Spitskool gratin met kwarteleitjes – Kool, je zou denken dat we in de winter zijn. Maar niets is minder waar. De spitskool beleeft zijn topmaanden van mei tot september.
Zoals de naam al doet vermoeden is hij het kleine broertje van de witte kool. Niet zo een uitsprekende koolsmaak, licht verteerbaar, sappig en dus ideaal om kindjes deze groente te leren eten.
Sptiskool bevat veel vitamine C, eiwitten en calcium. Een groente die ideaal is om rauw in salades te verwerken, in de wok, gestoofd of gekookt. En zeker een aanrader om er een lekkere soep mee te maken.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Spitskool gratin met kwarteleitjes
Vegetarisch gerecht voor 2 personen
- 1 spitskool
- 150 ml volle melk
- 150 ml volle room
- 1 knoflookteentje
- Klontje boter
- 50 g gemalen gruyère kaas
- Peper, zout en nootmuskaat
- 14 kwarteleitjes
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en beboter een ovenschaal.
Was en verwijder de buitenste bladeren en het harde gedeelte van de spitskool. Schaaf met de mandoline in fijne reepjes.
Laat in de pan een klontje boter smelten en stoof hierin de kool gedurende 5 minuten. Kruid af met snuifje zout, peper en nootmuskaat. Doe de gestoofde kool in de ovenschaal.
Verwarm in dezelfde pan de melk met de room, het in plakjes gesneden knoflookteentje en wat nootmuskaat. Giet dit mengsel over de kool en doe er de gemalen gruyère kaas over.
Zet in de voorverwarmde oven gedurende een 20 minuten tot de kaas een mooi goudbruin kleurtje heeft. Neem uit de oven en doe op de groenten de kwarteleitjes. Zet nog een 3 minuten in de oven of tot het eiwit begint te stollen. Werk af met een snuifje lava zout en wat cress. Serveer een portie op een voorverwarmd bordje en
Tafel lekker.