• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Schorseneren gratin; Winter asperges of Keukenmeidenverdriet

door Arianne Parent
in Bijgerecht
0
4
schorseneren gratin

Schorseneren gratin – Schorseneren zijn een wortelgroente met een verfijnde smaak die een beetje lijkt op die van asperges, daarom worden deze ook wel winterasperges genoemd. Schorseneren kun je op verschillende manieren klaarmaken. Je kunt ze koken, stoven, bakken, er puree van maken of zelfs frituren. Ze kunnen geserveerd worden als bijgerecht bij, vis, rund- of varkensvlees, kip, gehakt… enz. Onderstaand delen we met jullie een recept voor een schorseneren gratin. Een heerlijk voedzame en winterse ovenschotel van aardappelen, schorseneren, room en mascarpone. Het is een makkelijk gerecht, maar iedereen zal hier graag voor aanschuiven.

Schorseneren gratin

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg schorseneren
  • 750 gram vastkokende aardappelen
  • 50 ml. melk
  • 150 ml (slag)room
  • 150 gram mascarpone
  • 75 gr bloem
  • peper en zout
  • 100 gram geraspte kaas naar keuze
  • 30 gram (braad)boter
  • een handvol fijngesneden platte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Schorseneren gratin maak je zo:

Als je nog nooit schorseneren hebt klaargemaakt, denk je misschien voor een hele uitdaging te staan. Maar dat valt echt mee. Klik hier op schorseneren maak je zo, waarin we het je stap voor stap uitleggen.

Spoel de schorseneren. Vul een bak met water en wat azijn of citroensap om het verkleuren tegen te gaan. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm en schil ze met een dunschiller. Leg ze weer terug in het water.

Schil vervolgens de aardappels. Kook de schorseneren en de aardappels samen beetgaar in water waaraan je 50 ml melk hebt toegevoegd. Zodra ze klaar zijn, het kookvocht nog even bewaren!

Verwarm de oven voor op 185 graden.

Beboter een ovenschaal met boter en verdeel er een teentje geperste knoflook over. Verdeel de schorseneren en de schijfjes aardappels erover. Laat de boter smelten in een (steel)pannetje en meng er de bloem in. Laat het mengsel even droogbakken en blus dan af met 650 ml van het kookvocht van de aardappels / schorseneren, zodat je een goed gebonden saus krijgt. Meng er de slagroom, de mascarpone en de fijngesnipperde peterselie door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel over de aardappel schorseneren schotel en strooi er wat geraspte kaas over.

Plaats de schorseneren gratin dan ongeveer 30 minuten in de oven, tot er een mooi bruin korstje ontstaat.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - WintergroentenGroente - WortelsGroente - Wortels - SchorsenerenVegetarisch
DeelPin110Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pittige aardappelsalade
Bijgerecht

Pittige aardappelsalade

gevulde courgette
Bijgerecht

Gevulde courgette; Super simpel en met diverse variatietips

bloemkool mousseline
Bijgerecht

Bloemkool mousseline

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Krieltjes op een stokje

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

bloemkool sweet en spicy
Bijgerecht

Bloemkool sweet en spicy

Sperziebonen als bijgerecht
Bijgerecht

Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender

Krieltjes-met-roomboter-en-peterselie
Bijgerecht

Krieltjes met roomboter en peterselie

Reacties 4

  1. Marleen says:
    3 jaar geleden

    Hallo, klinkt lekker, maar waar laat ik de (slag)room?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Excuses Marleen, die gaat samen met de mascarpone in het gerecht. We passen het aan in de tekst.

      Beantwoorden
      • Marleen says:
        3 jaar geleden

        Super, dank voor de reactie. Ik ga het proberen

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          3 jaar geleden

          Wat leuk Marleen, laat je het resultaat weten?

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.

Check het recept of lees de info
Pittige aardappelsalade

Pittige aardappelsalade

Eenvoudige Griekse salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Handige kooktips

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Check het recept of lees de info
Tête de Moine

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen