Spitskool met ei – Gisteren was ik bij mijn lokale groenteboer voor mijn wekelijkse groenten en fruit. Het is iedere keer weer moeilijk kiezen, want het ziet er allemaal even mooi en vers uit. Mijn groenteboer heeft alleen groenten en fruit van Hollandse bodem, dus een sinaasappel of banaan vind je er niet. Maar met ‘alleen’ producten van Hollandse bodem is er absoluut volop keuze.
Kolen bijvoorbeeld, alle soorten en maten zijn nu verkrijgbaar en deze keer besloot ik om een spitskool te nemen. Meestal maken we spitskool met een melksausje. Maar ik wilde eens iets anders, dus vroeg ik aan de verkoopster of ze een tip voor me had, en ja natuurlijk, die had ze wel. Ze adviseerde de kool eens klaar te maken met roerei. Ik vond het vreemd, maar was ook wel nieuwsgierig naar het resultaat. Na haar aanwijzingen opgevolgd te hebben kwam ik tot een gerecht dat zeker voor herhaling vatbaar is. Deze naturel versie is erg smakelijk, maar ik bedacht me dat ik het ook eens ga combineren met een lente-uitje , met een snuf kerriepoeder of met wat ham door het ei of of of nou ja ga zo maar door er is volop mee te combineren.
Spitskool is een sluitkool en familie van de witte en de rode kool. Hij dankt zijn naam aan zijn spitse vorm. Spitskool is vooral een zomerkool, maar wordt ook in het najaar geoogst. Deze kool heeft een zachte smaak en is wat sappiger dan de witte kool. Ook is deze kool lichter verteerbaar, wat hem ideaal maakt voor salades, om te koken, te smoren of te roerbakken. Omdat deze kool zo neutraal van smaak is, is deze perfect te combineren met tal van smaken. Denk hierbij ook eens aan de oosterse keuken of een pittige roerbak maaltijd.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, of in de soep, spitskool is lekker!
Spitskool met ei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ½ grote spitskool
- 3 eieren
- scheutje room
- beetje boter of olie
Bereidingswijze van dit recept
Schaaf of snij de kool in dunne reepjes en was deze. Zet de kool op met aanhangend water (geen extra water, maar alleen het water dat nog aan de kool zit van het wassen) en een snufje zout. Laat de kool kort koken zodat deze nog een beetje knapperig is. Schud het vocht van de kool af en laat de kool droog stomen door deze zonder deksel nog even door te warmen. Klop je eitjes met een scheutje room of melk samen met wat peper en zout los. Smelt een beetje boter of olie in een koekenpan en bak daarin de eitjes rul. Blijf roeren totdat ze droog gebakken zijn. Roer nu het gebakken roerei door de spitskool met ei en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Tafel lekker!
Laatste keer deze kool gegeten met mijn man en kinderen. Toen we nog zuinig moesten leven. Kool is altijd de goedkope groente dus we aten dit geregeld en met afwisselende recepten. Dus favoriet was met ui, gehakt rul gebakken, kerrie- en paprikakruiden (mild voor de kids), rozijnen en/of ananas. Puree er naast of erdoorheen. Later deed ik er ook gesneden gember en gembernat door. Heerlijk!!
Maar jullie recepten zijn ook vurrukkuluk en lekker makkelijk!!
Kool is inderdaad een dankbare groente, het is lekker, multi-inzetbaar en goedkoop. Leuk dat je zo creatief bent in de keuken en bedankt dat je jouw variaties met ons deelt.
Met wat knoflook en ui hebje Indische kool.
Zo eet ik het altijd.
Nix nieuws
Bedankt voor de aanvulling Linda. Het is misschien niets nieuws voor jou, maar voor veel andere weer een nieuw idee.
Ik was ook verrast door de ei erbij. Wij hebben de roerei gebakken in een kleine chilipeper, kan ook losse chilipeper of rode peper zijn. En er uitgebakken chorizo bij gedaan met de bosui.
Leuk basisrecept!
De chorizo, bosui en peper is een erg leuke aanvulling, bedankt voor de tip Diana.
Ik ga het vanavond maken met de aanvullingen die hier in de reacties zijn genoemd en ik ga ipv de spitskool koken/stoven wokken. En ik doe er rijst of noodles bij.
Lekker Mina, dat wordt vast erg smakelijk.
Paprika, lente ui en knoflook was, na peper en gerookte paprikapoeder, al toegevoegd. Chilisaus lijkt me een goede aanvulling. Wij bedachten ketjap manis omdat we het geheel nogal vlak van smaak vonden.
Het gerecht is van nature vrij basic, zo kan iedereen het naar smaak aanpassen.
Jou opties lijken me erg lekker bedankt voor je tips.
Ga dit vanavond proberen met rijst en wat chillisaus. Ben benieuwd. .