo verwijder je de aarde die er vaak nog aan zit. Vervolgens kun je de schorseneren met een dunschiller schillen.
Gezond en lekker
Het woord ‘schorseneer’ komt van het Italiaanse ‘scorzonera’ wat letterlijk vertaald ‘zwarte schil’ betekent. Ze zien er in de schil misschien niet zo aantrekkelijk uit met hun bruine of zelfs zwarte schorsachtige schil, maar toch is het een erg gezonde groente met een mooie, zachte smaak.
Schorseneren zijn vaak voor een habbekrats te koop. Helaas gaat het verhaal dat het een zeer bewerkelijke groente is. Dat valt gelukkig heel erg mee. Vooral het schoonmaken is wel even een klusje, maar als je het goed aanpakt is ook dat zo gedaan. Daarna is het een kwestie van even bakken en laten garen in wat kippenfond. Dat klinkt niet moeilijk toch? Dat is het dus ook niet.
Wortels
Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.
Schorseneren bereiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- schorseneren
- kippenfond
- peper
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Schorseneren bereiden doe je zo:
Schrob de schorseneren met handschoenen en borstel al aarde eraf. Schil ze dan met een dunschiller en leg direct in koud water met een beetje azijn.
Snijd de schorseneren dan in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Dep deze goed droog en bak ze in wat olijfolie. Kruid met wat peper en zout.
Voeg 1 dl kippenfond toe en laat zachtjes garen. Als de fond verdwenen is en de schorseneren nog niet gaar zijn voeg je wat extra kippenfond toe.
Tafel lekker !!
Hallo Arianne,
Je schorseneren-kippenfond recept klinkt goed, ik zal het zeker eens een keer gaan proberen!
Ik heb tot op heden één keer eerder iets met schorseneren klaargemaakt, dat moet zo’n drie jaar geleden zijn geweest. Hoewel er met de smaak beslist niets mis was, heb ik toch wel een soort van trauma aan de schorseneren overgehouden. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.
Ter ere van ons 12,5 jaar huwelijk hadden we gasten uitgenodigd en het leek mijn man leuk bij het diner eens iets met schorseneren te serveren. Na het schoonmaken van de groente werd ik onaangenaam verrast door het feit dat ik de kleverige donkerbruine smurrie op mijn handen er met geen mogelijkheid af kreeg gewassen! Daar zat ik dan te midden van mijn tafelgenoten, met klevende bruine klauwen. Tot overmaat van ramp hadden werkelijk alle dames aan tafel werkelijk tot in de puntjes keurig verzorgde handen en nagels.
Misschien zien ze het niet was nog mijn hoopvolle gedachte maar helaas… Kort na afloop van het eten werd ik door een van de vrouwelijke gasten even apart genomen, ze wilde niet onbeleefd overkomen maar een gastvrouw met zulke groezelige handen vond ze echt niet kunnen. De volgende dag belde een vriendin mij met de boodschap “Schat als je ooit nog eens schorseneren voor ons klaarmaakt, doe dan alsjeblieft keukenhandschoenen bij het schillen aan, iedereen zat bedenkelijk naar je bruine handen te kijken.”
Ik heb me zelden zo opgelaten gevoeld en pas na vier of vijf dagen waren mijn handen weer schoon dus op kantoor kreeg ik het ook nog moeilijk.
Groetjes,
Ramona
Inderdaad Ramona, keukenhandschoenen zijn de oplossing. Dat voorkomt een hoop narigheid.