Spitskool met miso uit de wok – Een makkelijk en snel groentegerecht met een oosters tintje? Dan zou je eens spitskool met miso moeten maken. Daarmee zet je eens een andere groenteschotel op tafel. In dit recept is geen vlees of vis verwerkt, dus de vegetariërs kunnen ook mee-eten. Het gerecht is natuurlijk ook een goed idee voor als je een dagje zonder vlees wilt eten.
Spitskool met miso uit de wok
Spitskool of witte kool wordt eigenlijk te weinig gegeten. Je ziet ze gesneden in zakjes gemengd met andere groente, maar hele kolen zijn vaak ver te zoeken. Toch is het echt de moeite waard om zelf een kool te snijden. Het is heel makkelijk, zo gebeurd en ook nog eens veel lekkerder. Een spitskool is ruim voldoende voor 4 personen, een witte kool (afhankelijk van de grootte) natuurlijk voor veel meer mensen omdat witte kool een veel vastere krop heeft en veel zwaarder is. Spitskool met miso uit de wok is een lekkere variatie op spitskool uit de wok of spitskool met een melksausje. Kijk maar eens naar het recept.
Het is de moeite waard om zelf een spitskool te snijden! Kost niks, is weinig werk en je hebt genoeg voor 4 flinke eters
Spitskool met miso, dat is makkelijk variëren
Door toevoeging van miso in het recept krijgt dit bijgerecht met spitskool direct een heel andere smaak. Miso is een Japanse gefermenteerde sojabonen pasta met een heel eigen smaak. Het wordt ook wel de vijfde smaak genoemd naast zoet, zuur, zout en bitter. Het heeft een hartige volle smaak met een zoute ondertoon. Wees niet bang om een heel potje miso te moeten kopen want je gaat er nog veel meer gerechten mee maken. Het voegt echt smaak toe aan bijvoorbeeld soep en roerbakgerechten. Een simpele spitskool uit de wok wordt met een schepje miso heel makkelijk een heerlijke groenteschotel voor bij rijst of bami. Je gaat dit recept vast vaker maken.
Miso is geen vers product, maar een mooie toevoeging, die zeker in je keukenkast thuis hoort
Varieer met groenten en creëer je eigen recept
In dit recept van spitskool met miso uit de wok gebruik je naast spitskool ook paprika en ui. De ui hoort er echt in thuis, maar de paprika kun je ook makkelijk vervangen door fijngesneden wortel, champignons, peultjes of taugé die je op het laatste moment toevoegt. Door te spelen met smaken en kleuren kun je met gemak de lekkerste creaties maken.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Spitskool met miso uit de wok
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 spitskool
- 2 paprika's
- 1 flinke ui
- 1 teentje knoflook
- zout en peper
- 1 flinke eetlepel miso pasta
- 1-2 eetlepels ketjap
- 2 theelepels sesamzaadjes
- 50 ml kokend water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spitskool met miso:
Haal de buitenste bladeren van de spitskool en snijd hem in kwarten. Snijd grove repen van de kool, maar snijd de kern niet mee.
Snijd de ui fijn en de paprika in blokjes. Los de misopasta op in het hete water. Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan.
Verhit een grote koekenpan of wok met een scheutje olijfolie bak hierin de ui glazig, maar niet bruin.
Voeg er de paprika aan toe en bak die even kort mee.
Pers er het teentje knoflook boven uit en breng op smaak met zout en peper.
Roer goed door en voeg er de helft van de kool aan toe. Wok tot de kool een beetje geslonken is en voeg er dan de resterende helft aan toe. Voeg er de opgeloste miso pasta aan toe en bak de kool kort en al roerend tot hij voor jou de gewenste gaarheid heeft, maar gaar de spitskool absoluut niet te ver door.
Voeg er nu de ketjap naar smaak aan toe.
Doe de spitskool met miso in een schaal en bestrooi met de sesamzaadjes. Lekker met krokant gebakken speklapjes en witte rijst.
Tafel lekker !!