Schorseneren gratin – Schorseneren zijn een wortelgroente met een verfijnde smaak die een beetje lijkt op die van asperges, daarom worden deze ook wel winterasperges genoemd. Schorseneren kun je op verschillende manieren klaarmaken. Je kunt ze koken, stoven, bakken, er puree van maken of zelfs frituren. Ze kunnen geserveerd worden als bijgerecht bij, vis, rund- of varkensvlees, kip, gehakt… enz. Onderstaand delen we met jullie een recept voor een schorseneren gratin. Een heerlijk voedzame en winterse ovenschotel van aardappelen, schorseneren, room en mascarpone. Het is een makkelijk gerecht, maar iedereen zal hier graag voor aanschuiven.
Wortels
Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.
Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!
Je kent het vast uit de tiramisu, de Italiaanse mascarpone. Heerlijk romig en een beetje zoetig. Maar niet alleen lekker in zoete toetjes!
Schorseneren gratin
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg schorseneren
- 750 gram vastkokende aardappelen
- 50 ml. melk
- 150 ml (slag)room
- 150 gram mascarpone
- 75 gr bloem
- peper en zout
- 100 gram geraspte kaas naar keuze
- 30 gram (braad)boter
- een handvol fijngesneden platte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Schorseneren gratin maak je zo:
Als je nog nooit schorseneren hebt klaargemaakt, denk je misschien voor een hele uitdaging te staan. Maar dat valt echt mee. Klik hier op schorseneren maak je zo, waarin we het je stap voor stap uitleggen.
Spoel de schorseneren. Vul een bak met water en wat azijn of citroensap om het verkleuren tegen te gaan. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm en schil ze met een dunschiller. Leg ze weer terug in het water.
Schil vervolgens de aardappels. Kook de schorseneren en de aardappels samen beetgaar in water waaraan je 50 ml melk hebt toegevoegd. Zodra ze klaar zijn, het kookvocht nog even bewaren!
Verwarm de oven voor op 185 graden.
Beboter een ovenschaal met boter en verdeel er een teentje geperste knoflook over. Verdeel de schorseneren en de schijfjes aardappels erover. Laat de boter smelten in een (steel)pannetje en meng er de bloem in. Laat het mengsel even droogbakken en blus dan af met 650 ml van het kookvocht van de aardappels / schorseneren, zodat je een goed gebonden saus krijgt. Meng er de slagroom, de mascarpone en de fijngesnipperde peterselie door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel over de aardappel schorseneren schotel en strooi er wat geraspte kaas over.
Plaats de schorseneren gratin dan ongeveer 30 minuten in de oven, tot er een mooi bruin korstje ontstaat.
Tafel lekker !!
Hallo, klinkt lekker, maar waar laat ik de (slag)room?
Excuses Marleen, die gaat samen met de mascarpone in het gerecht. We passen het aan in de tekst.
Super, dank voor de reactie. Ik ga het proberen
Wat leuk Marleen, laat je het resultaat weten?