• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel

door Redactie
in Bijgerecht
0
6
Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel – De eenvoudigste manier om pannenkoeken of platbrood van kikkerwtenmeel te bakken, is met dit recept voor socca. Dat er niet één manier bestaat om socca te bakken, maar vele, schreef ik mijn artikel: Pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel. Om dit recept te maken heb je alleen een koekenpan nodig en een beetje geduld. Kikkererwtenmeel kom je tegen onder de namen: besan, chickpea flour, gram flour en garbanzo meel. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en toko’s. Het is een glutenvrij meel met een hoog eiwitgehalte en een aangename nootachtige smaak. De pannenkoeken of platbroden, die door sommige mensen crêpe genoemd worden, zijn heerlijk! Ze zijn niet zo dun als de echte Franse crêpes, vandaar dat ik het over pannenkoeken heb. Je kunt ze bij de warme maaltijd eten, gecombineerd met vlees, vis of groente, maar ook als tussendoortje. Proef en bepaal zelf wat je er verder bij eet. In Frankrijk worden deze pannenkoeken op straat gegeten. Vooral in Nice zijn ze beroemd!

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel

Voor 12 “pannenkoeken” van circa 20 centimeter doorsnede:

  • Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel300 gram kikkererwtenmeel
  • 2 tl zout
  • 2 tl komijnpoeder
  • 500 ml water
  • een paar rozemarijn naaldjes, fijngeknipt (optioneel)
  • olijfolie om te bakken

Doe het kikkererwtenmeel samen met 2 tl zout en de komijn poeder in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en roer het water er beetje beetje doorheen. Je zult merken dat er snel klontjes in het beslag ontstaan, dus goed blijven roeren. Laat het beslag vervolgens rusten, net als je dat eigenlijk met pannenkoekenbeslag ook moet doen. De klontjes die je er tijdens het roeren niet uit kreeg, zullen verdwijnen.
Meestal raad men aan het beslag zo’n 2 tot 3 uur te laten rusten voor je gaat bakken. Een leuk klusje voor een gezellige zaterdag dus. Ik zag later nog diverse recepten waarbij men slechts een periode van 15 minuten wachttijd aanhoudt, maar dat heb ik nog niet zelf geprobeerd. Misschien is dat ook al voldoende! Je kunt het beslag trouwens ook een avond eerder maken en in de koelkast bewaren tot de volgende dag, kwestie van plannen!

Na de minimum voorgeschreven rustperiode buiten de koelkast, schuim je het eventueel ontstane schuim af met een schuimspaan en roer je het beslag nog een keer om. Als je behalve het komijnpoeder ook rozemarijn wil toevoegen voor de echte Franse smaak, dan is dit het moment. Daarna is het een kwestie van bakken in de koekenpan.

De koekenpan hoeft maar heel lichtjes ingevet te worden met olie. Laat de pan goed heet worden en lepel er een flinke schep beslag in. Het beslag is dikker dan gewoon pannenkoekenbeslag, dus loopt iets minder uit. Na ongeveer 40 seconden kan je de pannenkoek keren. Dit gaat ietsje minder makkelijk dan met onze huis-tuin-en keuken pannenkoeken, maar is nog steeds goed te doen. Bak zo alle pannenkoeken en houd ze eventueel warm in de oven.

linzensoep-dahl en pannenkoeken van kikkererwtenmeelSAM_0902Ik ontdekte dit eenvoudige recept zelf eigenlijk veel te laat! De eerste keer dat wij de pannenkoekjes aten, combineerde ik ze met mangochutney en een soep van linzen. Een tikje Indiase soep, die ook wel dhal genoemd wordt. Het was een hele goede combinatie, maar zeker als je er ook nog rozemarijn aan toevoegt, kunnen de pannenkoeken bij compleet andere gerechten geserveerd worden; het hoeft absoluut niet iets uit de Indiase keuken te zijn. Bovendien heb ik nog een recept voor je: Pudla besan. Pudla besan lijkt sterk op socca, maar is net een tikkie meer Indiaas. Ook heel lekker en niet moeilijk om te maken!

Tags: Groente - Peulvruchten - KikkererwtenPlatbrood
DeelPin57Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

geroosterde kikkererwten
Hapjes

Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties

Hummus met avocado
Saus

Hummus met avocado

Kipcurry met kikkererwten
Curry

Kipcurry met kikkererwten

Kippenstoof met kikkererwten en citroen
Stoofschotel

Kippenstoof met kikkererwten en citroen

harira
Soep

Harira: heerlijke Marokkaanse soep met kikkererwten

Reacties 6

  1. Hannes Minkema says:
    3 jaar geleden

    Waarom moet het beslag eigenlijk ‘rusten’? Wat gebeurt er, chemisch gesproken, met in water opgelost kikkererwtenmeel dat ‘rust’?

    Zou een dubbelblinde proeverij het ‘uitgeruste’ beslag kunnen onderscheiden van beslag dat maar een paar minuten gestaan heeft?

    Beantwoorden
  2. Janny says:
    5 jaar geleden

    De pannenkoeken van kikkererwtenmeel lijken mij heerlijk. Maar kunt U mij vertellen hoeveel calorien en koolhydraten er in één pannenkoek zit?

    Beantwoorden
  3. Lysanne says:
    7 jaar geleden

    Ze zijn erg lekker! Bovendien vallen ze niet zwaar op de maag, wat ik wel met pannenkoeken heb. Die gaan wij zeker vaker maken!

    Liefs.

    Beantwoorden
    • Joke-inkoken says:
      7 jaar geleden

      Bedankt voor je reactie, Lysanne. Nu maar hopen dat steeds meer mensen ontdekken hoe lekker socca is.

      Beantwoorden
  4. Joke-inkoken says:
    7 jaar geleden

    Wat een goed idee om er Ras el Hanout kruiden in te doen, Xandra. Dat zal ik de volgende keer ik eens proberen.

    Beantwoorden
  5. Lekker Tafelen (Xandra) says:
    7 jaar geleden

    Hoi Joke, echt een super recept, zelfs manlief die niets van ‘Oekoe Boekoe’ eten moet hebben, heeft zitten smikkelen 🙂 Ik heb wel de kruiden vervangen door Ras al Hanout en een pietsje meer water toegevoegd. (Kikkererwtenmeel koop ik trouwens bij molen de Zandhaas).

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Gnocchi met venkel en blauwe kaas
Hoofdgerecht

Gnocchi met venkel en blauwe kaas

Een dagje zonder vlees zouden we vaker moeten doen. Met deze gnocchi met venkel en blauwe kaas is dat absoluut...

Lees verder
Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto

Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto

Eierragout; Lekker ouderwets in een modern jasje

Eierragout; Lekker ouderwets in een modern jasje

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen