Stamppot boerenkool als bijgerecht – Stamppot boerenkool is een heerlijk traditioneel gerecht uit Nederland. Maar probeerde je het al eens als bijgerecht? Het is makkelijk te maken en perfect om te delen met familie en vrienden.
Stamppot boerenkool: serveer het eens als bijgerecht
Een stamppot boerenkool met rookworst is een echte klassieker die regelmatig op tafel staat bij de gemiddelde Nederlander. Maar ook in Vlaanderen is stamppot erg populair, daar wordt het ook wel ‘stoemp’ genoemd. Een stamppot bestaat meestal uit aardappelen en verse groenten. Je kunt er heel wat richtingen mee uit: heb je de stamppot ook al eens als bijgerecht geprobeerd?
Gebruik voor een stamppot het liefst kruimige aardappelen. Die zijn ideaal voor een stamppot, aangezien ze een bloemige structuur hebben en dus makkelijk uit elkaar vallen als je ze kookt. Daarnaast hebben kruimige aardappelen een hoger zetmeelgehalte dan vastkokende aardappelen. Het zetmeel in de kruimige aardappelen helpt bij het binden van de stamppot en geeft een smeuïge puree. Het zorgt er ook voor dat de aardappelen beter mengen met de boerenkool en andere ingrediënten.
Verse boerenkool is heerlijk van smaak en heeft prachtige groene bladeren
Meestal vind je boerenkool die al voorgesneden is of uit de diepvries, maar boerenkool koop je liefst vers bij de groenteboer. Die heeft een mooie struik en is beter van smaak. Als je voor de laatste optie gaat, zul je de boerenkool eerst nog moeten schoonmaken en snijden. Snijd één voor één de bladstelen van de stronk en was de bladeren grondig, de krullen in de bladeren kunnen heel wat zand en vuil vasthouden.
Er zijn verschillende bereidingswijzen voor boerenkool: je kunt het koken, bakken, stomen… Voor de stamppot boerenkool kies je ervoor om de boerenkool te koken. Neem zeker een ruime pan, want boerenkool slinkt niet heel hard als je het kookt. De gemiddelde kooktijd voor boerenkool is ongeveer 15 minuten. Zorg ervoor dat je de boerenkool niet te lang kookt, want dan wordt ze papperig van textuur.
TIP: nog wat boerenkool over? Boerenkool kun je nog enkele dagen tot maximaal één week in de koelkast bewaren. Of je kunt het ook perfect invriezen als je de bladeren eerst kort blancheert.
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Stamppot boerenkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappelen
- 500 gram boerenkool
- 50 gram boter
- 100 ml melk
- een snufje nootmuskaat
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stamppot boerenkool als bijgerecht:
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Spoel ze af onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen.
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Voeg de aardappelen toe en kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar, of tot ze zacht genoeg zijn om te pureren.
Terwijl de aardappelen koken, breng je een andere pan met water aan de kook. Voeg de boerenkool toe en kook die ongeveer 10 minuten, of tot hij zacht is. Giet de boerenkool af en zet apart.
Giet de gekookte aardappelen af en doe ze terug in de pan. Voeg de boter, melk en nootmuskaat toe en stamp de aardappelen tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de gekookte boerenkool toe aan de puree. Meng alles goed door elkaar, zodat de boerenkool gelijkmatig verdeeld is.
Proef en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot boerenkool als bijgerecht.
Tafel Lekker !!