Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel – De eenvoudigste manier om pannenkoeken of platbrood van kikkerwtenmeel te bakken, is met dit recept voor socca. Dat er niet één manier bestaat om socca te bakken, maar vele, schreef ik mijn artikel: Pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel. Om dit recept te maken heb je alleen een koekenpan nodig en een beetje geduld. Kikkererwtenmeel kom je tegen onder de namen: besan, chickpea flour, gram flour en garbanzo meel. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en toko’s. Het is een glutenvrij meel met een hoog eiwitgehalte en een aangename nootachtige smaak. De pannenkoeken of platbroden, die door sommige mensen crêpe genoemd worden, zijn heerlijk! Ze zijn niet zo dun als de echte Franse crêpes, vandaar dat ik het over pannenkoeken heb. Je kunt ze bij de warme maaltijd eten, gecombineerd met vlees, vis of groente, maar ook als tussendoortje. Proef en bepaal zelf wat je er verder bij eet. In Frankrijk worden deze pannenkoeken op straat gegeten. Vooral in Nice zijn ze beroemd!
Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel
Voor 12 “pannenkoeken” van circa 20 centimeter doorsnede:
- 300 gram kikkererwtenmeel
- 2 tl zout
- 2 tl komijnpoeder
- 500 ml water
- een paar rozemarijn naaldjes, fijngeknipt (optioneel)
- olijfolie om te bakken
Doe het kikkererwtenmeel samen met 2 tl zout en de komijn poeder in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en roer het water er beetje beetje doorheen. Je zult merken dat er snel klontjes in het beslag ontstaan, dus goed blijven roeren. Laat het beslag vervolgens rusten, net als je dat eigenlijk met pannenkoekenbeslag ook moet doen. De klontjes die je er tijdens het roeren niet uit kreeg, zullen verdwijnen.
Meestal raad men aan het beslag zo’n 2 tot 3 uur te laten rusten voor je gaat bakken. Een leuk klusje voor een gezellige zaterdag dus. Ik zag later nog diverse recepten waarbij men slechts een periode van 15 minuten wachttijd aanhoudt, maar dat heb ik nog niet zelf geprobeerd. Misschien is dat ook al voldoende! Je kunt het beslag trouwens ook een avond eerder maken en in de koelkast bewaren tot de volgende dag, kwestie van plannen!
Na de minimum voorgeschreven rustperiode buiten de koelkast, schuim je het eventueel ontstane schuim af met een schuimspaan en roer je het beslag nog een keer om. Als je behalve het komijnpoeder ook rozemarijn wil toevoegen voor de echte Franse smaak, dan is dit het moment. Daarna is het een kwestie van bakken in de koekenpan.
De koekenpan hoeft maar heel lichtjes ingevet te worden met olie. Laat de pan goed heet worden en lepel er een flinke schep beslag in. Het beslag is dikker dan gewoon pannenkoekenbeslag, dus loopt iets minder uit. Na ongeveer 40 seconden kan je de pannenkoek keren. Dit gaat ietsje minder makkelijk dan met onze huis-tuin-en keuken pannenkoeken, maar is nog steeds goed te doen. Bak zo alle pannenkoeken en houd ze eventueel warm in de oven.
Ik ontdekte dit eenvoudige recept zelf eigenlijk veel te laat! De eerste keer dat wij de pannenkoekjes aten, combineerde ik ze met mangochutney en een soep van linzen. Een tikje Indiase soep, die ook wel dhal genoemd wordt. Het was een hele goede combinatie, maar zeker als je er ook nog rozemarijn aan toevoegt, kunnen de pannenkoeken bij compleet andere gerechten geserveerd worden; het hoeft absoluut niet iets uit de Indiase keuken te zijn. Bovendien heb ik nog een recept voor je: Pudla besan. Pudla besan lijkt sterk op socca, maar is net een tikkie meer Indiaas. Ook heel lekker en niet moeilijk om te maken!
Waarom moet het beslag eigenlijk ‘rusten’? Wat gebeurt er, chemisch gesproken, met in water opgelost kikkererwtenmeel dat ‘rust’?
Zou een dubbelblinde proeverij het ‘uitgeruste’ beslag kunnen onderscheiden van beslag dat maar een paar minuten gestaan heeft?
De pannenkoeken van kikkererwtenmeel lijken mij heerlijk. Maar kunt U mij vertellen hoeveel calorien en koolhydraten er in één pannenkoek zit?
Ze zijn erg lekker! Bovendien vallen ze niet zwaar op de maag, wat ik wel met pannenkoeken heb. Die gaan wij zeker vaker maken!
Liefs.
Bedankt voor je reactie, Lysanne. Nu maar hopen dat steeds meer mensen ontdekken hoe lekker socca is.
Wat een goed idee om er Ras el Hanout kruiden in te doen, Xandra. Dat zal ik de volgende keer ik eens proberen.
Hoi Joke, echt een super recept, zelfs manlief die niets van ‘Oekoe Boekoe’ eten moet hebben, heeft zitten smikkelen 🙂 Ik heb wel de kruiden vervangen door Ras al Hanout en een pietsje meer water toegevoegd. (Kikkererwtenmeel koop ik trouwens bij molen de Zandhaas).