Snijbonen met spek en ui – Snijbonen, dat klinkt al snel een beetje ouderwets en de groente is misschien ook nog wel een beetje ondergewaardeerd. Dat is jammer, want snijbonen zijn helemaal niet ouderwets en ze zijn ook nog eens heel veelzijdig. Een goede reden dus om ze eens wat vaker op tafel te zetten. Op de manier zoals in het recept voor snijbonen met spek en ui bijvoorbeeld. Een beetje in de stijl van grootmoeder, maar zeker niet ouderwets!
Snijbonen ouderwets? Proef dan eens snijbonen met spek en ui!
Het idee dat snijbonen een ouderwetse groente zou zijn, komt misschien van de herinnering aan je oma die met een ouderwetse snijbonenmolen die bonen tot dunne reepjes sneed. Die dunne reepjes werden en worden ook wel scheermesjes genoemd. Je kunt snijbonen natuurlijk op de klassieke manier koken, of in de ‘blote billetjes in het gras’ stamppot verwerken. Dat is lekker, maar zo lijken ze misschien wat ouderwets. Je kunt snijbonen ook heel goed verwerken in hedendaagse gerechten. Want snijbonen zijn behalve lekker en gezond ook nog eens heel goed te combineren met andere ingrediënten. Met de hartige smaken van spek en gebakken ui bijvoorbeeld. Met snijbonen met spek en ui zet je een bijgerecht op tafel waar je ongetwijfeld mee gaat scoren. Wat gekookte aardappeltjes of aardappelpuree erbij en je zet een complete maaltijd op tafel. Extra vlees of vis is niet eens nodig, tenslotte zit er al vlees door de snijboontjes.
De snijbonenmolen
Je hebt nu zin gekregen in snijbonen met spek en ui. Maar je hebt geen snijbonenmolen. Dan kun je natuurlijk voorgesneden snijbonen kopen, die liggen in elke supermarkt in de koeling op de groenteafdeling. Maar ook hier geldt: zelf verse groenten snijden is altijd lekkerder. Dus koop gewoon hele snijbonen, zorg voor een scherp mes en snijd die bonen zelf in dunne reepjes. Heb je daar echt geen zin in? Dan zijn die ouderwetse, maar o zo handige, snijbonenmolens nog steeds re koop. Voor de hele luie kok zijn er naast de handmolen die oma gebruikte zijn er tegenwoordig ook wat geavanceerdere modellen op elektriciteit verkrijgbaar.
Snijbonen met spek en ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram snijbonen
- 100 gram spekblokjes
- 1 grote ui
- een klontje roomboter
- wat nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je snijbonen met spek en ui:
Was de bonen en snijd het gedeelte waarmee de boon aan de plant vastzat eraf.
Snijd de bonen met een scherp mes in gelijke, dunne reepjes. Als je een snijbonenmolen hebt gebruik je die natuurlijk.
Zet de snijbonen op met een beetje water met zout en kook ze in ongeveer 10-15 minuten beetgaar.
Snipper de ui.
Smelt de boter en bak hier in de spekjes en de ui.
Giet de bonen af en voeg het spek en de ui er aan toe.
Rasp wat verse nootmuskaat over de snijbonen met spek en ui en serveer direct.
Tafel lekker !!